wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto tarta ze szpinakiem

Keto tarta szpinakowa (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”1833″] [ultimate-recipe-print id=”1833″]
Keto tarta ze szpinakiem
Keto tarta szpinakowa

Nadziana potrawa

Dzisiaj szybki przepis na nie aż tak znowu szybkie danie, jakim jest keto tarta szpinakowa. Ale za to warte zachodu. Tarta szpinakowa to jedna z moich ulubionych potraw. Kiedyś przygotowywana na kruchym maślanym spodzie i posypywana na wierzchu serem feta lub startym serem długo dojrzewającym. Dziś po tych smakach pozostały jedynie wspomnienia. Bo moja dzisiejsza propozycja nie zawiera ani mąki, ani masła ani też sera. Czyli jest w 100% zgodna z dietą ketogeniczną! 🙂 Mimo to walorami smakowymi dorównuje swoim poprzedniczkom. I chociaż są to smaki trochę inne, to nie jest powiedziane, że gorsze.

Szpinak w roli głównej

Spód tej keto tarty szpinakowej jest na bazie mąki kokosowej, która to zaskakująco dobrze zdaje egzamin w wytrawnych wypiekach, oleju kokosowego oraz jajka. Natomiast nadzienie to oczywiście szpinak, który gra główną rolę w tej kulinarnej kreacji, a także boczek oraz jajka. Połączenie szpinaku i boczku wyjątkowo mi odpowiada. To, że boczek wyśmienicie komponuje się ze szpinakiem odkryłam stosunkowo niedawno i od tej pory para ta jest w moim menu nierozłączna. Pojawiła się już przy okazji kopytek z kalafiora w postaci dodatku. Dzisiaj postanowiłam dać im większe pole do popisu.

Keto tarta szpinakowa
Keto tarta ze szpinakiem

Wzloty i upadki ulubionego warzywa Popeye’a

Swoją drogą, szpinak to produkt kulinarny o ciekawej historii. Kiedyś wszyscy nim gardzili. Dopiero niedawno zaczął robić większą karierę. Gro ludzi go nie znosi nie wiedząc nawet jak smakuje. Ja też należałam kiedyś do tej grupy. Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie miała okazję go jeść. Jednak gdyby ktoś się mnie wtedy zapytał czy go lubię, to z pełnym przekonaniem odpowiedziałabym, że nie… 🙂 Nie pamiętam dokładnie kiedy nastąpił przełom, ale teraz za szpinak na maśle z czosnkiem, a ostatnio właśnie także z boczkiem oddałabym królestwo (gdybym takowe oczywiście posiadała… :))!

Szpinakowe dywagacje

Inna dziwna sprawa związana ze szpinakiem, to fakt, że smakuje mi on bardziej w wersji mrożonej niż świeżej. Nie umiem tego wytłumaczyć, ale świeży szpinak przygotowany w taki sam sposób, jak mrożony ma w sobie jakiś nieprzyjemny posmak. W wersji mrożonej natomiast go nie wyczuwam. W zasadzie ta sytuacja mi odpowiada, bo oszczędzam mnóstwo pracy i wysiłku korzystając z mrożonki zamiast bawić się w oczyszczanie i krojenie świeżych liści. No i mogę zjeść szpinak o dowolnej porze roku!

Keto tarta ze szpinakiem

Tarta szpinakowa

Modern Cavegirl
Klasyczna tarta ze szpinakiem w nowej wersji, zgodnej z dietą ketogeniczną. Kokosowy maślany spód perfekcyjnie komponuje się ze szpinakowo- jajecznym nadzieniem.
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins
Porcje 12 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Spód

Nadzienie

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Wylepić ciastem wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o średnicy 18-20 cm. Schłodzić w lodówce. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10- 15 minut (do lekkiego zezłocenia).

Nadzienie

  • Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się już wytopi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez ok 2-3 minuty. Dodać szpinak. Odparować całą wodę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzić. Jeśli masa wyszła bardzo gęsta, to dodać kilka łyżek mleka kokosowego. Wymieszać z jajkami. Wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze przez ok 25 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Tarta szpinakowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
166.07
% RWS*
Tłuszcz
 
12.48
g
19
%
Tłuszcze nasycone
 
7.96
g
50
%
Tłuszcze trans
 
0.02
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.65
g
Cholesterol
 
47.52
mg
16
%
Potas
 
165.78
mg
5
%
Węglowodany
 
8.29
g
3
%
Błonnik
 
5.05
g
21
%
Cukier
 
1.16
g
1
%
Białko
 
5.67
g
11
%
Witamina A
 
4460.37
IU
89
%
Witamina C
 
2.14
mg
3
%
Wapń
 
55.61
mg
6
%
Żelazo
 
1.24
mg
7
%
Węglowodany netto
 
3.24
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

8 Comments

  1. 5 stars
    Przepyszne !! Dziękuję za przepis jeszcze nie raz zrobię tę tartę

    1. Bardzo się cieszę, że tarta smakowała. Zachęcam do wypróbowania także innych przepisów. 🙂

  2. Natalia Kozioł says:

    Można olej kokosowy zastapić masłem?

    1. Tak, jak najbardziej. Ja często stosuję olej kokosowy wymiennie z masłem lub stosuję mieszankę obu.

  3. Bardzo mi się podoba ten przepis i chciała bym go dzis zrobić.
    Mam jednak prośbę i uwagę za razem – czy można prosić o podawanie makro całości ? albo ile porcji wyszło z takiej całości ?
    To bardzo istotne informacje dla późniejszego użytkownika.

    WG moich obliczeń całoś ma ok 2000 kalorii.
    137 kalorii w jednej porcji daje 14 porcji/kawałeczków z całości.
    Z foremki o średnicy 20 cm to maleńkie kawałeczki.

    1. Witaj, ilość porcji jest zawsze podana w górnej części tabelki z przepisem, zaraz obok rodzaju kuchni. W tym przypadku jest to 12 kawałków o wielkości zbliżonej do tego na zdjęciu. Makro podaję zawsze dla jednej sztuki/ porcji, bo wydaje mi się, że dla użytkownika tak jednak jest wygodniej niż gdyby podawać je dla całości. Oczywiście ilość porcji tak naprawdę zależy od tego, czy danie to traktujemy jako danie obiadowe czy jako przekąskę, ale chyba jednak łatwiej przemnożyć te wartości przez ilość zjedzonych kawałków niż na odwrót… 🙂 Tak czy siak matematyki i tak nie unikniemy, jeśli chcemy kontrolować makro. 😀

  4. Czy można użyć oleju nierafinowanego?

    1. Tak, można, tylko pod wpływem obróbki cieplnej wszystkie dobroczynne właściwości oleju nierafinowanego zostaną utracone… 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu