[ultimate-recipe-jump id=”2028″] [ultimate-recipe-print id=”2028″]

Nitki uzależniają
Pozostajemy we włoskich klimatach… Dzisiaj znowu nitki, tylko tym razem nie warzywne, jak w przypadku Keto spaghetti z pulpecikami lecz bardziej przypominające prawdziwą włoską pastę. Do tego typowego dla włoskiej kuchni dania, jakim jest Spaghetti all’amatriciana użyłam bowiem makaronu shirataki. Wspominałam o nim już kiedyś, przy okazji robienia tajskiej zupy tom kha gai. I chociaż na to wskazywałby jego wygląd i pochodzenie, to nadaje się on nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. 🙂 Myślę, że można go z powodzeniem dodawać także do dań o włoskim rodowodzie, co postaram się dzisiaj udowodnić.
Jedyna makaronowa opcja
Makaron shirataki to zresztą świetna – i nierzadko jedyna – alternatywa dla prawdziwego makaronu dla osób będących na różnych dietach. Czy to na diecie ketogenicznej czy Paleo czy po prostu na dietach redukcyjnych, których celem jest obniżenie spożycia kalorii. Makaron ten charakteryzuje się bowiem niską kalorycznością i zawiera śladowe ilości węglowodanów. W zależności od firmy, ich zawartość oscyluje w granicy 1-1,5 g/ 100 g produktu. To mniej niż wiele warzyw, nie mówiąc już o prawdziwym zbożowym makaronie… 😮

Włoski klasyk w wersji low carb
W połączeniu z boczkiem i sosem pomidorowym, makaron shirataki w tym wydaniu to wręcz prawdziwa ketogeniczna bomba! 🙂 Jedna porcja dania z tego przepisu to zaledwie 4,1 g węglowodanów i 23,6 g tłuszczu! A do tego 19,4 g białka. To się nazywa zbilansowany posiłek! 🙂 Keto spaghetti all’amatriciana stanowi więc smaczną propozycję czy to na obiad czy też na kolację. Mi te smaki wyjątkowo przypasowały i mam zamiar niedługo wrócić do tego dania.
Italia, amore mio!
Przy tej okazji chyba wydało się w końcu, że jestem wielką miłośniczką Włoch i wszystkiego, co z Włochami związane. W tym oczywiście kuchni włoskiej, chociaż w tym przypadku jest to miłość o charakterze platonicznym. Większość typowych dań kuchni włoskiej jest dla mnie nieosiągalna ze względu na liczne ograniczenia żywieniowe. Stąd moje usilne próby podrobienia prawdziwych włoskich smaków. Pizza z kalafiora oraz dzisiejsze keto spaghetti są na to najlepszym dowodem.

Spaghetti all'amatriciana
Składniki
- 1 ząbek czosnek
- 100 gram boczek wędzony
- 125 ml białe wino wytrawne
- 100 ml przecier pomidorowego
- 200 ml makaron shirataki
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron shirataki odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku. Patelnię rozgrzać, wlać na nią oliwę, po czym wrzucić cały makaron i usmażyć go tak, aby nabrał chrupkości. Zdjąć z patelni i odstawić. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na gorącej patelni. Gdy tłuszcz się już wytopi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek się zacznie rumienić, zalać całość winem. Odparować nadmiar płynu i dodać przecier lub koncentrat pomidorowy. Doprowadzić sos do pożądanej konsystencji, wrzucić makaron shirataki. Dobrze wymieszać, aby makaron dokładnie "obszedł" sosem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.