wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto brownie z masłem orzechowym
Amerykańska Deser Keto Low Carb Paleo Wege

Keto brownie z masłem orzechowym (Paleo, LowCarb)

Brownie z masłem orzechowym
Brownie z masłem orzechowym

Masło orzechowe niejedno ma imię

Na hasło masło orzechowe większości z nas od razu przychodzi na myśl masło z orzeszków ziemnych inaczej zwanych arachidowymi. Nie jest ono jednak uważane za zdrowy produkt spożywczy. Jak już wielokrotnie podkreślałam, orzech arachidowy jest botanicznie strączkiem i zawiera spore ilości fitynianów i innych mocno antyodżywczych substancji. Dlatego też staram się ograniczać ich konsumpcję. Jednak mianem masło orzechowe można także określić pastę wykonaną z innego rodzaju orzechów. Mamy więc masło migdałowe, masło z nerkowców, masło z orzechów macadamia. Są to produkty dużo bardziej wartościowe odżywczo i zdecydowanie bardziej nadające się do spożycia pod kątem zdrowotnym. Chociaż niektóre źródła podają, że te same substancje antyodżywcze znajdują się także w sporych ilościach w nerkowcach oraz sezamie.

keo brownie
Keto brownie z masłem orzechowym

Kwas fitowy – przyjaciel czy wróg naszego zdrowia?

Nie dajmy się jednak zwariować. Okazuje się, że nasze organizmy są w jakimś stopniu przystosowane do spożycia kwasu fitowego. Zatem sporadyczna jego konsumpcja nie powinna w znaczący sposób wpłynąć na stan naszego zdrowia. W dodatku ponoć nie zubaża on wcale organizmu w minerały tylko po prostu blokuje ich wchłanianie z pożywienia. Jeśli więc nie zestawimy go z produktami bogatymi w cynk, żelazo, wapń czy magnez, to ograniczenie wchłaniania nie powinno mieć miejsca. Co ciekawe ma on pewne pozytywne działanie na organizm, gdyż tworzy związki z metalami ciężkimi i pomaga je eliminować. Nie wspominając już o tym, że wykazuje także działanie przeciwutleniające czy przeciwnowotworowe. Wygląda więc na to, że bilans zysków i start wychodzi na zero lub nawet na plus.

Keto brownie z masłem orzechowym dla miłośników orzechów i czekolady

Powyższe informacje w połączeniu z faktem, że byłam w posiadaniu słoiczka dobrej jakości masła z orzeszków ziemnych skłoniły mnie ostatnio do upieczenia pysznego keto brownie z masłem orzechowym. Smakowo i wizualnie petarda! Bardzo podoba mi się efekt esów floresów z masy orzechowej na tle czekoladowego ciasta. 🙂 Od dłuższego czasu miałam okazje obserwować tego rodzaju wypieki na blogach i mediach społecznościowych, jednak było to przysłowiowe lizanie loda przez szybkę. Teraz w końcu marzenie się ziściło… Co prawda można było zastąpić masło z orzeszków ziemnych masłem migdałowym czy masłem z nerkowców albo nawet tahini. Jednak okazuje się, że pod względem zawartości kwasu fitowego dużo by się to nie różniło, a smak jest jednak trochę inny. Dlatego nie dajmy się zwariować i od czasu do czasu pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa w postaci masła orzechowego, które przecież jest pyszne!

Brownie
Brownie z masłem orzechowym

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto brownie z masłem orzechowym

Brownie z maslem orzechowym

Połączenie orzechów i czekolady – kto go nie lubi…? Tym razem w postaci keto brownie z masłem orzechowym. Pyszne i pożywne ciacho na każdą okazję.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 9 porcji
Kalorie 264 kcal

Składniki
  

Brownie

  • 2 jajka
  • 100 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 40 g kakao ciemnego
  • 60 g erytrytolu
  • 25 g mąki kokosowej
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Masa orzechowa

  • 170 g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 25 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej; duża
  • 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego

Sposób przygotowania
 

Brownie

  • Olej kokosowy rozpuścić w garnuszku razem z erytrytolem, kakao i solą aż do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z gazu i ostudzić. Następnie dodać jajka jedno po drugim dokładnie mieszając masę pomiędzy kolejnym jajkiem. Następnie dodać mąkę kokosową, wymieszać i przełożyć do kwadratowej foremki (ok. 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa orzechowa

  • Wszystkie składniki masy zblendować. Wykładać masę na wierzch ciasta czekoladowego partiami i przemieszać nożem w celu uzyskania efektu esów floresów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 25 – 30 minut aż ciasto się zetnie, ale środek pozostanie jeszcze lekko elastyczny.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 264 kcal
Tłuszcz: 22,3 g
Węglowodany: 3,9 g
Błonnik 1,5 g
Białko 8,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Źródła informacji na temat kwasu fitowego: https://paleosmak.pl/kwas-fitowy/
Przy przygotowaniu powyższego ciasta inspirowałam się przepisami z tej i tej strony.

2 Comments

  1. Witam, mam pytanie odnosnie mleka kokosowego, czy ma byc plynne czy geste?

    1. W większości przepisów korzystam z mleka z kartonu o zawartości 85% kokosa, które jest w konsystencji podobne do takiego mleka z puszki, może ciut bardziej płynne. Właściwie nie zdarza mi się używać takiego napoju kokosowego, który ma rzadką konsystencję podobną do standardowego mleka, więc pytanie jakie mleko jest według Ciebie płynne a jakie gęste… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating