keto tarta egzotyczna
Keto Lato Low Carb Paleo

Keto tarta egzotyczna (Paleo, LowCarb, bezmleczna)

keto tarta egzotyczna

Tarta egzotyczna

Ukłon w stronę minionego lata, czyli keto tarta egzotyczna. :) Pyszna, orzeźwiająca i idealna na ostatnie cieple dni. Viva l'estate!
Prep Time 10 mins
Cook Time 12 mins
Total Time 22 mins
Course Deser
Cuisine Tropikalna, Wege
Servings 8 porcji

Ingredients
  

Spód

  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,25 szklanki erytrytolu
  • 60 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 110 g mąki kokosowej

Nadzienie

  • 1 pomarańcza
  • 1,5 cytryny
  • 2 marakuje
  • 150 ml gęstego mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki agaru

Instructions
 

Spód

  • Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze i rozdrabniać do uzyskania jednorodnego ciasta. Prostokątną foremkę do tarty o wymiarze 34 cm x 9 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem (u mnie poszło ok. 3/4 uzyskanej masy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra + dół przez ok 12 minut. Ostudzić

Nadzienie

  • Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn. Dodać wydrążony miąższ z 1,5 marakui i zblendować. Przelać przez sitko do garnuszka w celu pozbycia się pozostałości pestek. Dolać mleko kokosowe oraz agar i podgrzewać aż do momentu zagotowania się. Odstawić z gazu i przestudzić. Gdy masa się ochłodzi i lekko zgęstnieje, wylać na spód i wstawić do lodówki do pełnego stężenia. Przed podaniem ozdobić plastrami figi i miąższem marakui.

Notes


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (do obliczeń wzięto 3/4 porcji spodu z powyższego przepisu):
Wartość energetyczna: 155 kcal
Tłuszcz: 11,8 g
Węglowodany: 6,3 g
Błonnik 4,7 g
Białko 3,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Keyword ciasta z kremem, ciasto kokosowe, ciasto z owocami, jajka, owoce

keto ciasto
Keto tarta egzotyczna z figami

Tydzień bez tarty to tydzień stracony 🙂

Ostatnio tarty weszły mi w krew… Chyba podświadomie próbuję wykorzystać jeszcze ostatnie ciepłe dni na to, żeby – w miarę bezkarnie – cieszyć się owocami. Wraz z nadejściem zimy mam zamiar znacznie je ograniczyć. Natomiast teraz, kiedy mamy na tapecie śliwki, jabłka czy figi chętnie wprowadzam je do menu. Oczywiście trzeba się przy tym odrobinę nagimnastykować, żeby zmieścić je w dziennym limicie węglowodanów, ale są one warte tego zachodu… Dzisiaj jednak skierowałam się w trochę inną stronę, przeciwną do darów jesieni. A mianowicie ku tropikom. Miałam bowiem w domu jedną pomarańczę oraz dwie marakuje i stwierdziłam, że świetnie nadadzą się na tartę. I wiecie co? Nie myliłam się… 😛

Multiwitamina w postaci keto ciasta

Pamiętacie taki sok o smaku multiwitaminy…? Nie wiem czy jeszcze takie produkują… 😛 Od dawna nie spożywam już soków w kartonie i nie zachodzę tym samym w sklepie w alejki z tymi produktami. Po pierwsze za dużo węgli i za mało błonnika, a po drugie – jakoś mam wrażenie, że te soki niewiele mają wspólnego z naturą… Jednak połączenie soku pomarańczowego z sokiem z marakui od razu wzbudziło we mnie właśnie takie skojarzenie. Bardzo smaczne zresztą… Mleko kokosowe stanowiło tutaj naturalne dopełnienie obrazu. I tak oto – zaraz po malinowej – powstała keto tarta egzotyczna. Na moim ulubionym i całkowicie niezawodnym kruchym spodzie z mąki kokosowej. Prawda, że wszystko w tej kompozycji idealnie do siebie pasuje…?

tarta
Keto tarta egzotyczna

Keto tarta egzotyczna – wspomnienie lata

Także wszystkim, którzy z melancholią wspominają minione lato serdecznie polecam przygotowanie takiej keto tarty w egzotycznym wydaniu. Jest lekko słodka i taka delikatnie orzeźwiająca. Idealna na ostatnie ciepłe dni, które zawitały pod naszą szerokość geograficzną. Bo potem to już dynia i tylko dynia. No może sporadycznie przeplatana śliwką lub jabłkiem… 🙂 Wierzcie mi – jak już idę w dynię, to na całego. Zaczynam i nie mogę przestać. Prawdopodobnie dopiero zmiana pór roku i brak dyni w sklepach skłoni mnie do dyniowej abstynencji… 😀 Ale zanim to nastąpi polecam ten powiew egzotyki do popołudniowej kawki w postaci keto tarty egzotycznej… 🙂

keto tarta egzotyczna

Tarta egzotyczna

Ukłon w stronę minionego lata, czyli keto tarta egzotyczna. 🙂 Pyszna, orzeźwiająca i idealna na ostatnie cieple dni. Viva l'estate!
Prep Time 10 mins
Cook Time 12 mins
Total Time 22 mins
Course Deser
Cuisine Tropikalna, Wege
Servings 8 porcji

Ingredients
  

Spód

  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,25 szklanki erytrytolu
  • 60 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 110 g mąki kokosowej

Nadzienie

  • 1 pomarańcza
  • 1,5 cytryny
  • 2 marakuje
  • 150 ml gęstego mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki agaru

Instructions
 

Spód

  • Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze i rozdrabniać do uzyskania jednorodnego ciasta. Prostokątną foremkę do tarty o wymiarze 34 cm x 9 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem (u mnie poszło ok. 3/4 uzyskanej masy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra + dół przez ok 12 minut. Ostudzić

Nadzienie

  • Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn. Dodać wydrążony miąższ z 1,5 marakui i zblendować. Przelać przez sitko do garnuszka w celu pozbycia się pozostałości pestek. Dolać mleko kokosowe oraz agar i podgrzewać aż do momentu zagotowania się. Odstawić z gazu i przestudzić. Gdy masa się ochłodzi i lekko zgęstnieje, wylać na spód i wstawić do lodówki do pełnego stężenia. Przed podaniem ozdobić plastrami figi i miąższem marakui.

Notes


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (do obliczeń wzięto 3/4 porcji spodu z powyższego przepisu):
Wartość energetyczna: 155 kcal
Tłuszcz: 11,8 g
Węglowodany: 6,3 g
Błonnik 4,7 g
Białko 3,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Keyword ciasta z kremem, ciasto kokosowe, ciasto z owocami, jajka, owoce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating