Keto chleb ze słonecznikiem łubinowo – lniany, czyli kolejny przepis na keto chleb
I oto jest kolejny przepis na keto pieczywo do kolekcji… 🙂 Szybki, prosty i nie zawierający skomplikowanych składników. Jest to wariacja na temat chleba z maniokiem, jednak dzięki zastosowaniu innych mąk udało się znacznie zredukować ilość węglowodanów. W jednej kromce mamy tutaj niewiele ponad 1 g węglowodanów netto. Nieźle, nie? 😎 Keto chleb ze słonecznikiem jest przy tym bardzo smaczny i się nie rozpada. Świetnie sprawdza się zarówno do zwykłych kanapek, jak i do zapiekania. Na jego bazie wyszły także perfekcyjne keto grzanki! 🙂
Uważam, że świetnym pomysłem jest tutaj dodatek słonecznika. Tworzy on na wierzchu przyjemną, chrupiącą skorupkę. Generalnie nie odbiega on ani smakiem ani konsystencją od zwykłego chleba, także bierzcie i jedzcie z tego wszyscy! 😜
Keto chleb ze słonecznikiem – składniki
🥚Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🧈 Tłuszcz
Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepsza będzie oliwa z oliwek lub rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie.
🌾Mąki
Do chleba użyłam mieszanki mąk niskowęglowodanowych, czyli mąki łubinowej oraz odtłuszczonej mąki lnianej w proporcji 1:1. Taki zestaw sprawił, że chlebek wyszedł dość ciemny. Jeśli celujesz w jaśniejszy wypiek, proponuję zwiększyć udział mąki łubinowej kosztem mąki lnianej…
☁️ Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu) lub soda spożywcza.
🌻Słonecznik
Miły dodatek do pieczywa, zapewniający przyjemną chrupkość. Ja dodałam go jedynie na wierzch, jednak nie ma przeciwwskazań, żeby trafił on także do środka… Można zastosować także inne ziarna i pestki, np. pestki dyni lub mak.
Chleb łubinowo – lniany ze słonecznikiem
Wyposażenie
Składniki
- 5 szt. jajka
- 50 ml olej z awokado rafinowany lub oliwa z oliwek
- 50 ml woda gazowana
- 65 g mąka łubinowa
- 65 g mąka lniana odtłuszczona
- 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska
- 3 łyżeczki proszek do pieczenia bez fosforanów
- 20 g słonecznik łuskany
Sposób przygotowania
- Jajka ubić na puszystą jasną masę. Miksując dalej dolać tłuszcz i wodę. Suche składniki wymieszać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką lub zmiksować delikatnie aż do połączenia składników.
- Przelać do keksówki o wymiarach 20 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać słonecznikiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° w trybie grzania góra + dół lub w termoobiegu w 160° przez 45 – 50 minut do suchego patyczka. Ostudzić przed krojeniem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.