NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto ciasto czekoladowe

Keto brownie (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”1823″] [ultimate-recipe-print id=”1823″]
Keto ciasto czekoladowe
Keto brownie z kremem czekoladowym z awokado

Początek kwartału potrafi dać się we znaki

Dzisiaj wpis z cyklu „użalanie się nad sobą”. 😉 Właśnie jestem po bardzo intensywnym tygodniu w pracy, pełnym nadgodzin i stresu… Dlatego w ostatnim czasie nie pojawiały się żadne nowe wpisy. Czas, który miałam do dyspozycji po pracy ledwo starczał na ogarnięcie podstawowych potrzeb życiowych, nie mówiąc już o gotowaniu czy pieczeniu i dzieleniu się przepisami. Wkrótce pewnie napiszę kilka słów na temat stresu i jego wpływu na nasze zdrowie. Dzisiaj jednak przekuwam przykre wydarzenia tygodnia pracy w coś konstruktywnego, poprawiającego samopoczucie, czyli w ciasto czekoladowe, a dokładniej keto brownie! 🙂

Na osłodę życia i poprawę humoru

Nic tak nie poprawia humoru, jak czekolada! 😀 A jeśli w dodatku przyjmuje ona formę keto brownie z kremem czekoladowym z awokado, to jeszcze lepiej! Mamy weekend, więc okoliczności sprzyjają słodkim wypiekom. Piękna pogoda za oknem co prawda skłania do spacerów i bycia na świeżym powietrzu. Jednak to ciacho robi się błyskawicznie. Nie ma więc żadnych przeciwwskazań, żeby pozostały czas wolny spędzić poza domem. 🙂

Składnik do zadań specjalnych

To keto brownie składa się dosłownie z kilku składników i jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Żeby trochę je urozmaicić, użyłam do niego pewnego produktu, który jest dla mnie nowinką kulinarną, czyli czarne kakao. Słyszałam o nim legendy, ale nigdy nie miałam okazji robić nic z jego użyciem. Wcale nie jest go łatwo upolować. Gdy więc ostatnio zobaczyłam czarne kakao w którymś ze sklepów internetowych, postanowiłam się w nie zaopatrzyć. Choć jego cena potrafi lekko odstraszyć, efekt był wart zachodu, bo moje keto brownie wyszło bardzo intensywne w kolorze. Głęboki czekoladowy kolor idzie zresztą w parze ze smakiem i aromatem, które to także nabrały na intensywności. Jedyny mankament to sprzątanie po jego przygotowaniu. Każdy wie, jak brudzące potrafi być kakao. Czarne kakao brudzi jeszcze bardziej. Miałam wrażenie, że blat jest pokryty smołą, a nie czymś jadalnym… 😀

A do dekoracji… awokado

Ciasto wyłożyłam kremem czekoladowym na bazie awokado i mleka kokosowego. Bardzo podobnym do tego z przepisu na babeczki kakaowe z cukinii. Tym razem dodałam do niego jednak czarne kakao… 🙂 Do dekoracji użyłam natomiast orzechów pecan. Ale w tej kwestii obowiązuje pełna dowolność. Świetnie pasowały by tutaj maliny albo borówki. Jednak o świeże owoce dobrej jakości o tej porze roku dość ciężko, więc orzechy też się sprawdzą. No ale dosyć tej teorii, przejdźmy w końcu do praktyki! 🙂

Keto ciasto czekoladowe

Brownie z czekoladowym kremem z awokado

Modern Cavegirl
Intensywnie czekoladowe keto brownie to świetna propozycja na weekendowe ciacho. Do kawy lub herbaty. Albo samo... W każdych okolicznościach smakuje bowiem wyśmienicie! Tajemnym składnikiem jest tutaj czarne kakao, które nadaje mu pięknej czekoladowej głębi.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Brownie

Czekoladowy krem z awokado

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

Brownie

  • Olej kokosowy lub masło rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone masło. Można też oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywną pianę i dopiero potem dodać do reszty zblendowanych składników. Wylać do foremki o średnicy 18- 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25- 30 minut (do suchego patyczka).

Krem z awokado

  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Wyłożyć na ciasto po całkowitym wystudzeniu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Brownie z czekoladowym kremem z awokado
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
147.26
% RWS*
Tłuszcz
 
14.6
g
22
%
Tłuszcze nasycone
 
9.85
g
62
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.65
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.56
g
Cholesterol
 
40.92
mg
14
%
Potas
 
136.79
mg
4
%
Węglowodany
 
3.64
g
1
%
Błonnik
 
1.87
g
8
%
Cukier
 
0.61
g
1
%
Białko
 
2.62
g
5
%
Witamina A
 
83.86
IU
2
%
Witamina C
 
1.75
mg
2
%
Wapń
 
11.15
mg
1
%
Żelazo
 
0.63
mg
4
%
Węglowodany netto
 
1.77
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu