Keto majonezowe gofry z chia – pomysł na letnie keto śniadanie
Kto lubi śniadania na słodko ręka do góry! 🙋
Ja wprost uwielbiam, choć staram się nie jeść ich zbyt często ze względu na to, że charakteryzują się one zazwyczaj wyższą zawartością węglowodanów niż te wytrawne… Moje śniadaniowe słodkie propozycje i tak są zawsze możliwie najbardziej niskowęgowodananowe. Jednak dodatki w postaci owoców często stanowią istotny dodatek węglowodanowy.
Tak jest i tym razem. Keto majonezowe gofry z chia to niecałe 3 g węglowodanów netto w sztuce. No ale nikt nie będzie jadł suchego gofra…
Towarzystwo owoców naturalnie zwiększy odrobinę udział węglowodanów, choć i tak korzystamy tutaj z tych niskowęglowodanowych – borówek i truskawek. Aktualnie nie przejmuję się tym specjalnie gdyż mamy lato, a w takie upalne dni tolerancja węglowodanów wzrasta. No i szkoda by było nie korzystać z sezonu na świeże lokalne owoce! 😀
A – żeby zrównoważyć trochę ładunek glikemiczny – pokusiłam się na dodatek kokosowej bitej śmietany… Wyszło pysznie, sto razy smaczniej niż gofery z budy w nadmorskim kurorcie! 😀
Keto majonezowe gofry z chia – składniki mokre
🥚 Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie.
Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają dużo więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🫒 Majonez
Zwyczajowy składnik sałatek tym razem trafił do gofrów. Nadaje on ciastu aksamitnej konsystencji, stanowiąc jednocześnie bogate źródło tłuszczu. Oczywiście najlepiej domowy na bazie oliwy z oliwek lub oleju z awokado (albo ich miksu).
✨ Wanilia
W postaci ekstraktu waniliowego lub sproszkowanej wanilii. Jak dla mnie jest to niezbędny składnik większości słodkich wyrobów, w tym keto ciast i innych.
Keto majonezowe gofry z chia – składniki suche
🍬 Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony.
Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej (ok. 3 – 4 razy więcej).

Te niewielkie nasionka kryją w sobie dużą moc. W ostatnich czasach cieszą się dużą popularnością i postrzegane są jako istny superfood. A to za sprawą ich właściwości. Są one albowiem bogatym źródłem witamin z grupy B, a także wapnia, żelaza, magnezu, manganu i cynku.
Służą także jako dobre źródło roślinne kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że stały się hitem i dodaje je się do owsianek, smoothies, batoników energetycznych i innych produktów spożywczych uznawanych za zdrowe.
Furorę robi także tzw. chia pudding, czyli deser na bazie nasion chia oraz mleka. W połączeniu z płynami nasiona chia, wchłaniają bowiem wilgoć tworząc coś w konsystencji żelu.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

A czy sama mąka kokosowa będzie ok? Czy mogę zamienić lubianowa na jakaś inna? Jakaś z ogólno dostępnych?
Dobrym zamiennikiem mąki łubinowej będzie mąka lniana (albo zmielone nasiona lnu). Myślę jednak, że powinno się udać także bez mąki łubinowej lub lnianej.