Chleb to podstawa tradycyjnego żywienia. Osoby, które chcą schudnąć lub z powodów zdrowotnych nie mogą go konsumować często cierpią całkowicie wykluczając go z diety… Tymczasem domowy chleb z powodzeniem można dostosować do wymogów diety. Oto jeden z lepszych przykładów – chleb z twarogu, który wpisuje się w wytyczne diety ketogenicznej oraz wysokobiałkowej.
Chleb wysokobiałkowy – idealny na kanapki
Ja wiem, że obecnie na czasie są potrawy wielkanocne, a nie pieczywo, ale wyszedł mi tak dobry chlebek, że muszę się z Wami podzielić przepisem! 🙂 Zresztą chleb to także zwyczajowy element wielkanocnego stołu… Ten ma wysoką zawartość protein i świetnie sprawdzi się na wysokobiałkowej wersji diety ketogenicznej. Keto chleb wysokobiałkowy nada się świetnie na kanapki, ale nie tylko – przy użyciu tego ciasta można przygotować świetne gofry albo bajgle!
Ja przerabiam ten przepis od kilkunastu dni na wszystkie możliwe sposoby. I mogę śmiało powiedzieć, że po keto chlebie drożdżowym to mój ulubiony przepis na keto chleb!
Aha, dobra wiadomość dla osób, które nie przepadają za bezzbożowymi mąkami – tutaj nie daje się żadnej z nich…! Jako zagęstnik stosujemy białko serwatkowe oraz babkę jajowatą.
Wysokobiałkowy KETO chleb z twarogu: Składniki
- Jajka: Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Zawierają one zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
- Kremowy twaróg lub serek śmietankowy: Czyli twaróg z wiaderka lub najzwyklejszy gęsty serek kremowy typu philadelphia. Można także użyć któregoś wariantu smakowego, jeśli uznasz, że będzie się dobrze komponować z pozostałymi składnikami.
- Białko serwatkowe WPC: Dodatek mający za zadanie zagęścić masę oraz podbić udział białka w chlebie. Nadaje mu przyjemny, mleczny posmak.
- Babka jajowata: W postaci zmielonej łuski. Substancja wiążąca wszystkie składniki w całość oraz zwiększająca zawartość błonnika w produkcie końcowym. Zamiast niej można z powodzeniem użyć łupin babki płesznik.
- Spulchniacze: W tej roli aż trzy składniki – ocet jabłkowy, cream of tartar (kamień winny) oraz drożdże suszone. Kamień winny pomaga solidnie ubić i napowietrzyć białka oraz je stabilizuje. No a drożdże pomagają chlebkowi wyrosnąć i dodają typowo piekarniczego aromatu.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Chleb wysokobiałkowy
Wyposażenie
- keksówka o wymiarach 20 cm x 11 cm
Składniki
- 3 szt. jajka duże
- 120 g serek śmietankowy lub twaróg kremowy (z wiaderka)
- 50 g białko serwatkowe wpc naturalne
- 20 g łupiny babki jajowatej lub płesznik (psyllium husk)
- 1 łyżeczka drożdże instant
- 1,5 łyżki ocet jabłkowy
- 1 łyżeczka cream of tartar (kamień winny) lub proszek do pieczenia
- ⅓ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
- Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno z solą i cream of tartar. Żółtka zmiksować z serkiem i octem, a następnie z suchymi składnikami. Delikatnie wmieszać białka.
- Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160℃ z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 35 – 40 minut aż wierzch się przyrumieni.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Może Cię także zainteresować:
Czy można czymś zamienić białko serwatkowe?
Wydaje mi się, że można je zastąpić jakimś innym białkiem, np. kolagenowym lub całkiem pominąć dając w razie potrzeby trochę więcej mąki bambusowej.
To chyba nie są wszystkie składniki? Jak ze 120 g.sera ma wyjść chleb i do tego taki duży? No, ok. są jeszcze inne składniki w niewielkich ilościach, ale to wszystko jest dobre na sernik, a z czego ma wyjść chleb?
Proponuję sprawdzić przepis i zobaczyć czy wyjdzie sernik czy chleb… 😉