Kotlety dyniowe to pomysł na niskowęglowodanowy posiłek w ramach sezonowego menu diety ketogenicznej. Przypadną do gustu w szczególności miłośnikom dyni, choć – jeśli się do nich nie zaliczasz – także prawdopodobnie w nich zasmakujesz.
Raz inaczej, czyli dynia w wersji wytrawnej
Nie jestem w stanie przejść obojętnie wobec faktu, że – wraz z nadejściem października – rozpoczął się sezon na dynię. I chociaż zdecydowanie bardziej preferuję ją w słodkim wydaniu, to muszę przyznać, że w wytrawnych daniach też daje radę. Tak więc z pierwszego w tym sezonie puree z dyni postanowiłam zrobić keto kotlety dyniowe. Z tego samego zresztą, z którego powstały lody dyniowe… 🙂 No i zrobiłam je, były bardzo smaczne, zwłaszcza w towarzystwie szpinaku i jajka. Wrzuciłam je także tutaj mimo, że ani nie wyglądają jakoś zjawiskowo, ani nie są jakieś wyszukane. Właściwie nawet dość podobne do tych kotletów z kalafiora (poza głównym składnikiem rzecz jasna…. :D).
Keto kotlety dyniowe – jesienne smaki na obiad lub kolację
Kotlety dyniowe są dość łagodne w smaku. Warto je zestawić z jakimś trochę bardziej zdecydowanym sosem. Szpinak pasował wyśmienicie, choć wydaje mi się, że sos kurkowy byłby równie dobry, jak nie lepszy… 🙂 Jako danie obiadowe lub solidniejszą kolację można je podać właśnie ze szpinakiem i jajkiem. W tym wydaniu są zaskakująco sycące – mi jeden kotlet we wspomnianym towarzystwie starczył jako kompletny posiłek. Także zwłaszcza miłośników wszystkiego, co dyniowe gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Reszta świata pewnie może się bez nich obyć, chociaż – kto wie – niewykluczone, że akurat te kotlety skłonią ich do częstszej konsumpcji dyni…? Nie pozostaje nic innego, jak przekonać się samemu… 🙂
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje kilka zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- zawartość białka sprzyja uczuciu długotrwałej sytości i wspomaga regenerację tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów netto w towarzystwie błonnika pomaga kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu proces redukcji, szczególnie w odniesieniu do tej opornej oponki na brzuchu, staje się znacznie skuteczniejszy
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Kotlety dyniowe
Składniki
- 200 g puree z dyni u mnie Hokkaido (zblendowana dynia upieczona w piekarniku)
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki len złoty
- 2 łyżki słonecznik łuskany
- 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 łyżka natka pietruszki posiekana (opcjonalnie)
- 1 porcja masło klarowane lub smalec do smażenia (ok. 20 g)
Sposób przygotowania
- Jajka rozbełtać i wymieszać z puree z dyni. Len i słonecznik zmielić w młynku do kawy. Dodać do masy razem z solą i gałką muszkatołową. Odstawić masę na chwilę do zgęstnienia. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Masę podzielić na 4 części. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować okrągłe kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
- Kotlety można opanierować stosując panierkę ze skórek wieprzowych tak jak w przepisie na keto kotlety schabowe. Będą wtedy chrupiące z wierzchu.