Keto gołąbki
Danie główne Keto Low Carb Paleo

Keto gołąbki z mięsem wołowym (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2742″] [ultimate-recipe-print id=”2742″]
Keto gołąbki
Keto gołąbki z mięsem wołowym

A na obiad znowu mielone…

Ostatnio miałam dość ciągle tych samych dań z mięsa wołowego i potrzebowałam już jakiejś odmiany. W naszym menu królowały bowiem keto burgery wołowe na zmianę z kotletami mielonymi… Wiadomo, że są to dania szybkie, a po pracy nie chce się człowiekowi stać nad garami. A i na grilla nadadzą się wyśmienicie. W efekcie miałam wrażenie, że jemy w kółko to samo. Jednocześnie czułam przemożną potrzebę, żeby to zmienić. Dzisiaj nadszedł więc czas, żeby urozmaicić trochę menu. Co prawda moja dzisiejsza propozycja, czyli keto gołąbki z mięsem wołowym wymagają trochę więcej przygotowań, ale czego się nie robi, żeby przeciwdziałać nudzie w kuchni!

Kotlet w kapuście

Generalnie nie lubię tej całej zabawy z gołąbkami i unikam ich jak ognia. Ale akurat złożyło się, że miałam główkę młodej kapusty, więc stwierdziłam, że czemu nie? Inna sprawa, że nie robiłam kilkudniowej porcji gołąbków dla kilkuosobowej rodziny, więc automatycznie roboty też było mniej i dużo szybciej poszło. Z 400-gramowego opakowania mielonego mięsa wołowego powstało 8 gołąbków, czyli akurat na lekki obiad dla 2 osób na dwa dni. Weźcie pod uwagę fakt, że są to gołąbki zgodne z dietą ketogeniczną oraz Paleo, a więc bezzbożowe. Na próżno szukać w nich więc ryżu. Są one także dużo bardziej sycące i pożywne od swoich tradycyjnych kolegów. Jakby tak chcieć sprowadzić to do ogółu, to w sumie są to kotlety mielone w liściu kapusty i w sumie dużo nie różnią się od protein wrapów… 😀 Ale mimo wszystko jest to już zawsze jakieś urozmaicenie!

Keto gołąbki
Keto gołąbki z mięsem wołowym

Prawie jak u babci

Mała podpowiedź dla chcących i dysponujących większymi ilościami czasu: ryż w oryginalnym przepisie można zastąpić keto ryżem z kalafiora. Tak, jak w przypadku kalafioshi. Ja wiem, że jestem już nudna z tym kalafiorem… 😉 Co ja na to poradzę, że starty na tarce kalafior jest popularnym zamiennikiem ryżu na dietach bezzbożowych…? Już raz robiłam gołąbki właśnie z jego udziałem i wyszły nie tylko bardzo smaczne, ale także łudząco podobne do tych tradycyjnych. Ja jednak – wbrew tradycji – wzbogaciłam mięso mielone drobno posiekaną kolorową papryką. Dzięki temu keto gołąbki z mięsem wołowym były nie tylko ciekawsze w smaku, ale i ładniej się prezentowały. Do tego sos pomidorowy, czyli zredukowany przecier pomidorowy i voilà – obiad niczym u babci!

Jeśli pomysł na keto gołąbki przypadł Wam do gustu, to tutaj zamieszczam krótki opis ich przygotowania:

Keto gołąbki

Gołąbki z mięsem wołowym

Gołąbki bezzbożowe, czyli keto gołąbki z mięsem wołowym to świetny pomysł na lekki obiad. Nadzienie w postaci mielonej wołowiny, pieczarek oraz świeżej papryki jest bardzo treściwe i pożywne. Bardzo zdrowe, a smakują prawie jak te u babci!
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 1 hr
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 8 gołąbków

Składniki
  

Gołąbki

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 8 liści młodej kapusty
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 250 g pieczarek
  • 3 mini papryki słodkie w różnych kolorach
  • kilka kropel tabasco
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sos pomidorowy

  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Sposób przygotowania
 

Gołąbki

  • Liście kapusty sparzyć i ostudzić. Cebulę i pieczarki posiekać w drobną kostkę. Zeszklić cebulę na odrobinie masła klarowanego, po czym dodać pieczarki i smażyć przez ok. 8 minut aż cała woda wyparuje. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać do miski mięso mielone oraz drobno pokrojoną kolorową paprykę. Przyprawić solą, pieprzem oraz tabasco. Dokładnie wymieszać wszystko dłońmi na jednolitą masę. Każdy liść kapusty nadziewać porcją nadzienia mięsnego i zawijać formując gołąbek. Zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwijały. Na patelni rozgrzać pozostałe masło klarowane i obsmażyć gołąbki z każdej strony na rumiano. Zalać je odrobiną wody i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Opcjonalnie można przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut. Podawać w towarzystwie sosu pomidorowego.

Sos pomidorowy

  • Na patelni rozgrzać masło klarowane, po czym wylać przecier pomidorowy i dobrze wymieszać. Zredukować do preferowanego stopnia gęstości. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 gołąbka:
Wartość energetyczna: 174 kcal
Tłuszcz: 13,3 g
Węglowodany: 4,0 g
Błonnik 0,5 g
Białko 9,8 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating