Keto brownie z kakao – na osłodę życia i poprawę humoru
Nic tak nie poprawia humoru, jak czekolada! 😀 A jeśli w dodatku przyjmuje ona formę keto brownie z kremem czekoladowym z awokado, to jeszcze lepiej!
Mamy weekend, więc okoliczności sprzyjają słodkim wypiekom.
Piękna pogoda za oknem co prawda skłania do spacerów i bycia na świeżym powietrzu. Jednak to ciacho robi się błyskawicznie. Nie ma więc żadnych przeciwwskazań, żeby pozostały czas wolny spędzić poza domem. 🙂

Czarne kakao – składnik do zadań specjalnych
To keto brownie składa się dosłownie z kilku składników i jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Żeby trochę je urozmaicić, użyłam do niego pewnego produktu, który jest dla mnie nowinką kulinarną, czyli czarne kakao.
Słyszałam o nim legendy, ale nigdy nie miałam okazji robić nic z jego użyciem. I wcale nie było go łatwo upolować…
Gdy więc ostatnio zobaczyłam czarne kakao w którymś ze sklepów internetowych, postanowiłam się w nie zaopatrzyć. Choć jego cena potrafi lekko odstraszyć, efekt był wart zachodu, bo moje keto brownie wyszło bardzo intensywne w kolorze.
Głęboki czekoladowy kolor idzie zresztą w parze ze smakiem i aromatem, które to także nabrały na intensywności. Jedyny mankament to sprzątanie po jego przygotowaniu. Każdy wie, jak brudzące potrafi być kakao. Czarne kakao brudzi jeszcze bardziej. Miałam wrażenie, że blat jest pokryty smołą, a nie czymś jadalnym… 😀
A do dekoracji… awokado
Keto brownie posmarowałam kremem czekoladowym na bazie awokado i mleka kokosowego. Bardzo podobnym do tego z przepisu na babeczki kakaowe z cukinii.
W kwestii dekoracji obowiązuje pełna dowolność. Świetnie pasują tutaj miękkie owoce, np. maliny albo borówki. Jednak o świeże owoce dobrej jakości o tej porze roku dość ciężko, więc sprawdzą się także na przykład orzechy.
No ale dosyć tej teorii, przejdźmy w końcu do praktyki! 🙂

Brownie z czekoladowym kremem z awokado
Składniki
Brownie
- 3 szt. jajka
- 80 gram olej kokosowy lub masło klarowane
- 4 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 20 gram kakao czarne
- 1/3 łyżeczki soda kuchenna
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 2 łyżki jogurt kokosowy gęsty
- 3 kostki czekolada gorzka min. 85% kakao lub niskowęglowodanowej
Czekoladowy krem z awokado
- 1 szt. awokado
- 1 łyżka kakao ciemne
- 1/2 szklanki gęste mleko kokosowe
- 10 kropli stewia w płynie
Sposób przygotowania
Brownie
- Olej kokosowy lub masło rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone masło. Można też oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywną pianę i dopiero potem dodać do reszty zblendowanych składników. Wylać do foremki o średnicy 18- 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25- 30 minut (do suchego patyczka).
Krem z awokado
- Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Wyłożyć na ciasto po całkowitym wystudzeniu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.