Keto chleb proteinowy – na sycące wysokobiałkowe śniadanie
Do przepisu na keto chleb chyba nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać… 🙂 Taki przepis właściwie zawsze się przyda… Z tego, co się orientuję, jest to właśnie ten element pożywienia, za którym duża część osób najbardziej tęskni na diecie ketogenicznej.
Rozumiem to, ale dla mnie to jednak trochę egzotyka… 😀 Wszystko przez to, że chleb odpuściłam już lata temu i na co dzień mi go nie brakuje. Tylko od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakieś kanapeczki czy tosty. Tak było właśnie tym razem… W efekcie powstał taki oto keto chleb. I to nie byle jaki, bo proteinowy!
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O KETO DIECIE WYSOKOBIAŁKOWEJ:
Do jego przygotowania nie używa się bowiem żadnych mąk, nawet tych przyjaznych diecie ketogenicznej. Jeśli więc należysz do tych osób, które nie znoszą mąki kokosowej, możesz odetchnąć z ulgą… 🙂
Tutaj w roli wypełniacza występuje białko grochu oraz babka jajowata. Okazuje się, że oba produkty sprawdzają się zaskakująco dobrze jako składniki chlebowe.
Keto chleb proteinowy – składniki
🥚 Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają dużo więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🥥 Śmietana kokosowa
U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że – bez szkody dla smaku lub konsystencji – można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
🌾 Mąka
A raczej proszek, który został użyty do produkcji tego chlebka to białko grochu. Całość w kupie trzymają natomiast łuski babki jajowatej. Wychodzi z tego mieszanka, z którą całkiem przyjemnie się pracuje, a efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający.
☁️ Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną (i dużo lepszą) alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu) w towarzystwie sody spożywczej.
Na koniec dodam tylko, że jedna kromka takiego chleba to jedyne 1 g węglowodanów oraz 4 g białka!
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!
