keto tarta z malinami
Australijska Deser Keto Lato Low Carb Paleo Wege

Keto tarta lamington (Paleo, LowCarb)

Letnie ciasto na jesienne dni

No i tak, jak zapowiadałam u mnie lato się jeszcze nie kończy… W weekend rzutem na taśmę zmajstrowałam typowo letnie keto ciasto z malinami. Dokładnie jest to tarta, a jeszcze dokładniej tzw. lamington tart. Jak zobaczyłam to zdjęcie, to nie mogłam jej sobie tak po prostu odpuścić. Pogoda co prawda była niezbyt letnia, ale wierzcie mi – ta tarta potrafi rozchmurzyć nawet najbardziej deszczowy i nieprzyjemny dzień… 😊 Jest więc wybitnie na czasie, bo choć aktualnie pogoda nas rozpieszcza, to wiadomo, że to nie będzie trwać wiecznie i jesień da o sobie znowu znać. Także póki jeszcze są dostępne świeże maliny, zdecydowanie rekomenduję wykorzystać ten fakt i przygotować to pyszne keto ciasto.

keto ciasto
Keto tarta z malinami

Keto tarta lamington – wariacja na temat kuchni australijskiej

Co ciekawe oryginalny przepis jest wariacją na temat tzw. lamingtonów, czyli słodyczy rodem z Australii. Są to po prostu kawałki biszkoptu w polewie czekoladowej obtoczone w wiórkach kokosowych. Tutaj co prawda zamiast biszkoptu jest kruche keto ciasto, ale wiórki kokosowe i czekolada zawitały na pokładzie. Do tego świeże maliny i w efekcie mamy pyszność nad pysznościami. Tarta w oryginale jest wegańska. Moja jest keto. 🙂 Spód to moje standardowe kruche ciasto na bazie jaj. Stąd nie jest to wersja zgodna z dietą wegańską, ale za to jest w pełni wegetariańska, bo galaretkę zagęściłam agarem, a do poprzednich warstw użyłam mojego ulubionego mleka kokosowego.

tarta z malinami
Keto tarta lamington z malinami

Coś się kończy, a coś się zaczyna… 🙂

Niestety (albo stety) keto tarta lamington zamyka tegoroczną kolekcję letnich keto ciast. Teraz nastawcie się na wypieki ze śliwkami lub dynią (a może nawet także jabłkami 😲) w roli głównej. Trzeba w końcu spojrzeć prawdzie w oczy i przyjąć do wiadomości, jaką mamy aktualnie porę roku… 😀 I tak udało mi się trochę przeciągnąć to lato w moich przepisach. No ale wszystko, co dobre kiedyś się kończy… 🙁 Nowa pora roku też ma jednak swoje uroki, a dynia plasuje się na pozycji pierwszej na liście jesiennych przebojów. Także nie ma tego złego… 😀

keto tarta z malinami

Keto tarta lamington

A na zakończenie lata keto tarta lamington. Jest to wariacja na temat pewnych australijskich słodyczy z czekoladą, wiórkami kokosowymi i malinami w roli głównej. Pyszność nad pysznościami! 🙂
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 1 hr 35 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Australijska, Wege
Porcje 10 porcji

Składniki
  

Kruchy spód

  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,25 szklanki erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 110 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany kokosowej (opcjonalnie - można pominąć i dać 60 g oleju kokosowego)

Warstwa czekoladowa

  • 70 g czekolady gorzkiej (min. 85 % kakao) lub niskowęglowodanowej
  • 0,5 szklanki gęstego mleka kokosowego

Warstwa kokosowa

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 0,125 szklanki bezcukrowego syropu klonowego lub erytrytolu
  • 0,25 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 0,25 łyżeczki lecytyny słonecznikowej (opcjonalnie; służy jako stabilizator)

Galaretka malinowa

  • 1,5 szklanki malin
  • 0,33 szklanki wody
  • 2 łyzeczki agaru

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładką masę. Wylepić ciastem tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić przez 20 minut w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez ok 15 minut w opcji pieczenia góra + dół. Wyjąć i ostudzić.

Warstwa czekoladowa

  • Mleko z czekoladą podgrzać w rondelku aż do pełnego rozpuszczenia czekolady. Ostudzić i wylać na kruchy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.

Warstwa kokosowa

  • Mleko kokosowe ubić trzepaczką z bezcukrowym syropem klonowym lub erytrytolem i lecytyną (jeśli jej używasz). Dorzuć wiórki kokosowe i dobrze wymieszaj tak, aby całe były pokryte mlekiem. Wyłóż na warstwę czekoladową, gdy ta już stężeje. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania ostatniej warstwy.

Galaretka malinowa

  • 1/3 malin odłóż do dekoracji. Pozostałe maliny zblenduj z wodą i przecedź przez sitko tak, aby pozbyć się pestek. Uzyskany mus malinowy podgrzej w garnuszku dosypując agar. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmij z ognia i ostudź chwilę. Nie pozwól jednak masie malinowej całkiem zgęstnieć. Gdy będzie jeszcze lekko płynna, ale już chłodna, wylej masę na wierzch warstwy kokosowej i udekoruj pozostałymi malinami. Wstaw do lodówki na min. 1 h.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 247 kcal
Tłuszcz: 20,3 g
Węglowodany: 6,2 g
Błonnik 1,5 g
Białko 4,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating