[ultimate-recipe-jump id=”2742″] [ultimate-recipe-print id=”2742″]

A na obiad znowu mielone…
Ostatnio miałam dość ciągle tych samych dań z mięsa wołowego i potrzebowałam już jakiejś odmiany. W naszym menu królowały bowiem keto burgery wołowe na zmianę z kotletami mielonymi… Wiadomo, że są to dania szybkie, a po pracy nie chce się człowiekowi stać nad garami. A i na grilla nadadzą się wyśmienicie. W efekcie miałam wrażenie, że jemy w kółko to samo. Jednocześnie czułam przemożną potrzebę, żeby to zmienić. Dzisiaj nadszedł więc czas, żeby urozmaicić trochę menu. Co prawda moja dzisiejsza propozycja, czyli keto gołąbki z mięsem wołowym wymagają trochę więcej przygotowań, ale czego się nie robi, żeby przeciwdziałać nudzie w kuchni!
Kotlet w kapuście
Generalnie nie lubię tej całej zabawy z gołąbkami i unikam ich jak ognia. Ale akurat złożyło się, że miałam główkę młodej kapusty, więc stwierdziłam, że czemu nie? Inna sprawa, że nie robiłam kilkudniowej porcji gołąbków dla kilkuosobowej rodziny, więc automatycznie roboty też było mniej i dużo szybciej poszło. Z 400-gramowego opakowania mielonego mięsa wołowego powstało 8 gołąbków, czyli akurat na lekki obiad dla 2 osób na dwa dni. Weźcie pod uwagę fakt, że są to gołąbki zgodne z dietą ketogeniczną oraz Paleo, a więc bezzbożowe. Na próżno szukać w nich więc ryżu. Są one także dużo bardziej sycące i pożywne od swoich tradycyjnych kolegów. Jakby tak chcieć sprowadzić to do ogółu, to w sumie są to kotlety mielone w liściu kapusty i w sumie dużo nie różnią się od protein wrapów… 😀 Ale mimo wszystko jest to już zawsze jakieś urozmaicenie!

Prawie jak u babci
Mała podpowiedź dla chcących i dysponujących większymi ilościami czasu: ryż w oryginalnym przepisie można zastąpić keto ryżem z kalafiora. Tak, jak w przypadku kalafioshi. Ja wiem, że jestem już nudna z tym kalafiorem… 😉 Co ja na to poradzę, że starty na tarce kalafior jest popularnym zamiennikiem ryżu na dietach bezzbożowych…? Już raz robiłam gołąbki właśnie z jego udziałem i wyszły nie tylko bardzo smaczne, ale także łudząco podobne do tych tradycyjnych. Ja jednak – wbrew tradycji – wzbogaciłam mięso mielone drobno posiekaną kolorową papryką. Dzięki temu keto gołąbki z mięsem wołowym były nie tylko ciekawsze w smaku, ale i ładniej się prezentowały. Do tego sos pomidorowy, czyli zredukowany przecier pomidorowy i voilà – obiad niczym u babci!
Jeśli pomysł na keto gołąbki przypadł Wam do gustu, to tutaj zamieszczam krótki opis ich przygotowania:

Gołąbki z mięsem wołowym
Składniki
Gołąbki
- 400 g mięso mielone wołowego
- 8 szt. liście kapusty młodej
- 1 szt. cebula średniej wielkości
- 250 g pieczarki
- 3 szt. mini papryki słodkie w różnych kolorach
- kilka kropel tabasco
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki masło klarowane
Sos pomidorowy
- 200 ml przecier pomidorowy
- 2 łyżki masło klarowane
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
- 1 szczypta oregano suszone do smaku
- 1 szczypta bazylia suszona do smaku
Sposób przygotowania
Gołąbki
- Liście kapusty sparzyć i ostudzić. Cebulę i pieczarki posiekać w drobną kostkę. Zeszklić cebulę na odrobinie masła klarowanego, po czym dodać pieczarki i smażyć przez ok. 8 minut aż cała woda wyparuje. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać do miski mięso mielone oraz drobno pokrojoną kolorową paprykę. Przyprawić solą, pieprzem oraz tabasco. Dokładnie wymieszać wszystko dłońmi na jednolitą masę. Każdy liść kapusty nadziewać porcją nadzienia mięsnego i zawijać formując gołąbek. Zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwijały. Na patelni rozgrzać pozostałe masło klarowane i obsmażyć gołąbki z każdej strony na rumiano. Zalać je odrobiną wody i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Opcjonalnie można przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut. Podawać w towarzystwie sosu pomidorowego.
Sos pomidorowy
- Na patelni rozgrzać masło klarowane, po czym wylać przecier pomidorowy i dobrze wymieszać. Zredukować do preferowanego stopnia gęstości. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.