wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto donuty dyniowe
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Przekąska Wege

Keto donuty dyniowe (Paleo, LowCarb)

Grzybobranie – wyczerpująca aktywność

Ufff… To był ciężki tydzień. Mimo, że w pracy byłam tylko trzy dni, zdążyła dać mi się we znaki. Wczoraj i dziś wolne, ale to nie znaczy oczywiście, że się opierdzielam… 😀 Wczoraj spędziłam dzień bardzo aktywnie, zdecydowanie bardziej niż standardowo w dni powszednie. Udałam się bowiem do lasu na grzyby. Było wspaniale, pogoda dopisała i zbiory także, ale jakie to było męczące…! Wydawało mi się, że moja kondycja nie jest taka zła. Trzy razy w tygodniu trening HIIT, krótki bo krótki, ale jednak. A do niedawna jeszcze zdarzało mi się biegać… Okazało się, że na warunki leśne mój poziom aktywności fizycznej to kropla w morzu potrzeb. Niby to było tylko kilka kilometrów… Ot marne 3 godziny chodzenia po nierównym terenie, schylania się pod gałęziami, a przy tym niesienia niemiłosiernie ciężkiego wiadra z grzybami… 😛 W rezultacie jednak ledwo doczołgałam się do auta! 😀 Po wszystkim nie miałam siły ruszyć ani ręką ani nogą! A trzeba było jeszcze z tymi grzybami coś zrobić…

keto donuty
Keto donuty dyniowe z glazurą jogurtową i ozrechami

Grzyby i dynia – ulubione smaki jesieni

Do dzisiaj jednak udało mi się już zregenerować siły, pora więc wkroczyć do kuchni i zrobić coś dobrego… 🙂 Wczoraj moja jedyna aktywność kuchenna to gotowanie, smażenie i suszenie grzybów. Jedyny plus tej całej akcji jest taki, że wkrótce na blogu możecie spodziewać się jakichś przepisów z udziałem grzybów. Nic dziwnego jednak, że dzisiaj wewnętrzna potrzeba zbilansowania tej grzybowej monotonii skierowała mnie ku słodkim kuchennym kreacjom, oczywiście na bazie dyni… 😀 Padło na keto donuty dyniowe. Pyszne oponki w standardowej glazurze z jogurtu i musu kokosowego z orzechami uświetniły moje dzisiejsze śniadanie, zaraz po jajecznicy z grzybami naturalnie. 😀

keto oponki
Keto dyniowe oponki

Keto donuty dyniowe jako alternatywa dla dań z grzybami

Przepis na te keto donuty dyniowe jest naprawdę fajny. Robi się je całkiem szybko, a mimo to zachwycają smakiem i aromatem. Oczywiście trzeba mieć na podorędziu puree z dyni. Ja zaopatrzyłam się w takowe już kilka dni temu. I nawet zaczynam się już bać czy nie zacznie mi się ono zaraz psuć. Tak więc szykuje się weekendowe dyniowe szaleństwo… W planie jest wegański sernik dyniowy, a także nieszczęsne knedle dyniowe ze śliwkami, które miały się doczekać realizacji już ładnych kilka dni temu…

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto donuty dyniowe

Donuty dyniowe

Moje ulubione smaki jesieni to grzyby i dynia. Co do tej drugiej chyba zdążyliście się już zorientować… 😉 Dzisiaj królowa jesieni w kolejnej odsłonie – keto donuty dyniowe w glazurze jogurtowej z orzechami. Pyszności!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 6 sztuk

Składniki
  

Donuty

  • 2 jajka
  • 0,75 szklanki puree z dyni
  • 0,3 szklanki erytrytolu
  • 0,25 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,7 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1/2 łyżeczki cream of tartar
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub przyprawy do dań z dyni (pumpkin spice)

Glazura

  • 2 łyżki gęstego jogurtu kokosowego
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 1 garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania
 

Donuty

  • Suche składniki wymieszać ze sobą i odstawić. Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z erytrytolem. W osobnej misce zmiksować żółtka, puree z dyni, masło klarowane i ekstrakt z wanilii. Połączyć delikatnie obie masy, po czym wmieszać suche składniki. Masę podzielić na 6 części i wypełnić nią silikonową formę do donutów. Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra + dół (do suchego patyczka). Ostudzić.

Glazura

  • Mus kokosowy rozpuścić w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dodać jogurt kokosowy i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Donuty smarować glazurą i posypać posiekanymi orzechami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 216 kcal
Tłuszcz: 17,3 g
Węglowodany: 5,2 g
Błonnik 0,0 g
Białko 5,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Wzorowałam się na tym przepisie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating