banner keto menu
keto Halloween
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Wege

Keto ciasto z nietoperzem (Paleo, LowCarb)

Keto Halloween – kolejna propozycja

Dzisiaj kolejna propozycja na słodkie keto Halloween. W roli głównej ponownie dynia i czekolada, ale to chyba nie powinno dziwić, gdyż dynia stanowi symbol tego święta. Nic zatem zaskakującego, że pojawia się w większości halloween’owych propozycji. Czekolada zaś to absolutny hit jeśli chodzi o słodycze. Cały świat uwielbia jej smak. A kolorystycznie także wpisuje się dobrze w halloween’owe klimaty. Jednak to keto ciasto dyniowo – czekoladowe najbardziej oddaje ducha Halloween poprzez swoją formę. Intensywnie dyniowe ciasto skrywa bowiem w sobie czekoladowego nietoperza, czyli mocno halloween’owy motyw. Alternatywnie może ono także posłużyć jako ciasto na cześć znanej i lubianej komiksowej postaci – Batman’a. Jednak nie zmienia to faktu, że pozostajemy w lekko mrocznych klimatach.

Keto ciasto
Keto ciasto dyniowo – czekoladowe z nietoperzem

Historia nietoperza uwięzionego w cieście dyniowym

Chcecie wiedzieć jakim cudem dostał się on do środka? Otóż najpierw upiekłam ciasto czekoladowe, foremką powykrawałam nietoperze, które ustawiłam pionowo w keksówce i zalałam ciastem dyniowym. Oba ciasta to nic nowego na blogu, bo przepis na ciasto czekoladowe został wzięty z keto brownie, a na dyniowe z ciasta dyniowego z polewą „sernikową”. Trzeba było jedynie dopasować proporcje. Muszę przyznać, że jest trochę zabawy z tym wypiekiem. Ale efekt jest warty tego dodatkowego zaangażowania, bo wydaje mi się, że motyw nietoperza wyszedł całkiem atrakcyjny. Keto ciasto z nietoperzem zostało zwieńczone polewą na bazie czarnego kakao, która miała dodać mu na straszności… 🙂 Jeśli planujecie jakieś wypieki z okazji Halloween, to myślę, że ten nada się świetnie.

Keto ciasto na Halloween
Keto ciasto dyniowo – czekoladowe z nietoperzem

Dynia i czekolada to udana para

Poza jego atutami w postaci efektu wizualnego oraz jego dostosowaniem do okazji, należy nadmienić także, że ciasto jest bardzo smaczne. Delikatne i wilgotne, z wyczuwalnymi nutami dyni i czekolady. To połączenie smaków jest zresztą już dawno sprawdzone i bardzo udane. Powinni to wiedzieć wszyscy, którzy skusili się na przygotowanie tego brownie z dynią, tych czekoladek dyniowych czy też keto trufli dyniowych. Na koniec dodam tylko, że decydując się na to keto ciasto dyniowo – czekoladowe – niejako w bonusie – otrzymujemy dodatkowo czekoladowe bajaderki… 😉 Po wykrawaniu czekoladowych nietoperzy pozostają bowiem skrawki ciasta czekoladowego, z którymi coś trzeba zrobić. Na bajaderki nadadzą się idealnie, ale to już jest temat na osobny wpis… 🙂

keto Halloween

Ciasto dyniowo – czekoladowe z nietoperzem

Wypiek idealny na Halloween, w dodatku zgodny z dietą ketogeniczną, czyli keto ciasto dyniowo – czekoladowe z nietoperzem. Zachwyci nie tylko dzieci! 🙂
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 50 mins
Czas całkowity 1 hr 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 10 porcji

Składniki
  

Ciasto czekoladowe

  • 3 jajka
  • 80 g rafinowanego oleju kokosowego
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 20 g czarnego kakao
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 30 g czekolady gorzkiej 99% kakao

Ciasto dyniowe

  • 200 g puree z dyni Hokkaido
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki rafinowanego oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 1/3 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej, drobnej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Polewa

  • 15 g musu kokosowego
  • 40 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka czarnego kakao

Sposób przygotowania
 

Ciasto czekoladowe

  • Olej kokosowy lub masło rozpuścić razem z czekoladą. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone masło z czekoladą. Można też oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywną pianę i dopiero potem dodać do reszty zblendowanych składników. Wylać do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Z ciasta wykrawać foremką nietoperze.

Ciasto dyniowe

  • Puree z dyni zblendować na gładką masę razem z jajkami, erytrytolem, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Sypkie składniki wymieszać w osobnej miseczce, po czym dodać do masy dyniowej i dokładnie wymieszać. Masa musi być dość rzadka – jeśli mąka kokosowa nazbyt zagęściła ciasto, to należy dodać trochę więcej mleka kokosowego. Przelać masę do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. W cieście układać pionowo kawałki ciasta czekoladowego w kształcie nietoperza zatapiając go w nim. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez ok 30- 35 minut aż do zrumienienia. Całkowicie wystudzić.

Polewa

  • Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dokładnie wymieszać z kakao, aby nie było żadnych grudek. Na koniec dodać jogurt kokosowy i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzone ciasto polać polewą.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (wliczając całe ciasto czekoladowe):
Wartość energetyczna: 238 kcal
Tłuszcz: 22,8 g
Węglowodany: 4,9 g
Błonnik 0,8 g
Białko 6,1 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating