keto carbonara szparagowa

Keto carbonara szparagowa (Paleo, LowCarb)

Keto carbonara szparagowa  – kolejny pyszny sposób na wykorzystanie sezonu na szparagi

Szparagi i boczek? Pasuje. Boczek i śmietana? Pasuje. Szparagi i śmietana? Też. To samo szparagi i jajko. No to nie pozostaje nic innego jak przygotować keto szparagową carbonarę! Boczek i szparagi zatopione w pysznym kremowym sosie to – w rzeczy samej – danie obiadowe na czasie. Solidne i pożywne. No i zgodne z dietą ketogeniczną! Zestawiane z reguły z makaronem spaghetti, ewentualnie innymi długimi odmianami. Ale u mnie oczywiście kombinatoryka do potęgi drugiej, czyli keto lniany makaron smażony… Nie musicie kopiować tej części, chociaż dobre to było. Równie dobrze można skorzystać z gotowców w postaci makaronu shirataki lub innego z korzenia konjac. Albo makaronu z wodorostów. Oczywiście tylko jeśli zwracacie uwagę na takie przyziemne rzeczy jak ilość węglowodanów w diecie. Jeśli nie, cały świat makaronowych rozmaitości stoi przed Wami otworem!

keto szparagi
Keto carbonara ze szparagami

Kuchnia włoska w wydaniu keto – można? Ano można… 🙂

No i sami widzicie, że – chcąc nie chcąc – cały czas nawiązuję ostatnio do kuchni włoskiej. To siedzi gdzieś głęboko w mojej podświadomości i dzieje się samoistnie. Po prostu natrętna myśl pt. „Keto carbonara szparagowa” wpada mi do głowy i nie chce jej opuścić dopóki danie nie pojawi się na talerzu… Najgorzej, że takie myśli nachodzą mnie dziennie z kilka lub kilkanaście razy. I jak tu stosować dietę lub ograniczać okno żywieniowe do 8 godzin…? Przecież bez względu na rodzaj stosowanej diety nasz limit kaloryczny ma jakieś granice… 🙂

Carbonara
Keto carbonara szparagowa

Sezonowość produktów to nie lada wyzwanie

Na szczęście jeszcze jakoś daję radę. Co prawda pomysłów na dania ze szparagami i rabarbarem mam już od groma i ciut ciut. Tyle, że nie nadążam ich realizować i wrzucać na bloga. A tu za rogiem już czekają inne produkty sezonowe, z których trza zrobić użytek, bo w końcu wiosna i lato nie trwają przecież wiecznie… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto carbonara szparagowa

Carbonara szparagowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto carbonara szparagowa to danie godne sezonu szparagowego. Chociaż akurat carbonara jest keto z natury, więc można pominąć ten przedrostek… 🙂 Smakuje najlepiej z ulubionym makaronem. Ten oczywiście powinien być niskowęglowodanowy, żeby nie zaburzyć makro. Smacznego!
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 15 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Włoska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Szparagi ugotować do miękkości (ok. 6 minut), odcedzić i przelać zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę. Główki szparagów odciąć i odłożyć. Łodygi pokroić w kawałki wielkości ok. 0,5 cm. Boczek podsmażyć na patelni. Gdy już się lekko przyrumieni, dodać szparagi. Jajko wymieszać w misce ze śmietaną i przyprawą. Wyłączyć palnik, masę jajeczną wylać na gorącą patelnię i energicznie mieszać tak, aby powstał gęsty sos. Jeśli sos nie zgęstnieje, można całość jeszcze lekko podgrzać, jednak nie można zagotować, bo jajko się zetnie. Podawać gorące w towarzystwie ulubionego makaronu.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Carbonara szparagowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
300.99
% RWS*
Tłuszcz
 
26.54
g
16
%
Tłuszcze nasycone
 
8.82
g
55
%
Tłuszcze trans
 
0.07
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
3.19
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
8.21
g
Cholesterol
 
109.89
mg
37
%
Sód
 
604.61
mg
26
%
Potas
 
243.85
mg
7
%
Węglowodany
 
5.64
g
19
%
Błonnik
 
1.59
g
7
%
Cukier
 
1.54
g
Białko
 
10.04
g
10
%
Witamina A
 
618.37
IU
12
%
Witamina C
 
3.58
mg
4
%
Wapń
 
29.98
mg
3
%
Żelazo
 
1.93
mg
11
%
Węglowodany netto
 
4.05
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

2 Comments

  1. Avatar for Bożena
    Bożena says:

    A czy gdzies można znaleźć przepis na ten smażony lniany makaron, bo wygląda apetycznie 🙂

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Ojej, obawiam się, że będzie ciężko… 🙁 Nie pamiętam skąd wziął się pomysł na ten makaron, a ja najwidoczniej uznałam go za porażkę kulinarną, skoro nie podałam przepisu na niego… 😀 Jeśli przypomni mi się sam przepis lub przynajmniej wpadnę na to, skąd go wzięłam, to na pewno dam znać… 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu