Tarta ze szparagami i boczkiem w bezzbożowej wersji to świetny pomysł na zdrowy posiłek bez nadmiaru węglowodanów, który nada się na każdą porę dnia. Ten smakowity wypiek bez problemu uda się także zmieścić w menu diety ketogenicznej, co sprawia, że jest to dobry wybór dla każdego, kto pragnie schudnąć oraz przywrócić zdrowie.
KETO tarta ze szparagami i boczkiem, czyli reaktywacja sezonu szparagowego
W końcu pojawiły się w sklepach moje ukochane, upragnione i długo wyczekiwane szparagi…! Maj to w końcu miesiąc szparagów. Jednak w tym roku mam wrażenie, że wszystko odbywa się jakoś z lekkim opóźnieniem, bo mamy już praktycznie połowę maja, a szparagi pojawiły się w sprzedaży zaledwie jakieś kilka dni temu… I to w cenach, które wcale nie wskazują na to, że sezon szparagowy ruszył z kopyta. Ale nic to – grunt, że już są! No to skoro udało się upolować taki dorodny pęczek pierwszych tegorocznych zielonych szparagów, to trzeba było przyrządzić je w jakichś szczególny sposób. Taki, który oddawałby powagę tej sytuacji. 🙂
Niskowęglowodanowa tarta szparagowa w wersji rustykalnej
No i oto pojawił się pomysł na keto galette ze szparagami. Galette to nic innego jak tarta, tylko taka z rustykalnym charakterem. Nie używa się do niej formy, tylko wałkuje na placek o nierównych brzegach, na środek wykłada farsz, a pozostałą część ciasta zawija do środka. Niestety łatwiej powiedzieć niż zrobić… Przynajmniej w przypadku keto ciasta kruchego na bazie mąki kokosowej.
Korzystałam z mojego standardowego przepisu na kruche ciasto, które zawsze świetnie się sprawdzało przy standardowej tarcie. Przewidując możliwość wystąpienia problemów, przezornie dodałam nawet odrobinę gumy guar. Nie jestem jednak pewna czy to coś pomogło, bo z formowaniem ciasta miałam spore problemy… Trzeba przyznać, że pracuje się z nim ciężko, ale najważniejsze, że się udało!
W jaki sposób ten KETO przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się pewnymi cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka gwarantuje uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów przyswajalnych w połączeniu ze sporą dawką błonnika pomaga w kontroli glikemii i aktywacji trybu spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu proces redukcji wagi, także z brzucha staje się dużo łatwiejszy
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
KETO galette ze szparagami i boczkiem na każdą porę dnia
Galette szparagowa wyszła wyśmienita w smaku, a i wygląd ma iście rustykalny… 🙂 Czyli wszystko jest tak, jak powinno. Oprócz oczywistego składnika w postaci szparagów do nadzienia użyłam także boczku oraz jajka rozbełtanego z odrobiną sera feta (w wersji bez nabiału proponuję zastąpić ser śmietaną kokosową). Wszystkie smaki świetnie tu ze sobą współgrają. W dodatku tarta świetnie nada się zarówno na obiad, kolację, jak i na śniadanie. Ja, początkowo miałam zamiar zrobić ją na kolację i zestawić z kieliszkiem wina, ale koniec końców wyszło z tego niezłe keto śniadanie… 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Galette ze szparagami
Składniki
Kruche ciasto
- 1 szt. jajka
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 30 g olej kokosowy rafinowany lub masło klarowane (lub ich mieszanki)
- 60 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 0,5 łyżeczki guma guar
- 1 szczypta sezam do dekoracji (opcjonalnie)
Nadzienie
- 75 g boczek pokrojonego w kostkę
- 8 szt. zielone szparagi grube; można przekroić wzdłuż na pół
- 1 szt. jajka
- 100 g ser feta lub śmietany kokosowej
- ¼ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
Kruche ciasto
- Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce, po czym rozwałkować dość cienko. Ciasto można przygotować z większym wyprzedzeniem i do momentu rozpoczęcia przygotowania galette przechowywać je w lodówce.
Nadzienie
- Szparagi oczyścić, usunąć zdrewniałe końcówki i gotować przez ok. 3-4 minuty, przelać zimną wodą i odcedzić. Ser feta bądź śmietanę kokosową rozgnieść z jajkiem zostawiając ok. 1 łyżkę jajka na posmarowanie brzegów ciasta. Doprawić do smaku. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć całość jajka z serem (lub śmietaną kokosową), poukładać kawałeczki boczku, a następnie wyłożyć szparagi jeden obok drugiego. Brzegi ciasta zawinąć do środka nakładając je na nadzienie. Brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać odrobiną sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut aż brzegi staną się rumiane.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.