keto chleb wysokobiałkowy

Wysokobiałkowy KETO chleb z twarogu (Paleo, LowCarb, bez glutenu)

Chleb to podstawa tradycyjnego żywienia. Osoby, które chcą schudnąć lub z powodów zdrowotnych nie mogą go konsumować często cierpią całkowicie wykluczając go z diety… Tymczasem domowy chleb z powodzeniem można dostosować do wymogów diety. Oto jeden z lepszych przykładów – chleb z twarogu, który wpisuje się w wytyczne diety ketogenicznej oraz wysokobiałkowej.

Chleb wysokobiałkowy – idealny na kanapki

Ja wiem, że obecnie na czasie są potrawy wielkanocne, a nie pieczywo, ale wyszedł mi tak dobry chlebek, że muszę się z Wami podzielić przepisem! 🙂 Zresztą chleb to także zwyczajowy element wielkanocnego stołu… Ten ma wysoką zawartość protein i świetnie sprawdzi się na wysokobiałkowej wersji diety ketogenicznej. Keto chleb wysokobiałkowy nada się świetnie na kanapki, ale nie tylko – przy użyciu tego ciasta można przygotować świetne gofry albo bajgle!

Ja przerabiam ten przepis od kilkunastu dni na wszystkie możliwe sposoby. I mogę śmiało powiedzieć, że po keto chlebie drożdżowym to mój ulubiony przepis na keto chleb!

Aha, dobra wiadomość dla osób, które nie przepadają za bezzbożowymi mąkami – tutaj nie daje się żadnej z nich…! Jako zagęstnik stosujemy białko serwatkowe oraz babkę jajowatą.

Wysokobiałkowy KETO chleb z twarogu: Składniki

  • Jajka: Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Zawierają one zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
  • Kremowy twaróg lub serek śmietankowy: Czyli twaróg z wiaderka lub najzwyklejszy gęsty serek kremowy typu philadelphia. Można także użyć któregoś wariantu smakowego, jeśli uznasz, że będzie się dobrze komponować z pozostałymi składnikami.
  • Białko serwatkowe WPC: Dodatek mający za zadanie zagęścić masę oraz podbić udział białka w chlebie. Nadaje mu przyjemny, mleczny posmak.
  • Babka jajowata: W postaci zmielonej łuski. Substancja wiążąca wszystkie składniki w całość oraz zwiększająca zawartość błonnika w produkcie końcowym. Zamiast niej można z powodzeniem użyć łupin babki płesznik.
  • Spulchniacze: W tej roli aż trzy składniki – ocet jabłkowy, cream of tartar (kamień winny) oraz drożdże suszone. Kamień winny pomaga solidnie ubić i napowietrzyć białka oraz je stabilizuje. No a drożdże pomagają chlebkowi wyrosnąć i dodają typowo piekarniczego aromatu.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

keto chleb wysokobiałkowy

Chleb wysokobiałkowy

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto chleb tostowy to jasny chlebek, który mocno wyrasta i nie ma zbitej konsystencji, stąd porównanie do chleba tostowego. Idealnie nadaje się do kanapek, tostów i zapiekanek. Z tego samego ciasta wyjdą także wyśmienite gofry i bajgle!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Czas całkowity 45 minutes
Rodzaj dania Pieczywo
Porcje 16 kromek
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno z solą i cream of tartar. Żółtka zmiksować z serkiem i octem, a następnie z suchymi składnikami. Delikatnie wmieszać białka.
  • Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160℃ z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 35 – 40 minut aż wierzch się przyrumieni.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Chleb wysokobiałkowy
Wielkość porcji
 
1 kromka
Kalorie
58.51
% RWS*
Tłuszcz
 
3.63
g
2
%
Tłuszcze nasycone
 
1.83
g
11
%
Tłuszcze trans
 
0.003
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.27
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1
g
Cholesterol
 
43.47
mg
14
%
Sód
 
88.95
mg
4
%
Potas
 
69.8
mg
2
%
Węglowodany
 
2.35
g
Błonnik
 
1.13
g
5
%
Cukier
 
0.53
g
Białko
 
4.41
g
4
%
Witamina A
 
153.61
IU
3
%
Witamina C
 
0.003
mg
0
%
Wapń
 
26.22
mg
3
%
Żelazo
 
0.41
mg
2
%
Węglowodany netto
 
1.22
g
5
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Może Cię także zainteresować:

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

4 Comments

  1. Avatar for Klaudia
    Klaudia says:

    Czy można czymś zamienić białko serwatkowe?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Wydaje mi się, że można je zastąpić jakimś innym białkiem, np. kolagenowym lub całkiem pominąć dając w razie potrzeby trochę więcej mąki bambusowej.

  2. Avatar for Irena

    To chyba nie są wszystkie składniki? Jak ze 120 g.sera ma wyjść chleb i do tego taki duży? No, ok. są jeszcze inne składniki w niewielkich ilościach, ale to wszystko jest dobre na sernik, a z czego ma wyjść chleb?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Proponuję sprawdzić przepis i zobaczyć czy wyjdzie sernik czy chleb… 😉

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu