keto chlebek proteinowy

Chleb proteinowy keto (Paleo, LowCarb)

Keto chleb proteinowy – na sycące wysokobiałkowe śniadanie

Do przepisu na keto chleb chyba nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać… 🙂 Taki przepis właściwie zawsze się przyda… Z tego, co się orientuję, jest to właśnie ten element pożywienia, za którym duża część osób najbardziej tęskni na diecie ketogenicznej.

Rozumiem to, ale dla mnie to jednak trochę egzotyka… 😀 Wszystko przez to, że chleb odpuściłam już lata temu i na co dzień mi go nie brakuje. Tylko od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakieś kanapeczki czy tosty. Tak było właśnie tym razem… W efekcie powstał taki oto keto chleb. I to nie byle jaki, bo proteinowy!

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O KETO DIECIE WYSOKOBIAŁKOWEJ:

Do jego przygotowania nie używa się bowiem żadnych mąk, nawet tych przyjaznych diecie ketogenicznej. Jeśli więc należysz do tych osób, które nie znoszą mąki kokosowej, możesz odetchnąć z ulgą… 🙂

Tutaj w roli wypełniacza występuje białko grochu oraz babka jajowata. Okazuje się, że oba produkty sprawdzają się zaskakująco dobrze jako składniki chlebowe.

Keto chleb proteinowy – składniki

Jajka

Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają dużo więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Śmietana kokosowa

U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że – bez szkody dla smaku lub konsystencji – można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.

Mąka

A raczej proszek, który został użyty do produkcji tego chlebka to białko grochu. Całość w kupie trzymają natomiast łuski babki jajowatej. Wychodzi z tego mieszanka, z którą całkiem przyjemnie się pracuje, a efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający.

Spulchniacz

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną (i dużo lepszą) alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu) w towarzystwie sody spożywczej.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

Na koniec dodam tylko, że jedna kromka takiego chleba to jedyne 1 g węglowodanów oraz 4 g białka!

keto chlebek proteinowy

Ekspresowy chleb proteinowy

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Oto pyszne niskowęglowodanowe pieczywo do zrobienia na szybko, czyli ekspresowy keto chleb proteinowy. Idealny do kanapek lub do zapiekania w postaci tostów. Smakuje bardzo dobrze, a dzięki dodatkowej porcji białka i sporej ilości błonnika zapewnia sytość na długo.
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Czas całkowity 40 minutes
Rodzaj dania Pieczywo
Kuchnia Amerykańska, Europejska
Porcje 12 kromek
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Śmietanę kokosową wymieszać z jajkami, dodać sól i ocet. Suche składniki wymieszać w osobnym naczyniu i dodać do mokrych. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 140° w trybie termoobiegu lub 160° w trybie pieczenia góra + dół aż wierzch się przyrumieni.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Ekspresowy chleb proteinowy
Wielkość porcji
 
1 kromka
Kalorie
53.7
% RWS*
Tłuszcz
 
2.77
g
2
%
Tłuszcze nasycone
 
0.84
g
5
%
Tłuszcze trans
 
0.004
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.21
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.4
g
Cholesterol
 
40.92
mg
14
%
Sód
 
130.01
mg
6
%
Potas
 
15.83
mg
0
%
Węglowodany
 
2.73
g
Błonnik
 
1.59
g
7
%
Cukier
 
0.09
g
Białko
 
4.21
g
4
%
Witamina A
 
59.4
IU
1
%
Wapń
 
63.83
mg
6
%
Żelazo
 
1.02
mg
6
%
Węglowodany netto
 
1.14
g
5
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu