Smutny? A może keto brownie z borówkami?
To jest chyba najlepsze brownie w dziejach ludzkości…! Pyszne, wilgotne i intensywne w smaku. Aromat ma zresztą równie intensywny. Czego zatem chcieć więcej…? Trzeba po prostu zasiąść do popołudniowej kawy lub herbaty i rozkoszować się każdym kęsem… Ja nie powstrzymałam się i pochłonęłam aż dwa kawałki! Na całe szczęście jeden ma zaledwie 1,5 g węglowodanów, więc tragedii nie ma. To ciasto ma magiczne właściwości podnoszenia na duchu i polepszania nastroju. Nada się więc znakomicie na wszelkie smutki. Pomijając oczywiście ten drobny fakt, że jedzenie nie powinno służyć do żadnych innych celów niż odżywienie organizmu… 😉

Nie ma szczerszej miłości niż miłość do… czekolady
Brownie to chyba mój ulubiony rodzaj wypieków. I to jest chyba najlepsze wyjaśnienie mojego entuzjastycznego nastawienia do tego ciasta. 😀 Ale czy istnieje na świecie ktoś, kto go nie lubi…? Cały świat kocha przecież czekoladę, a miłość do brownie jest naturalną konsekwencją miłości do czekolady… 😀
Czekolada czekoladzie nierówna
A propos czekolady – wybierając ją zwróćcie uwagę na zawartość węglowodanów. Standardowa tabliczka potrafi zawierać ich całkiem sporo. Najlepiej więc wybrać taką o najwyższym udziale kakao. Wtedy nie zostanie już zbyt wiele miejsca na cukier. Jeśli zdecydujecie się na czekoladę o zawartości 99 lub 100% kakao, to zawsze można dorzucić do ciasta więcej dozwolonego na diecie ketogenicznej słodzika. Na przykład erytrytolu lub stewii. Wtedy uda się zachować zarówno walory smakowe, jak i niski poziom węglowodanów.

Niskowęglowodanowa alternatywa
Alternatywnie można użyć czekolady niskowęglowodanowej. Jest ich kilka na rynku. Najprędzej dostaniecie je oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością. Ja ze swojej strony mogę polecić tę lub taką z cynamonem. Jest ona słodzona erytrytolem oraz glikozydami stewiolowymi, dzięki czemu praktycznie nie zawiera węglowodanów. A o to przecież nam chodzi! 🙂 Obie nadadzą się zatem świetnie nie tylko jako samoistny deser, ale także jako element składowy tego keto brownie z borówkami.

Brownie z borówkami
Składniki
- 3 szt. jajka duże lub 4 mniejsze
- 65 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
- 100 g olej kokosowy rafinowany
- 100 g czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao lub niskowęglowodanowej
- 25 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 15 g kakao czarne
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kwaśny winian potasu)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 200 g borówki
Sposób przygotowania
- 3/4 czekolady rozpuścić razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Jajka ubić z erytrytolem na puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii, po czym małą strużką dolewać ostudzoną masę czekoladową. Suche składniki wymieszać osobno, dosypać do masy i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w termoobiegu przez ok. 30 minut. Zaraz po upieczeniu wyłożyć na wierzch pozostałą czekoladę, a gdy się rozpuści równomiernie rozsmarować. Posypać borówkami. Można jeść jeszcze lekko ciepłe.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Pyszne,borówki uciekały z ciasta ,drugim razem dodałam do ciasta i również rewelacja
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂
Idealny przepis! Dziękuję ciacho przepyszne, a nawet jestem skłonna stwierdzić, że to najsmaczniejsze Brownie jakie jadłam
Super, niezmiernie się cieszę, że ciasto smakowało! 🙂
25 g mąki? czy 25 deko?
25 gram. Mąka kokosowa bardzo chłonie płyny, więc daje jej się dużo mniej niż innych rodzajów mąk.
Witam, w jakiej wielkosci blaszce ciasto bylo pieczone? Z gory dziekuje za odpowiedz
W kwadratowej formie 20 x 20 cm. Już dopisuję do treści przepisu. Musiało mi to umknąć. 🙂
Dziekuje bardzo, Pozdrawiam.