wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

banner blendy go
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Przekąska Wege

Keto paluchy czarownicy (Paleo, LowCarb)

Cukierek albo psikus

No ja zdecydowanie wybieram to pierwsze… W tej roli dzisiaj paluchy czarownicy. W dodatku – jak zwykle u mnie – jest to zdrowa słodycz. Kruche ciastka marzyły mi się już od dawna. W związku z nadchodzącym Halloween padło na mój ulubiony wypiek z tej okazji. Tym razem zmodyfikowałam lekko oryginalny przepis i – oprócz użycia zupełnie innej mąki – dodałam do ciastek musu z dyni, żeby nadać im jeszcze bardziej halloweenowego charakteru. Wyszły przepyszne, tylko polewa w roli krwi nie sprawdziła się najlepiej, bo zamiast krwistej czerwieni uzyskałam dość intensywny fiolet. Ale tak to jest, jak się do barwienia polewy używa soku z buraków… 🙂 Jednak mam coś na swoje usprawiedliwienie. Nie ustalono bowiem jaki kolor krwi mają czarownice, więc dla dobra tego przepisu uznaję, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest ona właśnie koloru fioletowego. No bo właściwie czemu miałaby nie być…? 🙂

Paluchy czarownicy

Paluchy czarownicy – praktyczne uwagi

Moje ciastka wyszły bardzo kruche, trochę nawet za bardzo i niestety dość łatwo się łamią. Można by było trochę dłużej je piec lub robić paluchy z mniejszych porcji, wtedy lepiej trzymają formę. No i polecam jednak użyć barwnika w kolorze czerwonym (można też dostać barwniki z naturalnym składem) dla lepszego wrażenia. Ale czyż te nie są wystarczająco przerażające…? 🙂

Paluchy czarownicy

Paleo ciastka z okazji święta Halloween, z dodatkiem najbardziej halloweenowego warzywa, jakim jest dynia. Polewa z musu i mleka kokosowego w roli krwi, tylko tym razem fioletowej…
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 1 hr 25 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska

Składniki
  

Paluchy

  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,5 szklanki puree z dyni
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego (wymieszanego pół na pół z masłem klarowanym))
  • 0,5 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej najlepiej domowej
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • ok. 22 sztuki migdałów obranych ze skórki

Polewa

  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego u mnie sok z buraka

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki ciastek zagnieść razem w celu uzyskania jednolitego ciasta. W tym celu gorąco polecam użyć mikser planetarny ze specjalną przystawką do ucierania ciasta – 2 minuty i gotowe. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku i formować paluchy. Koniec każdego z nich udekorować migdałem na wzór paznokcia oraz nożem zrobić kilka poprzecznych nacięć w celu imitacji przegubów w palcach. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza w termoobiegu przez ok 25 minut aż ciastka dobrze się zrumienią (czym bardziej zrumienione tym mniej się potem kruszą). Całkowicie wystudzić.
  • W celu przyrządzenia polewy, podgrzać na małym ogniu mus kokosowy razem z mlekiem kokosowym. Gdy mus się całkowicie rozpuści, dodać kilka kropli barwnika i dobrze wymieszać. Polewać paluchy jeszcze lekko ciepłą polewą.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating