banner keto menu
Ciasto dyniowe z polewą
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Przekąska

Paleo ciasto dyniowe z polewą „sernikową” (Keto, LowCarb)

Sagi dyniowej ciąg dalszy

No i nie udało mi się powstrzymać… 🙂 Nic na to nie poradzę, że dynię wprost uwielbiam i to głównie właśnie w wersji na słodko. Ostatni długi weekend sprzyjał zaś aktywności kuchennej, czego wynikiem jest prezentowane tutaj Paleo ciasto dyniowe. Pochłonięte prawie w całości przy jednym posiedzeniu, nie pozostawiło żadnych wątpliwości co do swoich walorów smakowych. Mimo tajemniczego składnika polewy, niespecjalnie lubianego przez wielu degustatorów, zwłaszcza w słodkich wypiekach… I nie, nie jest to smalec, choć przyznaję, że na zdjęciach właśnie tak to wygląda… 🙂

Tajemniczy składnik polewy

Składnikiem tym jest… kalafior! Tak, to nie błąd w tekście, tylko kalafior w roli sera na sernik. Ciasto dyniowe z warstwą sernikową na wierzchu wpadło mi w oko gdzieś na jakimś blogu kulinarnym o diecie ketogenicznej i od tej pory w ogóle nie chciało mnie opuścić. Problem polega na tym, że ja nie jem w ogóle nabiału. Sernik natomiast to jedno z moich ulubionych ciast. To znaczy kiedyś było ulubione. Teraz muszę natomiast kombinować, jak zrobić coś na kształt sernika, żeby zaspokoić zapotrzebowanie na ten smak, a jednocześnie pozostać wierna wytycznym diety. W ten sposób powstał właśnie pomysł na sernik z kalafiora. Oczywiście też podpatrzony na jakimś blogu…

Ciasto dyniowe z polewą „sernikową”

Że niby kalafior!!?? Do ciasta??!!

Idea kalafiora w ciastach zakiełkowała mocno w moim umyśle i szybko przystąpiłam wtedy do jej wypróbowania. W związku z tym był już kiedyś a’la sernik z polewą czekoladową, tarta z owocami z masą a’la serową, a także brownie- wszystkie z użyciem kalafiora. Muszę przyznać, że efekty były wyśmienite. Co prawda wyjątkowo wprawne kubki smakowe są z reguły w stanie rozpoznać ten specyficzny składnik, ale posiadaczy takowych nie jest znowu aż tak dużo, więc istnieje całkiem spora szansa, że ciasto nie zostanie zdemaskowane. Zwłaszcza jak się użyje trochę więcej substancji słodzącej niż ja to mam w zwyczaju… 🙂 W przypadku tego ciasta, przyprawa piernikowa jest na tyle intensywna, że ciężko jest wyczuć takie niuanse smakowe jak kalafior w polewie. Z całego serca polecam więc wypróbowanie tego przepisu! Jest to notabene świetny sposób na przemycenie warzyw do codziennej diety i to w sposób niezauważalny dla warzywnych niejadków…

Nad zaletami kalafiora nie muszę się raczej specjalnie rozwodzić, bo chyba wszyscy mają świadomość, jak wspaniałe jest to warzywo. Dodam tylko, że jest on świetny w każdym chyba rodzaju diety, czy to redukcyjnej czy niskowęglowodanowej oraz Paleo, Keto, itp. Ja ostatnio spożywam go w większych ilościach, czyli przynajmniej raz w tygodniu. Kiedyś- dla porównania- pojawiał się on w moim menu dość rzadko, czyli raz na miesiąc lub nawet rzadziej i to głównie w sezonie. Dzisiaj wykorzystuję go na przeróżne sposoby, co pozwoliło mi zwiększyć częstotliwość jego spożycia. I biorąc pod uwagę wszelkie dobrodziejstwa płynące z konsumpcji kalafiora, bardzo się z tego cieszę.

Jeżeli, drodzy czytelnicy, nie odstraszyła Was wizja podwójnie warzywnego ciasta i wytrzymaliście aż do tej pory, to podaję przepis:

Ciasto dyniowe z polewą sernikową

Intensywnie piernikowe ciasto dyniowe z polewą a’la sernikową. Wspaniałe zestawienie kolorystyczne oraz smakowe. Idealne na jesienne spotkanie przy kawie.
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 1 hr
Czas całkowity 2 hrs 45 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 12 porcji

Składniki
  

Ciasto dyniowe

  • 0,5 dyni Hokkaido, oczyszczonej z włókien i pestek
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego płynnego (rozpuszczonego uprzednio w kąpieli wodnej)
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka gęstego mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1/2 – 3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej, drobnej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa „sernikowa”

  • 0,5 kalafiora
  • 2 łyżki musu kokosowego czubate
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 3-4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu, do smaku
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania
 

Ciasto dyniowe

  • Dynię pokroić w niewielkie kawałki, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10- 15 minut. Odlać pozostałość wody i chwilę przestudzić.
  • Lekko ciepłą dynię zblendować na gładką masę razem z jajkami, erytrytolem, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Sypkie składniki wymieszać w osobnej miseczce, po czym dodać do masy dyniowej i dokładnie wymieszać. Przelać masę do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez ok 40- 45 minut aż do zrumienienia. Całkowicie wystudzić.

Polewa „sernikowa”

  • Kalafiora ugotować na parze. Jeszcze ciepłego przełożyć do miski i zblendować na gładką masę wraz z musem kokosowym oraz erytrytolem. Posypywać jednorazowo niewielką ilością żelatyny i za każdym razem blendować, aż do całkowitego rozpuszczenia poprzedniej porcji. Na koniec należy wsypać skórkę z pomarańczy oraz wlać ekstrakt z wanilii i wymieszać polewę szpatułką. Wylać na ciasto i zostawić do zastygnięcia. Można przyspieszyć proces wkładając ciasto do lodówki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Adnotacje do przepisu: W tym cieście została użyta dynia Hokkaido. Jest to odmiana o dość zwartym miąższu, którą w dodatku można spożywać wraz ze skórą, co jest niemałym ułatwieniem. Puree z niej wychodzi zatem bardziej gęste i zbite. Do tego stopnia, że ciężko było je blendować. Dopiero po dodaniu jajek poszło łatwiej. Przy użyciu innego rodzaju dyni, efekty mogą być zatem trochę inne i być może trzeba by wtedy odpowiednio dostosować ilości innych składników. Niewykluczone jednak, że ciasto wyjdzie wtedy po prostu odrobinę bardziej wilgotne i dalej bardzo smaczne. 🙂

2 Comments

  1. Beznadzieja….niedobre i mokre a piekłam dłużej niż w przepisie bo coś mi nie pasowało…

    1. Bardzo mi przykro, że ciasto się nie udało… 🙁 Mogło mieć na to wpływ wiele aspektów, nie tylko długość pieczenia. Myślę, że kluczowa sprawa to jednak odmiana dyni, a co za tym idzie konsystencja purée dyniowego. Tak, jak pisałam w adnotacjach, moje purée było dość zwarte. Może Twoje zawierało więcej wody, co zadecydowało o wysokiej wilgotności produktu końcowego…? Także wielkość jaj lub chłonność mąki kokosowej mogła mieć tutaj znaczenie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating