keto chleb

Keto chleb z ziaren (Paleo, LowCarb)

Mój chleb (niezbyt) powszedni

Tyle się wzbraniałam przed tym chlebem, aż tu nagle okazało się, że zostałam wręcz zmuszona, żeby go zrobić. Nie przez kogoś… Sytuacja mnie zmusiła… 🙂 A dokładniej fakt bycia w posiadaniu dużych ilości babki płesznik w całych nasionach. W przypływie jakiejś mgły umysłowej zakupiłam cały kilogram tejże i teraz nie wiem co mam z nią zrobić. 😛 Gdyby była w formie zmielonej, to znalazło by się dla niej jakieś zastosowanie. A w całych nasionach, których w dodatku nie da się zmielić nawet w młynku do kawy, to ciężko… No ale przemknął mi gdzieś któregoś dnia przepis na tzw. chleb życia. I oto jest moja wersja tego pieczywa. 🙂

chleb życia
Keto chleb z ziaren

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło

I dokładnie tak jest w tym przypadku, bo chlebek wyszedł przedni. A i kanapki, których już tak dawno nie jadłam stanowią całkiem miłe urozmaicenie posiłków… 🙂 Szybko, smacznie i można zabrać ze sobą w drogę. Już zapomniałam jakie to wygodne… Przepis na chlebek został lekko dostosowany tak, aby lepiej wpisywał się w wymogi diety ketogenicznej. Skorzystałam więc z przepisu, który zdobyłam podczas szkoleń z zasad diety ketogenicznej. W ramach pomocy naukowych dołączone doń były także przepisy na posiłki zgodne z dietą.

keto kanapki
Kanapki z keto chleba

Keto chleb z ziaren na keto śniadanie

Przepis oprócz tego, że jest niskowęglowodanowy, jest także dość szybki w realizacji. Ot trzeba wymieszać ze sobą kilka rodzajów nasion oraz ziaren i siup do piekarnika. W oryginalnym przepisie było wspomniane coś o odstawieniu masy przed pieczeniem na 3 godziny, ale ja tego nie doczytałam i nie mając czasu na takie fanaberie od razu wsadziłam go do piekarnika. Mimo to niczego mu nie brakuje i w smaku jest pyszny, także jeśli tęsknicie za kanapkami, to zdecydowanie polecam ten przepis. A jeśli wolicie na śniadanie bułki zamiast chleba, to też znajdziecie na blogu kilka opcji. Także jest w czym wybierać.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto chleb

Chleb z ziaren

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Żaden rodzaj pieczywa nie jest podstawowym produktem spożywczym na diecie ketogenicznej. Jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na taki keto chleb z ziaren. Szybki, smaczny, idealny do kanapek! 🙂
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Czas całkowity 1 hour
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Europejska
Porcje 20 kromek
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Nasiona chia, nasiona babki płesznik, nasiona konopi oraz len zmielić drobno. Słonecznik, pestki dyni rozdrobnić według uznania (można też całkiem zmielić). Wszystkie suche składniki wymieszać, po czym dodać wodę oraz tłuszcz. Odstawić na 15 minut (do 3 h) aby składniki dobrze wchłonęły wodę. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 50 minut aż się przyrumieni. W połowie czasu pieczenia można chleb odwrócić na drugą stronę.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Chleb z ziaren
Wielkość porcji
 
1 kromka
Kalorie
177.34
% RWS*
Tłuszcz
 
14.44
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
3
g
19
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
7.83
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.84
g
Sód
 
120.5
mg
5
%
Potas
 
123.41
mg
4
%
Węglowodany
 
6.2
g
21
%
Błonnik
 
4.39
g
18
%
Cukier
 
0.28
g
Białko
 
7.46
g
7
%
Witamina A
 
55.64
IU
1
%
Witamina C
 
0.21
mg
0
%
Wapń
 
51.88
mg
5
%
Żelazo
 
2.52
mg
14
%
Węglowodany netto
 
1.81
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

18 Comments

  1. Avatar for Elżbieta
    Elżbieta says:

    4 stars
    Bardzo dobry chlebek, trochę zbity i niezbyt wyrośnięty, ale smakuje doskonale. Na pewno upiekę ten chleb ponownie, tak dla odmiany.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Tak, ten chleb ma to do siebie, że nie wyrasta, ale za to jest odżywczy i treściwy… 😀

  2. Avatar for Gosia

    Czy można użyć len mielony czy wchłonie za dużo wody?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Jak najbardziej można. Przepis i tak zakłada mielenie ziaren, więc nie powinno to spowodować różnicy. Jedyne na co warto zwrócić uwagę, to odmierzenie produktu wagowo, bo objętość ziaren mielonych i całych może się różnić. W przypadku lnu, 0,75 szklanki to ok. 115 g.

  3. Avatar for Ania
    Ania says:

    5 stars
    Wzięłam łuskę babki jajowatej, której nie trzeba mielić oraz mąkę konopną, w ilościach jak w przepisie. Chlebek bardzo dobry. Zbity, ale nie kruszy się i spokojnie daje się pokroić na 20 kromek. Upieczony i wystudzony chleb ważył 900 g, a więc 1 kromka ok. 45 g. Według moich obliczeń (Fitatu) 1 kromka ma 141 kcal, 7,4 g białka, 9,5 g tłuszczu, 6,9 g węglowodanów, 3,3 g węglowodanów netto, 3,7 g błonnika.
    Dziękuję, Paulino, za Twoje przepisy. Pozdrawiam.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Bardzo się cieszę, że chlebek smakuje. 🙂
      Jeśli chodzi o obliczenia, to do poprzedniej kalkulacji wkradł się błąd i wygenerowało kompletne bzdury, ale już poprawiłam. 🙂 I tak są niewielkie różnice w kalkulacji, ale teraz wynikają one pewnie już z doboru produktów (wartości odżywcze pomiędzy różnymi producentami potrafią się sporo różnić).
      Oczywiście zachęcam także do wypróbowania innych moich przepisów. 🙂

  4. Avatar for Aga

    Nareszcie jakiś przepis na low carb bez jajek. Jakoś nie podchodzi mi pieczywo o smaku jajka. Czy babkę płesznik można zastąpić jajowatą?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Właśnie o to chodziło, żeby nie było jaj, bo nie każdy chce/może/lubi… Tak, myślę, że spokojnie można użyć babki jajowatej w miejsce babki płesznik. 🙂

  5. Avatar for Ewelina

    Ale pisalas ze babke nie da sie zmielic. Probowalam w thermomixie, mlynku i lipa. Co zrobic? 🙂

    1. Avatar for cavegirl

      No nie jest to łatwe zadanie. Ja próbowałam w młynku do kawy i ręcznie w moździerzu – w obu przypadkach efekt mizerny. Dlatego do tego przepisu proponuję użyć po prostu całych nasion. A wersję zmieloną jak już to po prostu kupić i nie zawracać sobie głowy mieleniem… 🙂

  6. Avatar for Sylwia

    A czy zamiast nasion konopii mogłabym dodac więcej siemienia i babki?

    1. Avatar for cavegirl

      Myślę, że tak. Można po prostu zwiększyć udział innych ziaren w zastępstwie i nie powinno to szczególnie wpłynąć na właściwości produktu końcowego. Jeśli postanowisz wypróbować taką wersję, to koniecznie daj znać czy się udało. 🙂

  7. Avatar for Kasia

    Hej myślisz że można pominąć babkę?

    1. Avatar for cavegirl

      Hej, wydaje mi się, że nie. To właśnie babka scala całą masę, więc jest ona istotnym składnikiem chleba. Można ewentualnie spróbować zastąpić ją nasionami chia, ale nie ręczę za rezultat… 😛

  8. Avatar for Krzysztof
    Krzysztof says:

    Ciekawie się zapowiada. Spróbować warto.

    1. Avatar for cavegirl

      Warto, warto 🙂 To nie to samo, co chleb w tradycyjnym tego słowa rozumieniu, ale na diecie niskowęglowodanowej robi robotę.

  9. Avatar for Mirela
    Mirela says:

    Czy taki chlebek można mrozić?

    1. Avatar for cavegirl

      Myślę, że tak. Nie widzę żadnych przeciwwskazań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu