Chleb łubinowo – lniany to świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba, pełnego szkodliwych zbóż. Jeśli brakuje Ci pomysłów na to, czym zastąpić pieczywo na diecie ketogenicznej, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Keto chleb ze słonecznikiem łubinowo – lniany, czyli kolejny przepis na keto chleb
I oto jest kolejny przepis na keto pieczywo do kolekcji… 🙂 Szybki, prosty i nie zawierający skomplikowanych składników. Jest to wariacja na temat chleba z maniokiem, jednak dzięki zastosowaniu innych mąk udało się znacznie zredukować ilość węglowodanów. W jednej kromce mamy tutaj niewiele ponad 1 g węglowodanów netto. Nieźle, nie? Keto chleb ze słonecznikiem jest przy tym bardzo smaczny i się nie rozpada. Świetnie sprawdza się zarówno do zwykłych kanapek, jak i do zapiekania. Na jego bazie wyszły także perfekcyjne keto grzanki! 🙂
Uważam, że świetnym pomysłem jest tutaj dodatek słonecznika. Tworzy on na wierzchu przyjemną, chrupiącą skorupkę. Generalnie nie odbiega on ani smakiem ani konsystencją od zwykłego chleba, także bierzcie i jedzcie z tego wszyscy!
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje szereg zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu redukcja tłuszczu, szczególnie z brzucha staje się skuteczniejsza
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto chleb ze słonecznikiem – składniki
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Tłuszcz
Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepsza będzie oliwa z oliwek lub rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie.
Mąki
Do chleba użyłam mieszanki mąk niskowęglowodanowych, czyli mąki łubinowej oraz odtłuszczonej mąki lnianej w proporcji 1:1. Taki zestaw sprawił, że chlebek wyszedł dość ciemny. Jeśli celujesz w jaśniejszy wypiek, proponuję zwiększyć udział mąki łubinowej kosztem mąki lnianej…

Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu) lub soda spożywcza.
Słonecznik
Miły dodatek do pieczywa, zapewniający przyjemną chrupkość. Ja dodałam go jedynie na wierzch, jednak nie ma przeciwwskazań, żeby trafił on także do środka… Można zastosować także inne ziarna i pestki, np. pestki dyni lub mak.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Chleb łubinowo – lniany ze słonecznikiem
Wyposażenie
Składniki
- 5 szt. jajka
- 50 ml olej z awokado rafinowany lub oliwa z oliwek
- 50 ml woda gazowana
- 65 g mąka łubinowa
- 65 g mąka lniana odtłuszczona
- 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska
- 3 łyżeczki proszek do pieczenia bez fosforanów
- 20 g słonecznik łuskany
Sposób przygotowania
- Jajka ubić na puszystą jasną masę. Miksując dalej dolać tłuszcz i wodę. Suche składniki wymieszać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką lub zmiksować delikatnie aż do połączenia składników.
- Przelać do keksówki o wymiarach 20 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać słonecznikiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° w trybie grzania góra + dół lub w termoobiegu w 160° przez 45 – 50 minut do suchego patyczka. Ostudzić przed krojeniem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.