Keto ciasto z owocami
Deser Keto Lato Low Carb Paleo Śniadania

Keto ciasto z truskawkami (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2693″] [ultimate-recipe-print id=”2693″]
Keto ciasto z owocami
Keto ciasto z truskawkami

Na powitanie lata

W związku z tym, że nadeszło upragnione kalendarzowe lato, trzeba było tę okazję odpowiednio uczcić. Pod względem temperatur lato zawitało do nas co prawda już jakiś czas temu, jednak oficjalnie zmiana pory roku nastąpiła dopiero wczoraj. Stąd dzisiejsza propozycja ma mocno sezonowy charakter. Jest to bardzo lekkie keto ciasto z truskawkami. A dokładniej keto ciasto kokosowe z truskawkami i polewą jogurtową. Jest pyszne, puszyste i bardzo owocowe, a jogurtowa polewa stanowi jego idealne uzupełnienie. Myślę, że sprawdzi się świetnie na kolejną nadchodzącą okazję, czyli Dzień Taty, który wypada już jutro.

Owoce – główny bohater dzisiejszego odcinka

Ciasto jest dość proste zarówno w składzie, jak i w wykonaniu. Jego podstawą są ubite na puszystą masę jajka z dodatkiem masła klarowanego zagęszczone mąką kokosową. Całość została posłodzona erytrytolem. Oczywiście główną rolę grają tutaj owoce. U mnie są to truskawki, jednak świetnie nadadzą się każde inne owoce, które aktualnie są dostępne w sprzedaży. A jest w czym wybierać! 🙂 Czereśnie, porzeczki, borówki, rabarbar i wiele innych owoców będzie rewelacyjnie komponować się z delikatnym smakiem ciasta.

Keto ciasto owocowe
Keto ciasto z truskawkami

Jasne vs ciemne

Przepis na samo ciasto jest przy tym bardzo uniwersalny. Można bez problemu przerobić je na wersję z kakao i polać polewą czekoladową. Ale to najlepiej, jak już będą dostępne wiśnie… 🙂 Nie od dziś wiadomo przecież, że wiśnie i czekolada to bajeczne połączenie smaków. Wracając jednak do ciasta w jasnej wersji kolorystycznej, to ja sama planuję jeszcze zrobić je na pewno z rabarbarem, a także z porzeczkami. Ciasto – mimo swojej prostoty – zebrało same pozytywne opinie. Co tu dużo mówić – jest obłędne w smaku i wręcz musicie je wypróbować. 🙂

Ciasto na diecie? A czemu nie…?

A najlepsze w nim jest to, że jest całkowicie bezzbożowe oraz zgodne z dietą ketogeniczną oraz Paleo. Oczywiście będąc na diecie niskowęglowodanowej trzeba zwracać uwagę na ogólną ilość przyjętych węglowodanów. Jedna porcja ciasta z polewą zawiera jednak niewiele węglowodanów, bo zaledwie 2 g. Można więc je łatwo wkomponować w dzienny jadłospis nawet na tak rygorystycznej diecie, jaką jest dieta ketogeniczna. Ciasto można przygotować bez polewy jogurtowej. Jednak bardzo dobrze komponuje się ona z owocowym charakterem ciasta i lekko orzeźwia. Stanowi ona połączenie musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego. Sprawdziła się świetnie tutaj i tutaj, więc także w tym przypadku znacznie uatrakcyjnia ona smak ciasta.

Keto ciasto z owocami

Ciasto z truskawkami

Pyszne keto ciasto z truskawkami to idealna propozycja na wykorzystanie trwającego sezonu na świeże owoce. Miękkie i puszyste stanowi istne niebo w gębie. Polewa jogurtowa wzbogaca zaś smak ciasta dając lekko kwaskowate orzeźwienie.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 45 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 12 porcje

Składniki
  

Ciasto

  • 5 jajek
  • 50 g erytrytolu
  • 75 g masła klarowanego
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżecza sody oczyszczonej płaska (można zastąpić kwaśnym winianem potasu, czyli cream of tartar)
  • kilka łyżek wody (opcjonalnie - jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste)
  • 350 g truskawek lub innych ulubionych owoców

Polewa jogurtowa

  • 50 g musu kokosowego
  • 80 g gęstego jogurtu kokosowego

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając erytrytolu pod koniec ubijania. Dodać żółtka i dalej miksować dolewając po trochu rozpuszczone masło klarowane oraz ekstrakt z wanilii. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać do ciasta razem z kilkoma łyżkami wody. Zmiksować na małych obrotach, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać jeszcze trochę wody. Jeśli za rzadkie, dodać odrobinę mąki kokosowej. Truskawki pokroić na połówki. Większe owoce można na jeszcze mniejsze kawałki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut aż wierzch lekko się przyrumieni. Ostudzić.

Polewa jogurtowa

  • Mus kokosowy podgrzać lekko w garnuszku aż całkowicie się rozpuści. Wymieszać z jogurtem kokosowym. Tężejącą masę wyłożyć na wierzch ciasta.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 139 kcal
Tłuszcz: 12,9 g
Węglowodany: 2,0 g
Błonnik 2,4 g
Białko 4,1 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating