banner keto menu
Keto tarta ze szpinakiem
Danie główne Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania

Keto tarta szpinakowa (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”1833″] [ultimate-recipe-print id=”1833″]
Keto tarta ze szpinakiem
Keto tarta szpinakowa

Nadziana potrawa

Dzisiaj szybki przepis na nie aż tak znowu szybkie danie, jakim jest keto tarta szpinakowa. Ale za to warte zachodu. Tarta szpinakowa to jedna z moich ulubionych potraw. Kiedyś przygotowywana na kruchym maślanym spodzie i posypywana na wierzchu serem feta lub startym serem długo dojrzewającym. Dziś po tych smakach pozostały jedynie wspomnienia. Bo moja dzisiejsza propozycja nie zawiera ani mąki, ani masła ani też sera. Czyli jest w 100% zgodna z dietą ketogeniczną! 🙂 Mimo to walorami smakowymi dorównuje swoim poprzedniczkom. I chociaż są to smaki trochę inne, to nie jest powiedziane, że gorsze.

Szpinak w roli głównej

Spód tej keto tarty szpinakowej jest na bazie mąki kokosowej, która to zaskakująco dobrze zdaje egzamin w wytrawnych wypiekach, oleju kokosowego oraz jajka. Natomiast nadzienie to oczywiście szpinak, który gra główną rolę w tej kulinarnej kreacji, a także boczek oraz jajka. Połączenie szpinaku i boczku wyjątkowo mi odpowiada. To, że boczek wyśmienicie komponuje się ze szpinakiem odkryłam stosunkowo niedawno i od tej pory para ta jest w moim menu nierozłączna. Pojawiła się już przy okazji kopytek z kalafiora w postaci dodatku. Dzisiaj postanowiłam dać im większe pole do popisu.

Keto tarta szpinakowa
Keto tarta ze szpinakiem

Wzloty i upadki ulubionego warzywa Popeye’a

Swoją drogą, szpinak to produkt kulinarny o ciekawej historii. Kiedyś wszyscy nim gardzili. Dopiero niedawno zaczął robić większą karierę. Gro ludzi go nie znosi nie wiedząc nawet jak smakuje. Ja też należałam kiedyś do tej grupy. Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie miała okazję go jeść. Jednak gdyby ktoś się mnie wtedy zapytał czy go lubię, to z pełnym przekonaniem odpowiedziałabym, że nie… 🙂 Nie pamiętam dokładnie kiedy nastąpił przełom, ale teraz za szpinak na maśle z czosnkiem, a ostatnio właśnie także z boczkiem oddałabym królestwo (gdybym takowe oczywiście posiadała… :))!

Szpinakowe dywagacje

Inna dziwna sprawa związana ze szpinakiem, to fakt, że smakuje mi on bardziej w wersji mrożonej niż świeżej. Nie umiem tego wytłumaczyć, ale świeży szpinak przygotowany w taki sam sposób, jak mrożony ma w sobie jakiś nieprzyjemny posmak. W wersji mrożonej natomiast go nie wyczuwam. W zasadzie ta sytuacja mi odpowiada, bo oszczędzam mnóstwo pracy i wysiłku korzystając z mrożonki zamiast bawić się w oczyszczanie i krojenie świeżych liści. No i mogę zjeść szpinak o dowolnej porze roku!

Keto tarta ze szpinakiem

Tarta szpinakowa

Klasyczna tarta ze szpinakiem w nowej wersji, zgodnej z dietą ketogeniczną. Kokosowy maślany spód perfekcyjnie komponuje się ze szpinakowo- jajecznym nadzieniem.
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 12 porcje

Składniki
  

Spód

  • 1 jajko duże
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rafinowanego

Nadzienie

  • 120 gram boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku duży
  • 450 gram szpinaku mrożonego Hortex
  • 2 jajka
  • 5 łyżek gęstego mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Wylepić ciastem wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o średnicy 18-20 cm. Schłodzić w lodówce. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10- 15 minut (do lekkiego zezłocenia).

Nadzienie

  • Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się już wytopi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez ok 2-3 minuty. Dodać szpinak. Odparować całą wodę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzić. Jeśli masa wyszła bardzo gęsta, to dodać kilka łyżek mleka kokosowego. Wymieszać z jajkami. Wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze przez ok 25 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 137 kcal
Tłuszcz: 10,9 g
Węglowodany: 1,4 g
Błonnik 2,2 g
Białko 7,4 g
 
Wiosenny konkurs od Matki Natury

8 Comments

  1. Czy można użyć oleju nierafinowanego?

    1. Tak, można, tylko pod wpływem obróbki cieplnej wszystkie dobroczynne właściwości oleju nierafinowanego zostaną utracone… 🙁

  2. Bardzo mi się podoba ten przepis i chciała bym go dzis zrobić.
    Mam jednak prośbę i uwagę za razem – czy można prosić o podawanie makro całości ? albo ile porcji wyszło z takiej całości ?
    To bardzo istotne informacje dla późniejszego użytkownika.

    WG moich obliczeń całoś ma ok 2000 kalorii.
    137 kalorii w jednej porcji daje 14 porcji/kawałeczków z całości.
    Z foremki o średnicy 20 cm to maleńkie kawałeczki.

    1. Witaj, ilość porcji jest zawsze podana w górnej części tabelki z przepisem, zaraz obok rodzaju kuchni. W tym przypadku jest to 12 kawałków o wielkości zbliżonej do tego na zdjęciu. Makro podaję zawsze dla jednej sztuki/ porcji, bo wydaje mi się, że dla użytkownika tak jednak jest wygodniej niż gdyby podawać je dla całości. Oczywiście ilość porcji tak naprawdę zależy od tego, czy danie to traktujemy jako danie obiadowe czy jako przekąskę, ale chyba jednak łatwiej przemnożyć te wartości przez ilość zjedzonych kawałków niż na odwrót… 🙂 Tak czy siak matematyki i tak nie unikniemy, jeśli chcemy kontrolować makro. 😀

  3. Natalia Kozioł says:

    Można olej kokosowy zastapić masłem?

    1. Tak, jak najbardziej. Ja często stosuję olej kokosowy wymiennie z masłem lub stosuję mieszankę obu.

  4. 5 stars
    Przepyszne !! Dziękuję za przepis jeszcze nie raz zrobię tę tartę

    1. Bardzo się cieszę, że tarta smakowała. Zachęcam do wypróbowania także innych przepisów. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating