keto chleb ze słonecznikiem

Keto chleb ze słonecznikiem łubinowo – lniany (Paleo, LowCarb)

Keto chleb ze słonecznikiem łubinowo – lniany, czyli kolejny przepis na keto chleb

I oto jest kolejny przepis na keto pieczywo do kolekcji… 🙂 Szybki, prosty i nie zawierający skomplikowanych składników. Jest to wariacja na temat chleba z maniokiem, jednak dzięki zastosowaniu innych mąk udało się znacznie zredukować ilość węglowodanów. W jednej kromce mamy tutaj niewiele ponad 1 g węglowodanów netto. Nieźle, nie? 😎 Keto chleb ze słonecznikiem jest przy tym bardzo smaczny i się nie rozpada. Świetnie sprawdza się zarówno do zwykłych kanapek, jak i do zapiekania. Na jego bazie wyszły także perfekcyjne keto grzanki! 🙂

Uważam, że świetnym pomysłem jest tutaj dodatek słonecznika. Tworzy on na wierzchu przyjemną, chrupiącą skorupkę. Generalnie nie odbiega on ani smakiem ani konsystencją od zwykłego chleba, także bierzcie i jedzcie z tego wszyscy! 😜

Keto chleb ze słonecznikiem – składniki

🥚Jajka

Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🧈 Tłuszcz

Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepsza będzie oliwa z oliwek lub rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie.

🌾Mąki

Do chleba użyłam mieszanki mąk niskowęglowodanowych, czyli mąki łubinowej oraz odtłuszczonej mąki lnianej w proporcji 1:1. Taki zestaw sprawił, że chlebek wyszedł dość ciemny. Jeśli celujesz w jaśniejszy wypiek, proponuję zwiększyć udział mąki łubinowej kosztem mąki lnianej…

keto chleb łubinowo - lniany
keto chleb łubinowo – lniany

☁️ Spulchniacz

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu) lub soda spożywcza.

🌻Słonecznik

Miły dodatek do pieczywa, zapewniający przyjemną chrupkość. Ja dodałam go jedynie na wierzch, jednak nie ma przeciwwskazań, żeby trafił on także do środka… Można zastosować także inne ziarna i pestki, np. pestki dyni lub mak.

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu