Keto majonezowe gofry z chia – pomysł na letnie keto śniadanie
Kto lubi śniadania na słodko ręka do góry! 🙋 Ja wprost uwielbiam, choć staram się nie jeść ich zbyt często ze względu na to, że charakteryzują się one zazwyczaj wyższą zawartością węglowodanów niż te wytrawne… Moje śniadaniowe słodkie propozycje i tak są zawsze możliwie najbardziej niskowęgowodananowe. Jednak dodatki w postaci owoców często stanowią istotny dodatek węglowodanowy. Tak jest i tym razem. Keto majonezowe gofry z chia to niecałe 3 g węglowodanów netto w sztuce. No ale nikt nie będzie jadł suchego gofra…
Towarzystwo owoców naturalnie zwiększy odrobinę udział węglowodanów, choć i tak korzystamy tutaj z tych niskowęglowodanowych – borówek i truskawek. Aktualnie nie przejmuję się tym specjalnie gdyż mamy lato, a w takie upalne dni tolerancja węglowodanów wzrasta. No i szkoda by było nie korzystać z sezonu na świeże lokalne owoce! 😀 A – żeby zrównoważyć trochę ładunek glikemiczny – pokusiłam się na dodatek kokosowej bitej śmietany… Wyszło pysznie, sto razy smaczniej niż gofery z budy w nadmorskim kurorcie! 😀
Keto majonezowe gofry z chia – składniki

🥚 Jajka 🥚
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają dużo więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
🥥 Mąka kokosowa 🥥
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej (odrobinę więcej).
🫒 Majonez 🫒
Zwyczajowy składnik sałatek tym razem trafił do gofrów. Nadaje on ciastu aksamitnej konsystencji, stanowiąc jednocześnie bogate źródło tłuszczu. Oczywiście najlepiej domowy na bazie oliwy z oliwek lub oleju z awokado (albo ich miksu).

🌱 Nasiona chia 🌱
Te niewielkie nasionka kryją w sobie dużą moc. W ostatnich czasach cieszą się dużą popularnością i postrzegane są jako istny superfood. A to za sprawą ich właściwości. Są one albowiem bogatym źródłem witamin z grupy B, a także wapnia, żelaza, magnezu, manganu i cynku. Służą także jako dobre źródło roślinne kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że stały się hitem i dodaje je się do owsianek, smoothies, batoników energetycznych i innych produktów spożywczych uznawanych za zdrowe. Furorę robi także tzw. chia pudding, czyli deser na bazie nasion chia oraz mleka. W połączeniu z płynami nasiona chia, wchłaniają bowiem wilgoć tworząc coś w konsystencji żelu.
✨ Wanilia ✨
W postaci ekstraktu waniliowego lub sproszkowanej wanilii. Jak dla mnie jest to niezbędny składnik większości słodkich wyrobów, w tym keto ciast i innych.

Majonezowe gofry z chia
Wyposażenie
Składniki
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki majonez najlepiej domowy
- 2 łyżki woda
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza, erytrytol
- 2 łyżki mąka kokosowa płaskie (+/- w zależności od stopnia chłonności)
- 1 łyżka mąka łubinowa lub lniana
- 0,5 łyżki nasiona chia
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
- W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki mokre, a w drugim suche. Połączyć suche z mokrymi i wymieszać na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać tyle wody, aby uzyskać konsystencję śmietany.
- Rozgrzać gofrownicę i wykładać po 1/3 porcji na każdą formę. Piec przez ok. 5 minut aż gofry staną się rumiane.
- Podawać z owocami i (kokosową) bitą śmietaną.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
A czy sama mąka kokosowa będzie ok? Czy mogę zamienić lubianowa na jakaś inna? Jakaś z ogólno dostępnych?
Dobrym zamiennikiem mąki łubinowej będzie mąka lniana (albo zmielone nasiona lnu). Myślę jednak, że powinno się udać także bez mąki łubinowej lub lnianej.