Keto chleb proteinowy – na sycące wysokobiałkowe śniadanie
Do przepisu na keto chleb chyba nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać… 🙂 Taki przepis właściwie zawsze się przyda… Z tego, co się orientuję, jest to właśnie ten element pożywienia, za którym duża część osób najbardziej tęskni na diecie ketogenicznej.
Rozumiem to, ale dla mnie to jednak trochę egzotyka… 😀 Wszystko przez to, że chleb odpuściłam już lata temu i na co dzień mi go nie brakuje. Tylko od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakieś kanapeczki czy tosty. Tak było właśnie tym razem… W efekcie powstał taki oto keto chleb. I to nie byle jaki, bo proteinowy!
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O KETO DIECIE WYSOKOBIAŁKOWEJ:
Do jego przygotowania nie używa się bowiem żadnych mąk, nawet tych przyjaznych diecie ketogenicznej. Jeśli więc należysz do tych osób, które nie znoszą mąki kokosowej, możesz odetchnąć z ulgą… 🙂
Tutaj w roli wypełniacza występuje białko grochu oraz babka jajowata. Okazuje się, że oba produkty sprawdzają się zaskakująco dobrze jako składniki chlebowe.
Keto chleb proteinowy – składniki
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają dużo więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Śmietana kokosowa
U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że – bez szkody dla smaku lub konsystencji – można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
Mąka
A raczej proszek, który został użyty do produkcji tego chlebka to białko grochu. Całość w kupie trzymają natomiast łuski babki jajowatej. Wychodzi z tego mieszanka, z którą całkiem przyjemnie się pracuje, a efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną (i dużo lepszą) alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu) w towarzystwie sody spożywczej.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
Na koniec dodam tylko, że jedna kromka takiego chleba to jedyne 1 g węglowodanów oraz 4 g białka!
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
Ekspresowy chleb proteinowy
Wyposażenie
Składniki
- 3 szt. jajka
- 120 g śmietana kokosowa lub jogurt kokosowy
- ⅛ łyżeczki sól
- 2 łyżeczki ocet jabłkowy
- 45 g białko grochu
- 25 g łupiny babki jajowatej
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
- Śmietanę kokosową wymieszać z jajkami, dodać sól i ocet. Suche składniki wymieszać w osobnym naczyniu i dodać do mokrych. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 140° w trybie termoobiegu lub 160° w trybie pieczenia góra + dół aż wierzch się przyrumieni.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.