Keto Halloween – kolejna propozycja
Dzisiaj kolejna propozycja na słodkie keto Halloween. W roli głównej ponownie dynia i czekolada, ale to chyba nie powinno dziwić, gdyż dynia stanowi symbol tego święta. Nic zatem zaskakującego, że pojawia się w większości halloween’owych propozycji. Czekolada zaś to absolutny hit jeśli chodzi o słodycze. Cały świat uwielbia jej smak. A kolorystycznie także wpisuje się dobrze w halloween’owe klimaty. Jednak to keto ciasto dyniowo – czekoladowe najbardziej oddaje ducha Halloween poprzez swoją formę. Intensywnie dyniowe ciasto skrywa bowiem w sobie czekoladowego nietoperza, czyli mocno halloween’owy motyw. Alternatywnie może ono także posłużyć jako ciasto na cześć znanej i lubianej komiksowej postaci – Batman’a. Jednak nie zmienia to faktu, że pozostajemy w lekko mrocznych klimatach.

Historia nietoperza uwięzionego w cieście dyniowym
Chcecie wiedzieć jakim cudem dostał się on do środka? Otóż najpierw upiekłam ciasto czekoladowe, foremką powykrawałam nietoperze, które ustawiłam pionowo w keksówce i zalałam ciastem dyniowym. Oba ciasta to nic nowego na blogu, bo przepis na ciasto czekoladowe został wzięty z keto brownie, a na dyniowe z ciasta dyniowego z polewą „sernikową”. Trzeba było jedynie dopasować proporcje. Muszę przyznać, że jest trochę zabawy z tym wypiekiem. Ale efekt jest warty tego dodatkowego zaangażowania, bo wydaje mi się, że motyw nietoperza wyszedł całkiem atrakcyjny. Keto ciasto z nietoperzem zostało zwieńczone polewą na bazie czarnego kakao, która miała dodać mu na straszności… 🙂 Jeśli planujecie jakieś wypieki z okazji Halloween, to myślę, że ten nada się świetnie.

Dynia i czekolada to udana para
Poza jego atutami w postaci efektu wizualnego oraz jego dostosowaniem do okazji, należy nadmienić także, że ciasto jest bardzo smaczne. Delikatne i wilgotne, z wyczuwalnymi nutami dyni i czekolady. To połączenie smaków jest zresztą już dawno sprawdzone i bardzo udane. Powinni to wiedzieć wszyscy, którzy skusili się na przygotowanie tego brownie z dynią, tych czekoladek dyniowych czy też keto trufli dyniowych. Na koniec dodam tylko, że decydując się na to keto ciasto dyniowo – czekoladowe – niejako w bonusie – otrzymujemy dodatkowo czekoladowe bajaderki… 😉 Po wykrawaniu czekoladowych nietoperzy pozostają bowiem skrawki ciasta czekoladowego, z którymi coś trzeba zrobić. Na bajaderki nadadzą się idealnie, ale to już jest temat na osobny wpis… 🙂

Ciasto dyniowo – czekoladowe z nietoperzem
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 3 szt. jajka
- 80 g olej kokosowy rafinowany
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 20 g kakao czarne
- 1/3 łyżeczki soda kuchenna
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 2 łyżki mleko kokosowe
- 30 g czekolada gorzka 90% kakao lub niskowęglowodanowa
Ciasto dyniowe
- 200 g puree z dyni Hokkaido
- 3 szt. jajka
- 1/4 szklanki olej kokosowy rafinowany rozpuszczonego
- 65 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
- 1/3 szklanki gęste mleko kokosowe
- 45 g mąka kokosowa (ok. ⅓ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1/4 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 3/4 łyżeczki soda kuchenna
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
Polewa
- 15 g mus kokosowy
- 40 g gęsty jogurt kokosowy
- 1 łyżeczka kakao czarne
Sposób przygotowania
Ciasto czekoladowe
- Olej kokosowy lub masło rozpuścić razem z czekoladą. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone masło z czekoladą. Można też oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywną pianę i dopiero potem dodać do reszty zblendowanych składników. Wylać do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Z ciasta wykrawać foremką nietoperze.
Ciasto dyniowe
- Puree z dyni zblendować na gładką masę razem z jajkami, erytrytolem, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Sypkie składniki wymieszać w osobnej miseczce, po czym dodać do masy dyniowej i dokładnie wymieszać. Masa musi być dość rzadka – jeśli mąka kokosowa nazbyt zagęściła ciasto, to należy dodać trochę więcej mleka kokosowego. Przelać masę do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. W cieście układać pionowo kawałki ciasta czekoladowego w kształcie nietoperza zatapiając go w nim. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez ok 30- 35 minut aż do zrumienienia. Całkowicie wystudzić.
Polewa
- Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dokładnie wymieszać z kakao, aby nie było żadnych grudek. Na koniec dodać jogurt kokosowy i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzone ciasto polać polewą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.