
Niespodziewany obrót wydarzeń i śliwki zamiast dyni
No i zapowiadałam weekend wypełniony po brzegi dynią, a tymczasem na niedzielę przygotowałam pyszną keto babkę jogurtową ze śliwkami i nutą pomarańczy. Chyba jednak potrzebowałam chwili oddechu od tej wszechobecnej dyni… 😜 No i dobrze się złożyło. Okazało się bowiem, że moja mama zrobiła ciasto dyniowe. Kolejny wypiek z dynią byłby więc dyniową przesadą i pewnie na dynię nie moglibyśmy więcej patrzeć… 😃 Babka niby taka niepozorna, bardzo łatwa w przygotowaniu, a jaka pyszna! Sama łatwość przygotowania powinna Was zachęcić do jej zrobienia… Ot jajka ubijamy lekko z masłem klarowanym i jogurtem kokosowym, dodajemy mąkę kokosową i do piekarnika!
Śliwki i pomarańcza – udana para
Ja dodałam jeszcze olejku pomarańczowego. I okazało się, że śliwki z pomarańczą to świetne połączenie! Jedynym istotnym aspektem jest tutaj wcześniejsze wyjęcie z lodówki wszystkich składników i doprowadzenie ich do temperatury pokojowej. Wtedy nic nie powinno się zważyć, lecz odpowiednio napowietrzyć – ciasto lekko podrośnie i będzie puszyste. Także aktualnie u mnie śliwki robią niezłą konkurencję dyni. Przynajmniej w słodkim wydaniu. Zanim nastąpi to, co nieuniknione, czyli całkowita hegemonia dyni, może się zdarzyć, że śliwki wejdą jej w paradę. 🙂 Albo przynajmniej zagrają równorzędną rolę w tym jesiennym przedstawieniu. W planach są bowiem knedle dyniowe ze śliwkami. Oczywiście niskowęglowodanowe. 😀

Keto babka jogurtowa ze śliwkami ukoronowaniem jesiennego weekendu
Nie brakuje mi jednak pomysłów na kolejne dania z udziałem dyni. Ta keto babka jogurtowa ze śliwkami to tylko mały przystanek na drodze usianej dyniami… 😀 Była zaiste przepyszna, więc musiała pojawić się na blogu. Mam bowiem świadomość, ze nie wszyscy są zafiksowani na temat dyni tak jak ja… 😀 I mimo, że październik to dla mnie miesiąc pod znakiem dyni postanowiłam tutaj zrobić jeden mały wyjątek… 🙂 Mam nadzieję, że i Wam przypadnie on do gustu. 🙂

Babka jogurtowa ze śliwkami
Składniki
- 5 jaj
- 0,75 szklanki erytrytolu
- 50 g masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego (u mnie pół na pół)
- 300 g jogurtu kokosowego
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
- 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
- 0,67 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu); spulchniacz
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 8 śliwek umytych, wypestkowanych i pokrojonych w kawałki
- 2 łyżki erytrytolu w pudrze do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić przez chwilę z erytrytolem, jogurtem oraz tłuszczem. Dodać sól, olejek pomarańczowy i wymieszać. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Silikonową formę do babki wysmarować odrobiną oliwy i wlać do niej ciasto, Powtykać kawałki śliwek równomiernie rozmieszczając je w cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 55 - 60 minut. Ostudzić. Przed podaniem można posypać pudrem z erytrytolu.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 140 kcal Tłuszcz: 10,1 g Węglowodany: 4,5 g Błonnik 0,2 g Białko 4,6 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: Inspirację do tego przepisu znajdziecie tutaj.