Oto propozycja na KETO ciasto o zmultiplikowanej mocy uzdrawiającej i odchudzającej dzięki uwzględnieniu sporej dawki antyoksydantów. KETO ciasto czekoladowe z kremem z awokado mimo deserowego charakteru świetnie wpisze się w Twoje menu diety ketogenicznej.
KETO ciasto czekoladowe z kremem z awokado i borówkami – mistrzowski keto deser
Czekolada, awokado i borówki – to już brzmi jak idealny keto deser… W wyniku połączenia tych składników powstało jednak keto ciasto czekoladowe z kremem z awokado i borówkami. Spód to biszkopt kakaowy, a krem to awokado zblendowane z mlekiem kokosowym, kakao i czekoladą. Do tego pyszne, słodkie borówki. Zapewniam – smakuje jeszcze lepiej niż wydaje Ci się, że może smakować… 😀
Tym ciastem oficjalnie rozpoczynam sezon na keto ciasta z owocami. 🙂
Nadejście wiosny i ciepłe słoneczne dni napawają mnie radością także z tego powodu, że będę mogła bezkarnie pozwolić sobie na większy udział warzyw i owoców w diecie. Oto pierwsze podejście do tematu. W kolejnych tygodniach możecie spodziewać się następnych keto propozycji z ich udziałem.
Już niedługo rozpoczyna się bowiem sezon na rabarbar, zaraz potem pojawią się moje ukochane truskawki, a w międzyczasie jeszcze trzeba wykorzystać krótki sezon na szparagi… Oj w kuchni będzie się działo… 😀
W jaki sposób ten KETO przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje szereg zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość przeciwutleniaczy wspomaga redukcję stanu zapalnego tarczycy i ułatwia odchudzanie
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i uruchamia tryb spalania tkanki tłuszczowej, co jest konieczne, aby pozbyć się tłuszczu z brzucha i nie tylko
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto ciasto czekoladowe z kremem z awokado – składniki
Biszkopt kakaowy
Z mojego standardowego przepisu biszkoptowego. Jedynie w składnikach suchych mała zmiana – oprócz mąki kokosowej dodajemy tutaj bowiem także błonnik kakaowy. Zagęszcza on masę oraz nadaje przyjemnego czekoladowego smaku.
Keto słodzidło
Właściwie panuje tutaj pełna dowolność. Może to być standard w postaci erytrytolu. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Czekolada i kakao
Stanowią podstawowe składniki kremu. Jeśli chodzi o czekoladę, to oczywiście używamy tylko takiej o wysokiej zawartości kakao (czym więcej tym lepiej ;)) lub niskowęglowodanowej. Zapewni ona maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów. Natomiast w przypadku kakao, gorąco polecam Wam kakao surowe, które charakteryzuje się wyższą zawartością substancji odżywczych.
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Stanowią zwieńczenie przepysznego kremu i wspaniały owocowy dodatek. Mogą to być inne owoce jagodowe, np. jeżyny, maliny, owoce leśne. Są one prawdziwą kopalnią witamin i przeciwutleniaczy, a więc zaliczają się do kategorii superfoods. Jednocześnie są pysznymi letnimi owocami niskowęglowodanowymi.
Można (a nawet powinno się) jeść je w nieograniczonych prawie ilościach.
Wspaniale sprawdzają się zarówno na ciepło w keto ciastach, jak i na zimno w deserach. Stanowią także świetny składnik sałatek.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Ciasto czekoladowe z kremem z awokado
Wyposażenie
Składniki
Biszkopt czekoladowy
- 4 szt. jajka
- 1 łyżeczka cream of tartar kamień winny
- 35 g erytrytol
- 40 g mleko kokosowe
- 40 g olej kokosowy
- 15 g błonnik kakaowy
- 20 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Czekoladowy krem z awokado
- 1 szt. awokado dojrzałe duże (ok. 150 g miąższu)
- 250 ml gęste mleko kokosowe
- 30 g kakao surowe
- 50 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa
- 10 kropli kropelki słodzące (jeśli krem nie wyjdzie wystarczająco słodki)
- 150 g borówki
Sposób przygotowania
Biszkopt kakaowy
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z erytrytolem i cream of tartar. Żółtka zmiksować z olejem i mlekiem kokosowym. Suche składniki wymieszać, dodać do masy żółtkowej i wymieszać. Delikatnie połączyć obie masy.
- Przełożyć do formy na tartę z rantem wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160° z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka).
Czekoladowy krem z awokado
- Czekoladę rozpuścić w 50 ml mleka kokosowego. Zblendować z awokado, kakao i pozostałym mlekiem kokosowym. Dosłodzić kropelkami jeśli jest taka potrzeba. Wyłożyć krem na biszkoptowy spód. Posypać borówkami. Wstawić do lodówki do stężenia kremu (ok. 1 h).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Może Cię także zainteresować: