Keto ciasto z truskawkami to idealna opcja dla osób, które chcą cieszyć się słodkim deserem bez wyrzutów sumienia. W przeciwieństwie do tradycyjnych wypieków, keto ciasto jest niskowęglowodanowe i bogate w zdrowe tłuszcze, co sprawia, że jest doskonałe dla osób na diecie ketogenicznej. Truskawki dodają naturalnej słodyczy i są źródłem witamin oraz przeciwutleniaczy.
Korzyści zdrowotne keto ciasta z truskawkami
To sezonowe ciasto bez cukru i glutenu, oprócz wyśmienitego smaku oferuje także szereg korzyści zdrowotnych. Należą do nich przede wszystkim:
- Niski indeks glikemiczny
Keto ciasto z truskawkami ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Jest to korzystne dla osób z cukrzycą oraz tych, którzy chcą utrzymać stabilny poziom energii przez cały dzień. - Wysoka zawartość zdrowych tłuszczów
Ciasto jest bogate w zdrowe tłuszcze, głównie pochodzące z mąki kokosowej i masła. Tłuszcze te są niezbędne do produkcji energii w diecie ketogenicznej i pomagają w uczuciu sytości. - Bogactwo błonnika
Mąka kokosowa zawiera dużą ilość błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Błonnik jest również ważny dla zdrowia jelit i może pomóc w regulacji poziomu cholesterolu. - Zgodność z keto dietą
Dzięki zastosowaniu środków słodzących przyjaznych diecie ketogenicznej oraz bezzbożowej mąki, ciasto charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów. Dzięki temu można cieszyć się przyjemnością jedzenia, nadal korzystając ze wszystkich zalet ketozy.
Nie wiesz, na czym polega dieta ketogeniczna? Zapoznaj się z nią poprzez lekturę e-book’a Keto Dieta Bez Tajemnic. Znajdziesz w nim wszystkie niezbędne informacje, żeby zadecydować czy KETO to coś dla Ciebie. Dowiesz się także, jak rozpocząć stosowanie tego stylu żywienia.
Keto ciasto z truskawkami: Składniki
Składniki potrzebne do przygotowania keto ciasta z truskawkami to podstawowe produkty, które – jeśli żywisz się niskowęglowodanowo – prawdopodobnie znajdują się już w Twojej kuchni.
Dopiero zaczynasz swoją przygodę z dietą ketogeniczną?
DOWIEDZ SIĘ: Co jeść na diecie ketogenicznej ORAZ Jak skutecznie schudnąć na keto diecie
Podstawowe Składniki
- Mąka kokosowa: Podstawa większości keto wypieków. Jest niskowęglowodanowa i bogata w zdrowe tłuszcze.
- Erytrytol: Niskokaloryczna substancja słodząca, która nie wpływa na poziom cukru we krwi.
- Masło: Dodaje wilgoci i pysznego, maślanego smaku.
- Jajka: Pomagają w związaniu składników.
- Proszek do pieczenia: Zapewnia lekkość i puszystość ciasta.
- Truskawki: Świeże lub mrożone, dodają naturalnej słodyczy i koloru. Możesz śmiało użyć także innych miękkich, sezonowych owoców.
Składniki Opcjonalne
- Ekstrakt waniliowy: Dodaje aromatu.
- Jogurt i mus kokosowy: Alternatywnie, jako składniki polewy.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Ciasto z truskawkami
Wyposażenie
- tortownica o średnicy 20 – 25 cm
Składniki
Ciasto
- 5 szt. jajka
- 50 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 75 g masło klarowane
- 50 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka soda kuchenna płaska (można zastąpić kwaśnym winianem potasu, czyli cream of tartar)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- kilka łyżek woda (opcjonalnie – jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste)
- 350 g truskawki lub inne ulubione owoce
Polewa jogurtowa
- 50 g mus kokosowy
- 80 g gęsty jogurt kokosowy
Sposób przygotowania
Ciasto
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając erytrytolu pod koniec ubijania. Dodać żółtka i dalej miksować dolewając po trochu rozpuszczone masło klarowane oraz ekstrakt z wanilii. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać do ciasta razem z kilkoma łyżkami wody. Zmiksować na małych obrotach, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać jeszcze trochę wody. Jeśli za rzadkie, dodać odrobinę mąki kokosowej. Truskawki pokroić na połówki. Większe owoce można na jeszcze mniejsze kawałki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut aż wierzch lekko się przyrumieni. Ostudzić.
Polewa jogurtowa
- Mus kokosowy podgrzać lekko w garnuszku aż całkowicie się rozpuści. Wymieszać z jogurtem kokosowym. Tężejącą masę wyłożyć na wierzch ciasta.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Keto ciasto z truskawkami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, idealna dla osób na diecie ketogenicznej. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów, to keto ciasto może być spożywane bez wyrzutów sumienia.
Najczęściej Zadawane Pytania
Tak, keto ciasto z truskawkami jest bezpieczne dla diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Tak, można używać mrożonych truskawek, jednak warto je najpierw rozmrozić i odsączyć nadmiar wody. Mrożone truskawki mogą być równie smaczne i zachowują większość swoich wartości odżywczych.
Keto ciasto z truskawkami najlepiej smakuje na świeżo, jednak można śmiało przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. W ten sposób zachowa świeżość przez około 3-5 dni. Można je również zamrozić i przechowywać do kilku miesięcy.
Może Cię także zainteresować:
Zrobiłam 15 czerwca, wyszło super, przepyszne, puszyste i zdrowe
Dzieci stwierdziły tylko, że mało…
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂
Następnym razem chyba trzeba będzie zrobić z podwójnej porcji… 😀
Super, prosty przepis!
Cieszę się, że się sprawdził! 🙂
Nie jestem pro w robieniu ciast … Dla mnie opis powierzchowny … Nie podano jaka wielka forma do czego wlozyc szkoda bo to moje pierzsze ciasto i akurat na ta strone musialam trafic :/
Wielkość foremki zależy od tego jakiej wysokości ciasto chcesz uzyskać. Ja używam zazwyczaj tortownicy o średnicy 20 – 25 cm.
Jakich jeszcze informacji według Ciebie tutaj brakuje…?