banner keto menu
keto carbonara szparagowa
Danie główne Keto Low Carb Paleo Śródziemnomorska Wiosna Włoska

Keto carbonara szparagowa (Paleo, LowCarb)

Keto carbonara szparagowa  – kolejny pyszny sposób na wykorzystanie sezonu na szparagi

Szparagi i boczek? Pasuje. Boczek i śmietana? Pasuje. Szparagi i śmietana? Też. To samo szparagi i jajko. No to nie pozostaje nic innego jak przygotować keto szparagową carbonarę! Boczek i szparagi zatopione w pysznym kremowym sosie to – w rzeczy samej – danie obiadowe na czasie. Solidne i pożywne. No i zgodne z dietą ketogeniczną! Zestawiane z reguły z makaronem spaghetti, ewentualnie innymi długimi odmianami. Ale u mnie oczywiście kombinatoryka do potęgi drugiej, czyli keto lniany makaron smażony… Nie musicie kopiować tej części, chociaż dobre to było. Równie dobrze można skorzystać z gotowców w postaci makaronu shirataki lub innego z korzenia konjac. Albo makaronu z wodorostów. Oczywiście tylko jeśli zwracacie uwagę na takie przyziemne rzeczy jak ilość węglowodanów w diecie. Jeśli nie, cały świat makaronowych rozmaitości stoi przed Wami otworem!

keto szparagi
Keto carbonara ze szparagami

Kuchnia włoska w wydaniu keto – można? Ano można… 🙂

No i sami widzicie, że – chcąc nie chcąc – cały czas nawiązuję ostatnio do kuchni włoskiej. To siedzi gdzieś głęboko w mojej podświadomości i dzieje się samoistnie. Po prostu natrętna myśl pt. „Keto carbonara szparagowa” wpada mi do głowy i nie chce jej opuścić dopóki danie nie pojawi się na talerzu… Najgorzej, że takie myśli nachodzą mnie dziennie z kilka lub kilkanaście razy. I jak tu stosować dietę lub ograniczać okno żywieniowe do 8 godzin…? Przecież bez względu na rodzaj stosowanej diety nasz limit kaloryczny ma jakieś granice… 🙂

Carbonara
Keto carbonara szparagowa

Sezonowość produktów to nie lada wyzwanie

Na szczęście jeszcze jakoś daję radę. Co prawda pomysłów na dania ze szparagami i rabarbarem mam już od groma i ciut ciut. Tyle, że nie nadążam ich realizować i wrzucać na bloga. A tu za rogiem już czekają inne produkty sezonowe, z których trza zrobić użytek, bo w końcu wiosna i lato nie trwają przecież wiecznie… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto carbonara szparagowa

Carbonara szparagowa

Keto carbonara szparagowa to danie godne sezonu szparagowego. Chociaż akurat carbonara jest keto z natury, więc można pominąć ten przedrostek… 🙂 Smakuje najlepiej z ulubionym makaronem. Ten oczywiście powinien być niskowęglowodanowy, żeby nie zaburzyć makro. Smacznego!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 15 mins
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Włoska
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 85 g boczku
  • 8 sztuk zielonych szparagów
  • 1 jajko
  • 100 g śmietany kokosowej do gotowania
  • 0,5 łyżeczki mieszanki przypraw Vegeta Natur – Przyprawa warzywna do potraw

Sposób przygotowania
 

  • Szparagi ugotować do miękkości (ok. 6 minut), odcedzić i przelać zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę. Główki szparagów odciąć i odłożyć. Łodygi pokroić w kawałki wielkości ok. 0,5 cm. Boczek podsmażyć na patelni. Gdy już się lekko przyrumieni, dodać szparagi. Jajko wymieszać w misce ze śmietaną i przyprawą. Wyłączyć palnik, masę jajeczną wylać na gorącą patelnię i energicznie mieszać tak, aby powstał gęsty sos. Jeśli sos nie zgęstnieje, można całość jeszcze lekko podgrzać, jednak nie można zagotować, bo jajko się zetnie. Podawać gorące w towarzystwie ulubionego makaronu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 280 kcal
Tłuszcz: 23,4 g
Węglowodany: 7,8 g
Błonnik 1,8 g
Białko 11,0 g
Do przygotowania powyższego przepisu użyto mieszanki przypraw Vegeta Natur – Przyprawa warzywna do potraw.
Przepisy inspirowane naturą

2 Comments

  1. Bożena says:

    A czy gdzies można znaleźć przepis na ten smażony lniany makaron, bo wygląda apetycznie 🙂

    1. Ojej, obawiam się, że będzie ciężko… 🙁 Nie pamiętam skąd wziął się pomysł na ten makaron, a ja najwidoczniej uznałam go za porażkę kulinarną, skoro nie podałam przepisu na niego… 😀 Jeśli przypomni mi się sam przepis lub przynajmniej wpadnę na to, skąd go wzięłam, to na pewno dam znać… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating