keto chleb wysokobiałkowy

🍞Keto chleb wysokobiałkowy (Paleo, LowCarb, bez glutenu)

Keto chleb wysokobiałkowy – idealny na kanapki

Ja wiem, że obecnie na czasie są potrawy wielkanocne, a nie pieczywo, ale wyszedł mi tak dobry chlebek, że muszę się z Wami podzielić przepisem! 🙂 Zresztą chleb to także zwyczajowy element wielkanocnego stołu… Ten ma wysoką zawartość protein i świetnie sprawdzi się na wysokobiałkowej wersji diety ketogenicznej. Keto chleb wysokobiałkowy nada się świetnie na kanapki, ale nie tylko – przy użyciu tego ciasta można przygotować świetne gofry albo bajgle!

Ja przerabiam ten przepis od kilkunastu dni na wszystkie możliwe sposoby. I mogę śmiało powiedzieć, że po keto chlebie drożdżowym to mój ulubiony przepis na keto chleb!

Aha, dobra wiadomość dla osób, które nie przepadają za bezzbożowymi mąkami – tutaj nie daje się żadnej z nich…! Jako zagęstnik stosujemy białko serwatkowe oraz babkę jajowatą.

Keto chleb wysokobiałkowy – składniki

🥚 Jajka

Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🥛 Serek śmietankowy

Czyli najzwyklejszy gęsty serek kremowy typu philadelphia. Można także użyć któregoś wariantu smakowego, jeśli uznasz, że będzie się dobrze komponować z pozostałymi składnikami.

chleb wysokobiałkowy

🐄 Białko serwatkowe WPC

Dodatek mający za zadanie zagęścić masę oraz podbić udział białka w chlebie. Nadaje mu przyjemny, mleczny posmak.

🌾 Babka jajowata

A dokładniej zmielone łuski. Substancja wiążąca wszystkie składniki w całość oraz zwiększająca zawartość błonnika w produkcie końcowym. Zamiast niej można z powodzeniem użyć łupin babki płesznik.

☁️ Spulchniacze

W tej roli aż trzy składniki – ocet jabłkowy, cream of tartar (kamień winny) oraz drożdże suszone. Kamień winny pomaga solidnie ubić i napowietrzyć białka oraz je stabilizuje. No a drożdże pomagają chlebkowi wyrosnąć i dodają typowo piekarniczego aromatu.

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

4 Comments

  1. Avatar for Klaudia
    Klaudia says:

    Czy można czymś zamienić białko serwatkowe?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Wydaje mi się, że można je zastąpić jakimś innym białkiem, np. kolagenowym lub całkiem pominąć dając w razie potrzeby trochę więcej mąki bambusowej.

  2. Avatar for Irena

    To chyba nie są wszystkie składniki? Jak ze 120 g.sera ma wyjść chleb i do tego taki duży? No, ok. są jeszcze inne składniki w niewielkich ilościach, ale to wszystko jest dobre na sernik, a z czego ma wyjść chleb?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Proponuję sprawdzić przepis i zobaczyć czy wyjdzie sernik czy chleb… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu