keto fondant dyniowy
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Wege

Keto fondant dyniowy (Paleo, LowCarb)

Dynia w najlepszym wydaniu

Tak, jak obiecywałam ruszam z kopyta z przepisami z dyni. Mamy już w sumie połowę października a tu wcale dynia nie wiedzie jakiegoś widocznego prymu na blogu… Pora to zmienić! W głowie mam już kilka dyniowych pomysłów, które nie mogą doczekać się realizacji… Ostatnio udało mi się jednak powołać do życia jeden z nich – keto fondant dyniowy. Jest to nic innego, jak ciastko znane także pod nazwą „lava cake”. W tej wersji ciasto jest dyniowe, a ze środka wylewa się lawa z białej czekolady. Korzystając z mojego przepisu na białą czekoladę zmajstrowałam jesienną jej wersję, czyli po prostu dodałam duże ilości cynamonu. Jest świetna sama w sobie, a co dopiero w towarzystwie pysznego intensywnie pomarańczowego ciasta dyniowego. 🙂

keto lava cake
Keto fondant dyniowy, czyli lava cake

Keto fondant dyniowy – iście jesienny smakołyk

Miłośnikom prawdziwej czekolady w wersji ciemnej spieszę donieść, że z powodzeniem można użyć także jej. Ciemna czekolada równie dobrze komponuje się z dynią, tutaj jednak kolorystycznie bardziej pasowała mi biała… Co prawda moja z uwagi na dużą ilość cynamonu jest raczej beżowa, ale mi to specjalnie nie przeszkadza. Keto fondant dyniowy to świetny sposób na szybki deser. Jak Was złapie ochota na małe co nieco, to w ciągu 12 minut możecie cieszyć podniebienie upojnym smakiem dyni połączonej z czekoladą. Jedynym warunkiem jest bycie w posiadaniu puree z dyni. Ja w okresie jesiennym właściwie non stop mam go na stanie. Prawie każda dynia ląduje w piekarniku, po czym jest blendowana na puree i wtedy czeka na odpowiedni moment.

fondant dyniowy
Keto fondant dyniowy z białą czekoladą

Fondantowe dywagacje na koniec

Jeśli chodzi o uwagi, co do samego sposobu przygotowania, to wydaje mi się, że lepiej piec keto fondant dyniowy „na raty”. To znaczy wyłożyć najpierw pierwszą część ciasta do kokilki, zapiec przez kilka minut, położyć na wierzchu czekoladę, przykryć pozostałą częścią ciasta i wstawić pod grill na kolejne kilka minut. Lub nawet całkiem po upieczeniu wsadzić w niego czekoladę tak, aby upłynniła się pod wpływem ciepła. Oczywiście można go upiec także za jednym zamachem, jednak wtedy czekolada staje się bardzo płynna i rozrzedza górną część ciasta. Przez to efekt jest odrobinę mniej fondantowy, ale wcale nie mniej smaczny. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto fondant dyniowy

Fondant dyniowy

Jesienny deser gotowy w kilka minut? Prawidłowa odpowiedź to keto fondant dyniowy. 🙂 Miękkie ciasto dyniowe skrywa w środku rozpuszczoną czekoladę. Całość wprost rozpływa się w ustach. Must- do sezonu!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 12 mins
Czas całkowity 17 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 1 jajko
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 łyżka puree z dynii
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżka masła klarowanego płynnego
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu (spulchniacz; w ostateczności można zamienić na proszek do pieczenia)
  • 2 kostki białej czekolady niskowęglowodanowej domowej (link do przepisu w treści wpisu)

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki poza czekoladą zblendować na gładką masę. Przełożyć 3/4 masy do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 8 minut. Po tym czasie na wierzchu podpieczonego ciastka ułożyć 2 kostki czekolady i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 4 – 5 minut aż góra ciasta się zetnie. Wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić. Serwować jeszcze ciepłe, póki czekolada jest płynna.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 234 kcal
Tłuszcz: 21,2 g
Węglowodany: 3,8 g
Błonnik 0,2 g
Białko 8,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating