Indyjskie keto curry z krewetkami
Danie główne Keto Low Carb Paleo Przekąska Wiosna

Keto curry z krewetkami (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2056″] [ultimate-recipe-print id=”2056″]
Indyjskie keto curry z krewetkami
Keto curry z krewetkami

Keto curry, czyli powiew Orientu

Lubicie orientalne smaki? Ja bardzo! Z kuchni Dalekiego Wschodu najbardziej smakuje mi kuchnia indyjska. Ta gra smaków i te wszystkie aromatyczne przyprawy to coś, co mnie przyciąga jak magnes. W związku z tym, że takie potrawy nie jest łatwo odtworzyć w domowych warunkach, najczęściej raczyłam się nimi przy okazji sporadycznych wizyt w restauracji.

Enigmatyczna zawartość restauracyjnych potraw

Jednak odkąd jestem na diecie ketogenicznej jeszcze rzadziej jadam na mieście. Jedząc w knajpie nie mam bowiem kontroli nad składem dania, a wypytywanie o dokładny skład nie jest mile widziane przez restauratorów. Zazwyczaj jestem po prostu odsyłana do zakładowego wykazu alergenów, o ile takowy jest w ogóle dostępny… Jednak to nie stanowi dla mnie wystarczającej informacji. Ta i inne kwestie powodują, że wolę spróbować odtworzyć smak orientalnych dań we własnym zakresie.

Curry – numer jeden indyjskiej kuchni

Jednym z moich ulubionych dań kuchni indyjskiej jest curry. Co ciekawe jest to także ulubiona potrawa narodowa Brytyjczyków. Można się więc spierać co do przynależności narodowej tego dania… 😉 Najwyraźniej nie tylko ja należę do grona miłośników orientalnych smaków. Na szczęście to danie nie jest wyjątkowo skomplikowane do zrobienia samemu. Sekret udanego curry to tak naprawdę użycie pasty curry. To ona nadaje potrawie właściwy smak i aromat. W połączeniu z mlekiem kokosowym i pomidorami powstaje prawdziwy majstersztyk dań jednogarnkowych.

Indyjskie curry z krewetkami
Keto curry z krewetkami

Pasta curry kluczem do sukcesu

Istnieje kilka rodzajów past curry. Zazwyczaj dzieli się je według koloru- na czerwoną, zieloną, żółtą, itp. Różnią się one poziomem ostrości oraz tym czy ich podstawą była czerwona czy zielona papryczka chili (w przypadków dwóch pierwszych past). Żółta pasta curry zawdzięcza kolor dużym ilościom kurkumy. Ja w tym przepisie użyłam akurat pastę curry Matsaman, która jest po prostu konkretną mieszanką przypraw. Wydaje mi się jednak, że każda inna sprawdzi się równie znakomicie…

Dobór ingrediencji

Jeśli chodzi o główną zawartość keto curry, to tutaj panuje pełna dowolność. Może to być wołowina, kurczak, ryba albo same warzywa. Ja dzisiaj postawiłam na owoce morza, a dokładniej- krewetki. Do tego zielone warzywa, czyli seler naciowy i fasolka szparagowa.
A co jako dodatek? Zazwyczaj curry serwuje się z ryżem, który jako zboże jest produktem całkowicie zakazanym na diecie ketogenicznej i Paleo. Z pomocą przychodzi jednak makaron shirataki . Ten sam, który wczoraj wcielił się w rolę włoskiej pasty w spaghetti all’amatriciana. Tutaj sprawdził się równie dobrze!

Zresztą przekonajcie się sami! 🙂

Indyjskie keto curry z krewetkami

Curry z krewetkami

Keto curry to bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe inspirowane kuchnią indyjską. Bazą sosu jest mleczko kokosowe i pomidory, wzbogacone pastą curry. W ten sposób można przygotować większość mięs oraz warzyw, a efekty są naprawdę zachwycające!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Indyjska
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty curry u mnie Matsaman Curry Paste
  • 12 krewetek tygrysich
  • 80 g fasolki szparagowej (może być z mrożonki)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g makaronu shirataki w zalewie (1 opakowanie)

Sposób przygotowania
 

  • Przecier lub koncentrat pomidorowy wymieszać w garnuszku z mlekiem kokosowym. Dodać pastę curry. Doprowadzić całość do wrzenia i gotować sos przez kilka minut na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje. Seler naciowy pokroić w drobne kawałki i razem z przelaną wrzątkiem fasolką szparagową dorzucić do garnka. Gotować następne kilka minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie odsączyć makaron shirataki z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do sitka, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodać go do dania i dobrze wymieszać. Jeśli danie jest zbyt gęste, można dodać bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodać krewetki i gotować już tylko 2-3 minuty. Podawać gorące.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 195 kcal
Tłuszcz: 10,8 g
Węglowodany: 8,9 g
w tym błonnik 2,4 g
Białko 16,4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating