wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto Red Velvet babeczki

Keto Red Velvet Cupcakes (Paleo, LowCarb)

Innymi słowy babeczki patriotyczne

W związku z trwającymi świętami polskiej państwowości, postanowiłam uczcić je tymi oto czerwonymi babeczkami z białym kremem. Oczywiście w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną! 🙂 W końcu jutro obchodzimy Dzień Flagi Narodowej, dlaczego nie stworzyć wypieku w barwach narodowych…? Jak pomyślałam tak zrobiłam, co zaowocowało powstaniem tych oto Keto Red Velvet Cupcakes. Co prawda kolor babeczek nie jest zbyt intensywny. Jak na mój gust zdecydowanie za blady… Ale nie chciałam dodawać za dużo barwnika spożywczego, bo nie należy on do zbyt zdrowych ingrediencji.

Naturalne vs syntetyczne

Miałam na stanie zakupiony niegdyś naturalny czerwony barwnik na bazie wyciągu z papryki, jednak po tylu latach nie był on już zdatny do użytku. A niestety nie udało mi się już tego zakupu ponowić… Musiałam więc radzić sobie w mniej naturalny sposób. Byłam przekonana, że sztuczny barwnik poradzi sobie z zafarbowaniem ciasta, ale niemiło się rozczarowałam. Następnym razem będę musiała popróbować z jakimiś naturalnymi składnikami, np. burakami.

Keto Red Velvet cupcakes
Keto babeczki Red Velvet

Natura górą

Ciekawostką jest fakt, że kolorantem używanym w pierwotnej recepturze na to ciasto były właśnie buraki. Miały one też pomóc zachować wilgotność ciasta. Dopiero później człowiek zaczął „ulepszać” naturę stosując syntetyczne barwniki. Ciekawa jestem czy dałoby się uzyskać intensywną czerwień używając naturalnych metod… Będę musiała to wypróbować. Buraki kojarzą mi się bardziej z kolorem bordowym, a nie czerwonym, więc na potrzeby naszego dzisiejszego wypieku nie chciałam ryzykować wpadki.

Sława Red Velvet Cake

Red Velvet Cake to ciasto znane na całym świecie. Właściwie nie wiadomo skąd dokładnie wzięła się jego popularność. Powstało wiele wariacji na jego temat włączając w to babeczki, makaroniki, lody i szereg innych słodkości. Wydaje się być idealnym deserem na uświetnienie zarówno dzisiejszej rocznicy wstąpienia Polski do UE, jak również jutrzejszego Święta Flagi Narodowej, a przede wszystkim Święta Konstytucji 3 maja. I chociaż ciasto to nie jest historycznie związane z Polską, to idealnie wpasowuje się akurat w polską kolorystykę.

A Wy jak macie zamiar uczcić majówkę?

Keto Red Velvet babeczki

Red Velvet Cupcakes

Modern Cavegirl
Biało czerwone keto Red velvet cupcakes na uczczenie święta 3 maja to wyśmienity deser i to w barwach narodowych. Nie ma to co historię przekuć w coś pysznego… 🙂
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 45 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
Porcje 6 babeczek
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Babeczki

Krem

  • 1 szt. mleko kokosowe w puszcze schłodzone w lodówce przez min. 24 h
  • 15 kropli stewia w płynie
  • 1 łyżeczka żelatyna w wersji wege zastąpić agarem
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Babeczki

  • Wymieszać wszystkie suche składniki. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z barwnikiem spożywczym, ekstraktem z wanilii oraz jogurtem kokosowym. Dodać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać płynny olej kokosowy. Ponownie wymieszać. Na koniec wymieszać delikatnie powstałą masę z ubitymi bialkami. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć w nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra + dół) przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.

Krem

  • Ze schłodzonej puszki mleka kokosowego wyjąć stałą część (śmietankę kokosową). W kilku łyżkach płynu namoczyć żelatynę, po czym rozpuścić ją na niewielkim ogniu. Śmietankę kokosową ubić na sztywno dosładzając stewią. Pod koniec ubijania powoli wlewać żelatynę rozpuszczoną w wodzie kokosowej. Gdy krem zacznie lekko tężeć, przełożyć go do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Red Velvet Cupcakes
Wielkość porcji
 
1 babeczka
Kalorie
308.88
% RWS*
Tłuszcz
 
29.65
g
46
%
Tłuszcze nasycone
 
25.01
g
156
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.78
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.09
g
Cholesterol
 
81.84
mg
27
%
Sód
 
120.37
mg
5
%
Potas
 
225.59
mg
6
%
Węglowodany
 
7.69
g
3
%
Błonnik
 
3.69
g
15
%
Cukier
 
2.8
g
3
%
Białko
 
5.9
g
12
%
Witamina A
 
118.8
IU
2
%
Witamina C
 
2.01
mg
2
%
Wapń
 
36.47
mg
4
%
Żelazo
 
1.79
mg
10
%
Węglowodany netto
 
4
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu