Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Vegan Wege

Czekoladki z dynią Keto & Paleo

Czas na dynię! Najlepiej w formie czekoladek… 🙂

Pozostajemy w jesiennych klimatach. Przedstawiam bowiem iście jesienne czekoladki, nie tylko w składzie, ale także w formie. 🙂 Padło znowu na deser lub raczej coś na jego kształt, bo – ze względu na umiarkowanie słodki smak – większość osób raczej nie zakwalifikowałaby tego wyrobu do słodyczy. Ja jednak – najprawdopodobniej dzięki niskiemu spożyciu węglowodanów – jestem coraz bardziej wyczulona na odczuwanie tego smaku. Wystarczają mi naprawdę niewielkie dawki substancji słodzącej, żeby zakwalifikować daną rzecz do kategorii słodyczy. Jest na to jednak proste rozwiązanie – należy dostosować poziom słodkości nadzienia do własnych upodobań… 🙂 Jesteśmy właśnie w szczycie sezonu dyniowego i nadal pozostajemy w halloweenowej strefie wpływów, co inspiruje do wykorzystywania tego warzywa w każdej możliwej formie. Ja upodobałam sobie akurat wersje bardziej słodkie, ale niewykluczone, że wkrótce dynia pojawi się na blogu w jakiejś wytrawnej odsłonie.

Czekoladki z nadzieniem dyniowym

Sposoby na dynię

Omawiane Keto & Paleo czekoladki z nadzieniem dyniowym to sposób na szybkie „małe co nieco”. W dodatku całkiem sycące i zaspokajające ochotę na „coś słodkiego”. No dobra, może nie aż takie szybkie, jeśli nie mamy pod ręką gotowego musu dyniowego. Wtedy trzeba by jeszcze wziąć pod uwagę czas pieczenia dyni. Pieczenie dyni, to praktycznie żadna fatyga. Trzeba pokroić ją na kilka kawałków i piec do miękkości ok. 30- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180- 200 stopni Celsjusza. Ja z reguły piekę na raz większe ilości i nadmiar mrożę. Właśnie taki nadmiar z poprzedniego pieczenia powędrował do prezentowanych tutaj Paleo & Keto czekoladek z dynią. Można też spróbować wykorzystać w tym celu dynię w puszce lub też odrobinę szybszą (od wersji pieczonej) wersję zakładającą duszenie pokrojonej w kostkę dyni i zmiksowanie jej na mus. Nie wiem jednak czy w tym przypadku nie będzie ona zawierała zbyt dużo wody i nie rozrzedzi za bardzo nadzienia, ale do odważnych świat należy! Zachęcam do eksperymentowania i dzielenia się efektami w komentarzach!

Korzyści dla naszego organizmu

Na koniec pragnę dodać jedynie, że takie czekoladki są bombą odżywczą. Nie tylko z uwagi na zawartość dyni, ale także masła migdałowego oraz gorzkiej czekolady. Dynia to bogactwo karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy i prekursorów witaminy A. Masło migdałowe z kolei dostarcza duże ilości witaminy E, magnezu, potasu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie mówiąc już o gorzkiej czekoladzie, która słynie z ogromnej zawartości magnezu… Dosyć jednak tej teorii. Zachęcam gorąco do skorzystania z dobrodziejstw wspomnianych produktów. Szczególnie w formie takich czekoladek, bo naprawdę są super! Czas więc zakasać rękawy i przystąpić do działania! 🙂

Czekoladki z dynią Keto & Paleo

Keto & Paleo czekoladki z nadzieniem dyniowym to iście jesienna propozycja, bogata w minerały i witaminy ze względu na zawartość dyni, masła migdałowego oraz czekolady. Smaczne i zdrowe, czyli to, co tygryski lubią najbardziej!
Czas przygotowania 15 mins
Czas całkowity 45 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Porcje 4 czekoladki

Składniki
  

Czekoladki

  • 50 g gorzkiej czekolady min. 85% kakao, czym więcej tym lepiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego płynnego

Nadzienie dyniowe

  • 1 łyżka oleju kokosowego płynnego
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżka masła migdałowego czubata
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej najlepiej domowej roboty
  • kilka kropli stewii w płynie lub innego słodzidła (np. erytrytolu, ksylitolu rozpuszczonego w odrobinie wody)

Sposób przygotowania
 

  • Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu razem z olejem kokosowym. Połowę maszy czekoladowej wylać do 4 foremek (w foremkach o jesiennych kształtach czekoladki smakują najlepiej ;)). Włożyć do lodówki lub zamrażarki na minimum 10 minut.
  • W międzyczasie wymieszać dokładnie wszystkie składniki nadzienia. Sprawdzić czy jest wystarczająco słodkie i ewentualnie dosłodzić według uznania.
  • Po zastygnięciu pierwszej warstwy czekolady, rozłożyć na spodzie czekoladek nadzienie dyniowe. Nakładać je tak, aby po bokach została niewielka przestrzeń. Wyrównać i zalać pozostałą rozpuszczoną czekoladą. Schować do zamrażarki na kolejne 10-20 minut aż czekolada oraz nadzienie całkiem stężeje. Do momentu konsumpcji czekoladki przechowywać w lodówce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating