Keto chleb z maniokiem – keto pieczywo na najwyższym poziomie
Mamy weekend, ale dzisiaj wyjątkowo przepis wytrawny zamiast jakiegoś keto ciasta… 🙂 Miałam ostatnio okazję upiec wspaniały keto chlebek. Dokładnie ten sam, o którym wspominałam w przepisie na keto krem michałkowy i który widać na zdjęciach do tego przepisu.
Chleb zawiera pewien ciekawy, ale jednocześnie dyskusyjny składnik. Dyskusyjne jest bowiem jego zastosowanie na diecie ketogenicznej. Mowa o mące z manioku (cassava flour), która do niskowęglowodanowych nie należy. To ta sama, która posłużyła do zrobienia chociażby tych pierogów. Jest to mąka bezzbożowa idealna pod Paleo, ale już na diecie ketogenicznej trzeba uważać z jej konsumpcją. Zawiera bowiem – w zależności od producenta – od 80 do 86 g węglowodanów na 100 g produktu. Chociaż etykieta mąki z manioku typu Gari (grubo mielona), z której ja korzystałam wskazuje 38 g węglowodanów na 100 g… 🤷♀️ Nie wiem skąd ta różnica i nie bardzo wierzę w tak niską zawartość węglowodanów, więc do moich obliczeń wzięłam standardowe dane dla mąki z manioku. Koniec końców i tak wyszło niecałe 5 g węglowodanów na porcję, więc tragedii nie ma. 🙂
Dzięki jej zastosowaniu chleb jest naprawdę przyjemny w odbiorze i smakuje jak taki na mące zbożowej. W zależności od tego na jakie mąki się zdecydujecie, chleb może być jasny (żółtawy) lub całkiem ciemny (w wersji z mąką sezamową).
Ale do rzeczy…

Keto chleb z maniokiem – składniki
🥚 Jajka 🥚
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🧈Tłuszcz🧈
Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepsza będzie oliwa z oliwek lub rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie.
🌾 Mąki 🌾
Pierwszą już znacie – jest to wspomniana mąka z manioku. Ale oprócz niej używamy tutaj też innej mąki, tym razem niskowęglowodanowej, aby zrównoważyć udział cukru w produkcie końcowym. Może to być albo odtłuszczona mąka migdałowa albo sezamowa. W przypadku tej pierwszej wypiek wyjdzie trochę jaśniejszy, a w przypadku tej drugiej – ciemny niczym pieczywo pełnoziarniste. Taki dobór mąk to na pewno dobra wiadomość dla osób, które nie przepadają za keto pieczywem z udziałem mąki kokosowej… 🙂
☁️ Spulchniacz ☁️
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu) lub soda spożywcza.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Chleb z maniokiem
Składniki
- 6 szt. jajka w temperaturze pokojowej
- ¼ szklanki woda gazowanej
- ¼ szklanki oliwa z oliwek
- 90 g mąka z manioku (cassava flour); ok. ¾ szklanki
- 90 g odtłuszczona mąka migdałowa lub odtłuszczonej mąki sezamowej
- 3 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
- Jajka ubić na puszystą jasną masę. Miksując dalej dolać oliwę i wodę. Suche składniki wymieszać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką lub zmiksować delikatnie aż do połączenia składników. Przelać do keksówki o wymiarach 20 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° w trybie grzania góra + dół lub w termoobiegu w 160° przez 45 – 50 minut do suchego patyczka. Ostudzić przed krojeniem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu

Przepis pochodzi z tej strony.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.