Ta piękna i pyszna babka jogurtowa ze śliwkami to ciasto bez mąki i cukru stanowiące wypiek o typowo ketogenicznym charakterze. Dodatek owoców odrobinę zwiększa końcową zawartość węglowodanów, ale jednocześnie zapewnia solidną porcję błonnika, dzięki czemu taki deser jest dość sycący.
Niespodziewany obrót wydarzeń i śliwki zamiast dyni
No i zapowiadał się weekend wypełniony po brzegi dynią, a tymczasem na niedzielę przygotowałam pyszną keto babkę jogurtową ze śliwkami i nutą pomarańczy. Chyba jednak potrzebowałam chwili oddechu od tej wszechobecnej dyni… No i dobrze się złożyło. Okazało się bowiem, że moja mama zrobiła ciasto dyniowe. Kolejny wypiek z dynią byłby więc dyniową przesadą i pewnie na dynię nie moglibyśmy więcej patrzeć… Babka niby taka niepozorna, bardzo łatwa w przygotowaniu, a jaka pyszna! Sama łatwość przygotowania powinna Was zachęcić do jej zrobienia… Ot jajka ubijamy lekko z masłem klarowanym i jogurtem kokosowym, dodajemy mąkę kokosową i do piekarnika!

Śliwki i pomarańcza – udana para
Ja dodałam jeszcze olejku pomarańczowego. I okazało się, że śliwki z pomarańczą to świetne połączenie! Jedynym istotnym aspektem jest tutaj wcześniejsze wyjęcie z lodówki wszystkich składników i doprowadzenie ich do temperatury pokojowej. Wtedy nic nie powinno się zważyć, lecz odpowiednio napowietrzyć – ciasto lekko podrośnie i będzie puszyste. Także aktualnie u mnie śliwki robią niezłą konkurencję dyni. Przynajmniej w słodkim wydaniu. Zanim nastąpi to, co nieuniknione, czyli całkowita hegemonia dyni, może się zdarzyć, że śliwki wejdą jej w paradę. 🙂 Albo przynajmniej zagrają równorzędną rolę w tym jesiennym przedstawieniu. W planach są bowiem knedle dyniowe ze śliwkami. Oczywiście niskowęglowodanowe. 😀
Keto babka jogurtowa ze śliwkami ukoronowaniem jesiennego weekendu
Nie brakuje mi jednak pomysłów na kolejne dania z udziałem dyni. Ta keto babka jogurtowa ze śliwkami to tylko mały przystanek na drodze usianej dyniami… 😀 Była zaiste przepyszna, więc musiała pojawić się na blogu. Mam bowiem świadomość, ze nie wszyscy są zafiksowani na temat dyni tak jak ja… 😀 I mimo, że październik to dla mnie miesiąc pod znakiem dyni postanowiłam tutaj zrobić jeden mały wyjątek… 🙂 Mam nadzieję, że i Wam przypadnie on do gustu. 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Babka jogurtowa ze śliwkami
Składniki
- 5 szt. jajka
- 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 50 g masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy (u mnie pół na pół)
- 300 g jogurt kokosowy
- 1 łyżeczka ekstrakt pomarańczowy
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- ⅔ szklanki mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 8 szt. śliwki umyte, wypestkowane i pokrojone w kawałki
- 2 łyżki keto słodzidło w pudrze np. alluloza lub erytrytol do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić przez chwilę z erytrytolem, jogurtem oraz tłuszczem. Dodać sól, olejek pomarańczowy i wymieszać. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Silikonową formę do babki wysmarować odrobiną oliwy i wlać do niej ciasto, Powtykać kawałki śliwek równomiernie rozmieszczając je w cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 55 – 60 minut. Ostudzić. Przed podaniem można posypać pudrem z erytrytolu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Może Cię także zainteresować:
czy maslo i proszek z soda sa niezbedne aby ciasto wyszlo
Masło lub jakiś inny rodzaj tłuszczu raczej tak. Spulchniacze można pominąć, choć ciasto może wtedy mało wyrosnąć.
Cześć! Kolejny przepis z Twojego bloga, którego użyłam na święta 😀 Szybki prosty przepis na efektowne cisto. 🙂
Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie 'zmieniła’ i zamiast śliwek dodałam mrożone truskawki.
Mąkę kokosową przed dodaniem dokładnie zblendowałam na pyłek, aby dobrze wchłonęła składniki i później nie była rozlatująca się.
Świetnie! Z truskawkami też na pewno smakowało wyśmienicie… 😀
0,67 szklanki mąki kokosowej- ile to gram?
3/4 szklanki, czyli jakieś 100 g