Najlepsze ciasto dyniowe ever
No czegoś takiego dawno nie było… Moja mama przygotowała ciasto dyniowe, które pobiło wszelkie inne dyniowe propozycje, które kiedykolwiek mieliśmy okazję próbować… Jest piernikowe, czekoladowe i dyniowe zarazem, a polewa stanowi tutaj idealne uzupełnienie, zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Ciasto było tak pyszne, że nie miałam czasu zrobić porządnych zdjęć. Tylko szybkie cyk cyk i przechodzimy do konsumpcji… 😀
Keto brownie podwójnie dyniowe – hit sezonu
I mimo, że zdjęcia nie oddają tego, jak wielkie wrażenie zrobiło na nas to keto ciasto, to stwierdziłam, że nie mogę się nim z Wami nie podzielić… Mam nadzieję, że okażecie zrozumienie w tej kwestii. 🙂 Ale przejdźmy do rzeczy. Inspiracją do tego ciasta był przepis znaleziony gdzieś w Internecie. Oczywiście został sketonizowany przez moją mamę, więc ostatecznie z oryginałem miał niewiele wspólnego… 😛
Generalnie jest to czekoladowy piernik dyniowy z polewą dyniowo – jogurtową. Stąd nazwa – dynię znajdziecie bowiem nie tylko w cieście, ale i w samej polewie. Jeśli kochacie dynię tak, jak ja, to musicie koniecznie wypróbować to keto ciasto!
Jak podbić tłuszcz w diecie? Ano właśnie tak. 🙂
Ketogeniczne brownie podwójnie dyniowe to prawdziwa bomba tłuszczowa. Do samego ciasta zużyto 260 g masła klarowanego w połączeniu z 60 g masła orzechowego, a w polewie jest jeszcze mus kokosowy. Dzięki temu proporcje makroskładników dla tej propozycji są wręcz skrajnie zgodne z wytycznymi diety wysokotłuszczowej. Co za tym idzie jest ono także mega sycące – jeden kawałek pozwala zaspokoić głód na naprawdę długi czas. No nic tylko robić i pałaszować… 😀
POZNAJ: Przepisy na inne KETO ciasta dyniowe
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Brownie podwójnie dyniowe
Składniki
Ciasto
- 260 g masło klarowane
- 60 g masło orzechowe
- 60 g czekolada gorzka
- 50 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika najlepiej domowa z tego przepisu
- 0,5 szklanki gęste mleko kokosowe
- 3 szt. jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 85 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 2 łyżki odtłuszczona mąka migdałowa
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka soda kuchenna czubata
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Polewa
- 0,5 szklanki mus kokosowy
- 160 g jogurt kokosowy
- 0,33 szklanki puree z dyni
- 50 g keto słodzidło w pudrze np. alluloza lub erytrytol (zmielony w młynku do kawy)
- 0,5 łyżeczki przyprawa do piernika najlepiej domowa z tego przepisu
Sposób przygotowania
Ciasto
- Masło rozpuść z czekoladą, wanilią i erytrytolem, a następnie ostudź. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj (można użyć trzepaczki). Suche składniki wymieszaj w osobnej miseczce i dodaj do masy. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra + dół). Piecz ok 45 minut (do suchego patyczka).
Polewa
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Ubij mus kokosowy z erytrytolem na puszystą masę, dodaj serek, a następnie puree z dyni i przyprawę do piernika. Wstaw polewę do lodówki na ok. 20 minut, po czym wylej na wierzch ostudzonego ciasta.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.