[ultimate-recipe-jump id=”2715″] [ultimate-recipe-print id=”2715″]

Truskawki górą
W związku z tym, że sezon na truskawki trwa w najlepsze, nie mogłam sobie odmówić pysznego deseru z ich udziałem. Postawiłam na chia pudding z mleka kokosowego posłodzony odrobiną stewii z owocami sezonu, czyli truskawkami. Pudding z chia podałam w wysokiej szklance przekładając go musem truskawkowym. Tym samym powstał deser przypominający trifle, czyli keto chia trifle. Jest pyszny i – dzięki sporej zawartości chia – także bardzo sycący. Z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Wydaje mi się, że całkiem nieźle sprawdziłby się w roli śniadania. Chociaż tutaj trzeba mieć na uwadze fakt, że zawiera on owoce. Jest to więc porcja węglowodanów, a te najlepiej spożywać w drugiej części dnia.
Białko i tłuszcz najlepsze na śniadanie
Śniadania zaś najlepiej jeść w postaci posiłku białkowo- tłuszczowego. Dotyczy to zwłaszcza osób z insulinoopornością, która jest częstym towarzyszem choroby Hashimoto. Tak było też w moim przypadku. Mi osobiście bardzo dużo dało wprowadzenie śniadań białkowo – tłuszczowych. Pomogło mi to lepiej kontrolować poziom cukru i insuliny we krwi, a co za tym idzie – także kwestię głodu. Oczywiście najwięcej pozytywnych zmian w tym temacie przyniosło wprowadzenie diety niskowęglowodanowej oraz ketogenicznej. Prawidłowo prowadzona potrafi rewelacyjne uregulować gospodarkę cukrowo- insulinową. Jednak, żeby długoterminowo odnieść korzyści z tego tytułu należy odpowiednio zadbać także o inne aspekty życia, takie jak stres, sen, itp. Mi na razie wychodzi to średnio, a więc i efekty diety nie są tak spektakularne…

Niepozorne nasionka bogactwem błonnika
Należy wziąć pod uwagę, że prezentowany dzisiaj keto chia trifle ma trochę węglowodanów, jednak większa część z nich pochodzi z błonnika i nie ma bezpośredniego wpływu na wyrzut cukru do krwi. Chia jest wręcz kopalnią błonnika – 100 g nasion zawiera aż 38 g. W związku z tym, że na diecie ketogenicznej czasami ciężko o właściwą podaż błonnika, warto włączyć do diety właśnie nasiona chia. A jest on istotny, gdyż – stanowiąc pożywienie dla dobrych bakterii w jelicie – pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Chia trifle z truskawkami
Składniki
- 1/2 szklanki nasiona chia
- 1,5 szklanki mleko kokosowe
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 10 kropli stewia w płynie
- 100 g truskawki
- 1 łyżeczka żelatyna lub agaru (w wersji wegańskiej)
Sposób przygotowania
- Nasiona chia zalej mlekiem kokosowym, dodaj ekstrakt z wanilii oraz stewię. Wymieszaj dokładnie eliminując wszystkie grudki. Odstaw do lodówki na minimum 4 h. Po tym czasie całość powinna zgęstnieć uzyskując konsystencję puddingu. Żelatynę namocz w 2 łyżeczkach zimnej wody, po czym rozpuść dodając łyżkę wrzątku (w przypadku agaru należy zagotować z truskawkami). Truskawki zblenduj z rozpuszczoną żelatyną. W wysokiej i wąskiej szklance układaj na przemian pudding z chia oraz mus truskawkowy. Ścianki szklanki można uprzednio polać odrobiną rozpuszczonej czekolady. Schłodź w lodówce przez przynajmniej 0,5 h.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.