wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto carbonara szparagowa

Keto carbonara szparagowa (Paleo, LowCarb)

Keto carbonara szparagowa  – kolejny pyszny sposób na wykorzystanie sezonu na szparagi

Szparagi i boczek? Pasuje. Boczek i śmietana? Pasuje. Szparagi i śmietana? Też. To samo szparagi i jajko. No to nie pozostaje nic innego jak przygotować keto szparagową carbonarę! Boczek i szparagi zatopione w pysznym kremowym sosie to – w rzeczy samej – danie obiadowe na czasie. Solidne i pożywne. No i zgodne z dietą ketogeniczną! Zestawiane z reguły z makaronem spaghetti, ewentualnie innymi długimi odmianami. Ale u mnie oczywiście kombinatoryka do potęgi drugiej, czyli keto lniany makaron smażony… Nie musicie kopiować tej części, chociaż dobre to było. Równie dobrze można skorzystać z gotowców w postaci makaronu shirataki lub innego z korzenia konjac. Albo makaronu z wodorostów. Oczywiście tylko jeśli zwracacie uwagę na takie przyziemne rzeczy jak ilość węglowodanów w diecie. Jeśli nie, cały świat makaronowych rozmaitości stoi przed Wami otworem!

keto szparagi
Keto carbonara ze szparagami

Kuchnia włoska w wydaniu keto – można? Ano można… 🙂

No i sami widzicie, że – chcąc nie chcąc – cały czas nawiązuję ostatnio do kuchni włoskiej. To siedzi gdzieś głęboko w mojej podświadomości i dzieje się samoistnie. Po prostu natrętna myśl pt. „Keto carbonara szparagowa” wpada mi do głowy i nie chce jej opuścić dopóki danie nie pojawi się na talerzu… Najgorzej, że takie myśli nachodzą mnie dziennie z kilka lub kilkanaście razy. I jak tu stosować dietę lub ograniczać okno żywieniowe do 8 godzin…? Przecież bez względu na rodzaj stosowanej diety nasz limit kaloryczny ma jakieś granice… 🙂

Carbonara
Keto carbonara szparagowa

Sezonowość produktów to nie lada wyzwanie

Na szczęście jeszcze jakoś daję radę. Co prawda pomysłów na dania ze szparagami i rabarbarem mam już od groma i ciut ciut. Tyle, że nie nadążam ich realizować i wrzucać na bloga. A tu za rogiem już czekają inne produkty sezonowe, z których trza zrobić użytek, bo w końcu wiosna i lato nie trwają przecież wiecznie… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto carbonara szparagowa

Carbonara szparagowa

Modern Cavegirl
Keto carbonara szparagowa to danie godne sezonu szparagowego. Chociaż akurat carbonara jest keto z natury, więc można pominąć ten przedrostek… 🙂 Smakuje najlepiej z ulubionym makaronem. Ten oczywiście powinien być niskowęglowodanowy, żeby nie zaburzyć makro. Smacznego!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 15 mins
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Włoska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Szparagi ugotować do miękkości (ok. 6 minut), odcedzić i przelać zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę. Główki szparagów odciąć i odłożyć. Łodygi pokroić w kawałki wielkości ok. 0,5 cm. Boczek podsmażyć na patelni. Gdy już się lekko przyrumieni, dodać szparagi. Jajko wymieszać w misce ze śmietaną i przyprawą. Wyłączyć palnik, masę jajeczną wylać na gorącą patelnię i energicznie mieszać tak, aby powstał gęsty sos. Jeśli sos nie zgęstnieje, można całość jeszcze lekko podgrzać, jednak nie można zagotować, bo jajko się zetnie. Podawać gorące w towarzystwie ulubionego makaronu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Carbonara szparagowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
300.99
% RWS*
Tłuszcz
 
26.54
g
41
%
Tłuszcze nasycone
 
8.82
g
55
%
Tłuszcze trans
 
0.07
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
3.19
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
8.21
g
Cholesterol
 
109.89
mg
37
%
Sód
 
604.61
mg
26
%
Potas
 
243.85
mg
7
%
Węglowodany
 
5.64
g
2
%
Błonnik
 
1.59
g
7
%
Cukier
 
1.54
g
2
%
Białko
 
10.04
g
20
%
Witamina A
 
618.37
IU
12
%
Witamina C
 
3.58
mg
4
%
Wapń
 
29.98
mg
3
%
Żelazo
 
1.93
mg
11
%
Węglowodany netto
 
4.05
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Bożena says:

    A czy gdzies można znaleźć przepis na ten smażony lniany makaron, bo wygląda apetycznie 🙂

    1. Ojej, obawiam się, że będzie ciężko… 🙁 Nie pamiętam skąd wziął się pomysł na ten makaron, a ja najwidoczniej uznałam go za porażkę kulinarną, skoro nie podałam przepisu na niego… 😀 Jeśli przypomni mi się sam przepis lub przynajmniej wpadnę na to, skąd go wzięłam, to na pewno dam znać… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu