Keto spaghetti z boczkiem

Keto spaghetti all’amatriciana (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2028″] [ultimate-recipe-print id=”2028″]
Keto spaghetti z boczkiem
Keto spaghetti all’amatriciana

Nitki uzależniają

Pozostajemy we włoskich klimatach… Dzisiaj znowu nitki, tylko tym razem nie warzywne, jak w przypadku Keto spaghetti z pulpecikami lecz bardziej przypominające prawdziwą włoską pastę. Do tego typowego dla włoskiej kuchni dania, jakim jest Spaghetti all’amatriciana użyłam bowiem makaronu shirataki. Wspominałam o nim już kiedyś, przy okazji robienia tajskiej zupy tom kha gai. I chociaż na to wskazywałby jego wygląd i pochodzenie, to nadaje się on nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. 🙂 Myślę, że można go z powodzeniem dodawać także do dań o włoskim rodowodzie, co postaram się dzisiaj udowodnić.

Jedyna makaronowa opcja

Makaron shirataki to zresztą świetna – i nierzadko jedyna – alternatywa dla prawdziwego makaronu dla osób będących na różnych dietach. Czy to na diecie ketogenicznej czy Paleo czy po prostu na dietach redukcyjnych, których celem jest obniżenie spożycia kalorii. Makaron ten charakteryzuje się bowiem niską kalorycznością i zawiera śladowe ilości węglowodanów. W zależności od firmy, ich zawartość oscyluje w granicy 1-1,5 g/ 100 g produktu. To mniej niż wiele warzyw, nie mówiąc już o prawdziwym zbożowym makaronie… 😮

Keto spaghetti z boczkiem
Keto spaghetti all’amatriciana

Włoski klasyk w wersji low carb

W połączeniu z boczkiem i sosem pomidorowym, makaron shirataki w tym wydaniu to wręcz prawdziwa ketogeniczna bomba! 🙂 Jedna porcja dania z tego przepisu to zaledwie 4,1 g węglowodanów i 23,6 g tłuszczu! A do tego 19,4 g białka. To się nazywa zbilansowany posiłek! 🙂 Keto spaghetti all’amatriciana stanowi więc smaczną propozycję czy to na obiad czy też na kolację. Mi te smaki wyjątkowo przypasowały i mam zamiar niedługo wrócić do tego dania.

Italia, amore mio!

Przy tej okazji chyba wydało się w końcu, że jestem wielką miłośniczką Włoch i wszystkiego, co z Włochami związane. W tym oczywiście kuchni włoskiej, chociaż w tym przypadku jest to miłość o charakterze platonicznym. Większość typowych dań kuchni włoskiej jest dla mnie nieosiągalna ze względu na liczne ograniczenia żywieniowe. Stąd moje usilne próby podrobienia prawdziwych włoskich smaków. Pizza z kalafiora oraz dzisiejsze keto spaghetti są na to najlepszym dowodem.

Keto spaghetti z boczkiem

Spaghetti all'amatriciana

Modern Cavegirl
Pyszne, aromatyczne keto spaghetti all'amatriciana to obowiązkowa pozycja nie tylko dla osób na diecie ketogenicznej, ale przede wszystkim dla wszystkich miłośników boczku!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 20 minutes
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

  • Makaron shirataki odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku. Patelnię rozgrzać, wlać na nią oliwę, po czym wrzucić cały makaron i usmażyć go tak, aby nabrał chrupkości. Zdjąć z patelni i odstawić. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na gorącej patelni. Gdy tłuszcz się już wytopi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek się zacznie rumienić, zalać całość winem. Odparować nadmiar płynu i dodać przecier lub koncentrat pomidorowy. Doprowadzić sos do pożądanej konsystencji, wrzucić makaron shirataki. Dobrze wymieszać, aby makaron dokładnie "obszedł" sosem.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! --> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Spaghetti all'amatriciana
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
293.62
% RWS*
Tłuszcz
 
22
g
13
%
Tłuszcze nasycone
 
6.95
g
43
%
Tłuszcze trans
 
0.07
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
3.5
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
10.2
g
Cholesterol
 
33
mg
11
%
Sód
 
419.68
mg
18
%
Potas
 
294.14
mg
8
%
Węglowodany
 
6.34
g
21
%
Błonnik
 
0.98
g
4
%
Cukier
 
2.79
g
Białko
 
7.26
g
7
%
Witamina A
 
126.14
IU
3
%
Witamina C
 
5.07
mg
6
%
Wapń
 
27.65
mg
3
%
Żelazo
 
2.75
mg
15
%
Węglowodany netto
 
5.36
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu