
Letnie ciasto na jesienne dni
No i tak, jak zapowiadałam u mnie lato się jeszcze nie kończy… W weekend rzutem na taśmę zmajstrowałam typowo letnie keto ciasto z malinami. Dokładnie jest to tarta, a jeszcze dokładniej tzw. lamington tart. Jak zobaczyłam to zdjęcie, to nie mogłam jej sobie tak po prostu odpuścić. Pogoda co prawda była niezbyt letnia, ale wierzcie mi – ta tarta potrafi rozchmurzyć nawet najbardziej deszczowy i nieprzyjemny dzień… 😊 Jest więc wybitnie na czasie, bo choć aktualnie pogoda nas rozpieszcza, to wiadomo, że to nie będzie trwać wiecznie i jesień da o sobie znowu znać. Także póki jeszcze są dostępne świeże maliny, zdecydowanie rekomenduję wykorzystać ten fakt i przygotować to pyszne keto ciasto.
Keto tarta lamington – wariacja na temat kuchni australijskiej
Co ciekawe oryginalny przepis jest wariacją na temat tzw. lamingtonów, czyli słodyczy rodem z Australii. Są to po prostu kawałki biszkoptu w polewie czekoladowej obtoczone w wiórkach kokosowych. Tutaj co prawda zamiast biszkoptu jest kruche keto ciasto, ale wiórki kokosowe i czekolada zawitały na pokładzie. Do tego świeże maliny i w efekcie mamy pyszność nad pysznościami. Tarta w oryginale jest wegańska. Moja jest keto. 🙂 Spód to moje standardowe kruche ciasto na bazie jaj. Stąd nie jest to wersja zgodna z dietą wegańską, ale za to jest w pełni wegetariańska, bo galaretkę zagęściłam agarem, a do poprzednich warstw użyłam mojego ulubionego mleka kokosowego.

Coś się kończy, a coś się zaczyna… 🙂
Niestety (albo stety) keto tarta lamington zamyka tegoroczną kolekcję letnich keto ciast. Teraz nastawcie się na wypieki ze śliwkami lub dynią (a może nawet także jabłkami 😲) w roli głównej. Trzeba w końcu spojrzeć prawdzie w oczy i przyjąć do wiadomości, jaką mamy aktualnie porę roku… 😀 I tak udało mi się trochę przeciągnąć to lato w moich przepisach. No ale wszystko, co dobre kiedyś się kończy… 🙁 Nowa pora roku też ma jednak swoje uroki, a dynia plasuje się na pozycji pierwszej na liście jesiennych przebojów. Także nie ma tego złego… 😀

Keto tarta lamington
Składniki
Kruchy spód
- 2 jajka
- 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,25 szklanki erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g oleju kokosowego rafinowanego
- 110 g mąki kokosowej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany kokosowej (opcjonalnie - można pominąć i dać 60 g oleju kokosowego)
Warstwa czekoladowa
- 70 g czekolady gorzkiej (min. 85 % kakao) lub niskowęglowodanowej
- 0,5 szklanki gęstego mleka kokosowego
Warstwa kokosowa
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 0,125 szklanki bezcukrowego syropu klonowego lub erytrytolu
- 0,25 szklanki gęstego mleka kokosowego
- 0,25 łyżeczki lecytyny słonecznikowej (opcjonalnie; służy jako stabilizator)
Galaretka malinowa
- 1,5 szklanki malin
- 0,33 szklanki wody
- 2 łyzeczki agaru
Sposób przygotowania
Kruchy spód
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładką masę. Wylepić ciastem tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić przez 20 minut w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez ok 15 minut w opcji pieczenia góra + dół. Wyjąć i ostudzić.
Warstwa czekoladowa
- Mleko z czekoladą podgrzać w rondelku aż do pełnego rozpuszczenia czekolady. Ostudzić i wylać na kruchy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.
Warstwa kokosowa
- Mleko kokosowe ubić trzepaczką z bezcukrowym syropem klonowym lub erytrytolem i lecytyną (jeśli jej używasz). Dorzuć wiórki kokosowe i dobrze wymieszaj tak, aby całe były pokryte mlekiem. Wyłóż na warstwę czekoladową, gdy ta już stężeje. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania ostatniej warstwy.
Galaretka malinowa
- 1/3 malin odłóż do dekoracji. Pozostałe maliny zblenduj z wodą i przecedź przez sitko tak, aby pozbyć się pestek. Uzyskany mus malinowy podgrzej w garnuszku dosypując agar. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmij z ognia i ostudź chwilę. Nie pozwól jednak masie malinowej całkiem zgęstnieć. Gdy będzie jeszcze lekko płynna, ale już chłodna, wylej masę na wierzch warstwy kokosowej i udekoruj pozostałymi malinami. Wstaw do lodówki na min. 1 h.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 247 kcal Tłuszcz: 20,3 g Węglowodany: 6,2 g Błonnik 1,5 g Białko 4,8 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: