Dynia w najlepszym wydaniu
Tak, jak obiecywałam ruszam z kopyta z przepisami z dyni. Mamy już w sumie połowę października a tu wcale dynia nie wiedzie jakiegoś widocznego prymu na blogu… Pora to zmienić! W głowie mam już kilka dyniowych pomysłów, które nie mogą doczekać się realizacji… Ostatnio udało mi się jednak powołać do życia jeden z nich – keto fondant dyniowy.
Jest to nic innego, jak ciastko znane także pod nazwą „lava cake”. W tej wersji ciasto jest dyniowe, a ze środka wylewa się lawa z białej czekolady. Korzystając z mojego przepisu na białą czekoladę zmajstrowałam jesienną jej wersję, czyli po prostu dodałam dużych ilości cynamonu. Jest świetna sama w sobie, a co dopiero w towarzystwie pysznego intensywnie pomarańczowego ciasta dyniowego. 🙂
POZNAJ: Inne KETO przepisy na pyszne ciasta z udziałem dyni
Keto fondant dyniowy – iście jesienny smakołyk
Miłośnikom prawdziwej czekolady w wersji ciemnej spieszę donieść, że z powodzeniem można użyć także jej. Ciemna czekolada równie dobrze komponuje się z dynią, tutaj jednak kolorystycznie bardziej pasowała mi biała…
Keto fondant dyniowy to świetny sposób na szybki deser. Jak Was złapie ochota na małe co nieco, to w ciągu 12 minut możecie cieszyć podniebienie upojnym smakiem dyni połączonej z czekoladą. Jedynym warunkiem jest bycie w posiadaniu puree z dyni. Ja w okresie jesiennym właściwie non stop mam go na stanie. Prawie każda dynia ląduje w piekarniku, po czym jest blendowana na puree i wtedy czeka na odpowiedni moment.
Fondantowe dywagacje na koniec
Jeśli chodzi o uwagi, co do samego sposobu przygotowania, to wydaje mi się, że lepiej piec keto fondant dyniowy „na raty”. To znaczy wyłożyć najpierw pierwszą część ciasta do kokilki, zapiec przez kilka minut, położyć na wierzchu czekoladę, przykryć pozostałą częścią ciasta i wstawić pod grill na kolejne kilka minut. Lub nawet całkiem po upieczeniu wsadzić w niego czekoladę tak, aby upłynniła się pod wpływem ciepła. Oczywiście można go upiec także za jednym zamachem, jednak wtedy czekolada staje się bardzo płynna i rozrzedza górną część ciasta. Przez to efekt jest odrobinę mniej fondantowy, ale wcale nie mniej smaczny. 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Fondant dyniowy
Składniki
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżka puree z dyni
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżka masło klarowane płynne
- 1 łyżka mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
- 2 kostki biała czekolada niskowęglowodanowa; najlepiej domowej z tego przepisu
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki poza czekoladą zblendować na gładką masę. Przełożyć 3/4 masy do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 8 minut. Po tym czasie na wierzchu podpieczonego ciastka ułożyć 2 kostki czekolady i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 4 – 5 minut aż góra ciasta się zetnie. Wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić. Serwować jeszcze ciepłe, póki czekolada jest płynna.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.