Keto carbonara szparagowa – kolejny pyszny sposób na wykorzystanie sezonu na szparagi
Szparagi i boczek? Pasuje. Boczek i śmietana? Pasuje. Szparagi i śmietana? Też. To samo szparagi i jajko. No to nie pozostaje nic innego jak przygotować keto szparagową carbonarę! Boczek i szparagi zatopione w pysznym kremowym sosie to – w rzeczy samej – danie obiadowe na czasie. Solidne i pożywne. No i zgodne z dietą ketogeniczną! Zestawiane z reguły z makaronem spaghetti, ewentualnie innymi długimi odmianami. Ale u mnie oczywiście kombinatoryka do potęgi drugiej, czyli keto lniany makaron smażony… Nie musicie kopiować tej części, chociaż dobre to było. Równie dobrze można skorzystać z gotowców w postaci makaronu shirataki lub innego z korzenia konjac. Albo makaronu z wodorostów. Oczywiście tylko jeśli zwracacie uwagę na takie przyziemne rzeczy jak ilość węglowodanów w diecie. Jeśli nie, cały świat makaronowych rozmaitości stoi przed Wami otworem!
Kuchnia włoska w wydaniu keto – można? Ano można… 🙂
No i sami widzicie, że – chcąc nie chcąc – cały czas nawiązuję ostatnio do kuchni włoskiej. To siedzi gdzieś głęboko w mojej podświadomości i dzieje się samoistnie. Po prostu natrętna myśl pt. „Keto carbonara szparagowa” wpada mi do głowy i nie chce jej opuścić dopóki danie nie pojawi się na talerzu… Najgorzej, że takie myśli nachodzą mnie dziennie z kilka lub kilkanaście razy. I jak tu stosować dietę lub ograniczać okno żywieniowe do 8 godzin…? Przecież bez względu na rodzaj stosowanej diety nasz limit kaloryczny ma jakieś granice… 🙂
Sezonowość produktów to nie lada wyzwanie
Na szczęście jeszcze jakoś daję radę. Co prawda pomysłów na dania ze szparagami i rabarbarem mam już od groma i ciut ciut. Tyle, że nie nadążam ich realizować i wrzucać na bloga. A tu za rogiem już czekają inne produkty sezonowe, z których trza zrobić użytek, bo w końcu wiosna i lato nie trwają przecież wiecznie… 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Carbonara szparagowa
Składniki
- 85 g boczek
- 8 szt. zielone szparagi
- 1 szt. jajka
- 100 g śmietana kokosowa do gotowania
- ¼ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
- Szparagi ugotować do miękkości (ok. 6 minut), odcedzić i przelać zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę. Główki szparagów odciąć i odłożyć. Łodygi pokroić w kawałki wielkości ok. 0,5 cm. Boczek podsmażyć na patelni. Gdy już się lekko przyrumieni, dodać szparagi. Jajko wymieszać w misce ze śmietaną i przyprawą. Wyłączyć palnik, masę jajeczną wylać na gorącą patelnię i energicznie mieszać tak, aby powstał gęsty sos. Jeśli sos nie zgęstnieje, można całość jeszcze lekko podgrzać, jednak nie można zagotować, bo jajko się zetnie. Podawać gorące w towarzystwie ulubionego makaronu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
A czy gdzies można znaleźć przepis na ten smażony lniany makaron, bo wygląda apetycznie 🙂
Ojej, obawiam się, że będzie ciężko… 🙁 Nie pamiętam skąd wziął się pomysł na ten makaron, a ja najwidoczniej uznałam go za porażkę kulinarną, skoro nie podałam przepisu na niego… 😀 Jeśli przypomni mi się sam przepis lub przynajmniej wpadnę na to, skąd go wzięłam, to na pewno dam znać… 🙂