Nadziane szaszłyki idealne na grilla
Połączenie cukinii z mięsem mielonym w tym zestawieniu tak mi zasmakowało, że postanowiłam wypróbować je w nowej formie. W związku z tym, że wiosna w pełni i sezon grillowy już rozpoczęty, uznałam, że szaszłyki to będzie dobra opcja. Kuleczki z mięsa drobiowego nadziałam więc na szpadki i owinęłam grillowanymi plastrami cukinii. Taka propozycja podania przypadła mi do gustu nie tylko smakowo, ale i wizualnie. Trzeba sobie bowiem jakoś te posiłki urozmaicać… 🙂 Jednak prawdziwa niespodzianka tkwi w środku… I to dosłownie! 😀 Każda mięsna kuleczka zawiera bowiem prezent w postaci oliwki. Moje były dodatkowo nadziewane czosnkiem, jednak wydaje mi się, że każde inne sprawdzą się równie dobrze…

Zdrowie w śródziemnomorskim stylu
Cukinia i oliwki to standardy kuchni rodem z południowej Europy. Od razu przywodzą na myśl przyjemne wakacyjne skojarzenia. Zresztą kuchnia śródziemnomorska należy do tych uznawanych za najzdrowsze, więc składniki i dania dla niej charakterystyczne powinny pojawiać się jak najczęściej na naszych stołach. Ja skrzętnie z tego korzystam i to samo polecam Wam. Istotą kuchni śródziemnomorskiej jest prostota i wysoka jakość składników, czyli dokładnie to, na czym nam zależy. Jest to gwarantem zdrowia i dobrego samopoczucia. Przy okazji jest to naprawdę kuchnia kompatybilna z dietą ketogeniczną.

Keto drobiowe szaszłyki z cukinią smakują w każdym towarzystwie
A skoro prostota króluje w sferze doboru składników, to czemu nie pobawić się zatem formą…? Moja dzisiejsza propozycja to nic innego jak włoskie polpette con olive. W kraju pochodzenia zestawia je się zazwyczaj z sosem pomidorowym i myślę, że pasowałby on tutaj wyśmienicie. Ja jednak postawiłam na zielony dodatek w postaci purée z brokuła. Też pysznie i zdrowo. Dodatkowym plusem tego dania jest fakt, że smakuje ono naprawdę nieźle także na zimno, w związku z czym może stanowić fajną przekąskę bez potrzeby odgrzewania. Same kulki można też np. wrzucić do sałatki… Sami zresztą wybierzcie w jakiej postaci keto drobiowe szaszłyki z cukinią pasują Wam najbardziej – jedno jest pewne – musicie ich spróbować! 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Drobiowe szaszłyki z cukinią i purée z brokuła
Składniki
Szaszłyki drobiowe cukinią
- 500 g mięso mielone z indyka
- 12 szt. oliwki zielone
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Purée z brokuła
- 400 g brokuł
- 2 łyżki masło klarowane
- 2 łyżki jogurt kokosowy
- ¼ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
Szaszłyki drobiowe cukinią
- Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Smażyć na odrobinie masła na patelni grillowej lub zgrillować tak aby się przyrumieniły i stały się elastyczne. Mięso mielone wyrobić dobrze z przyprawami. Podzielić na 12 równych części. Każdą z nich po kolei spłaszczać, na środku ułożyć oliwkę i formować kulkę. Smażyć na patelni z każdej strony po kilka minut (można także upiec na grillu). Gotowe kulki mięsne nadziewać na szpadki do szaszłyków przeplatając plastrami cukinii.
Purée z brokuła
- Brokuła ugotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze ciepłego przełożyć wraz z pozostałymi składnikami do malaksera. Rozdrobnić do uzyskania purée. Podawać ciepłe jako dodatek do dań mięsnych.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.