Keto paluchy czarownicy, czyli cukierek albo psikus
No ja zdecydowanie wybieram to pierwsze… W tej roli dzisiaj keto paluchy czarownicy. W dodatku – jak zwykle u mnie – jest to zdrowa słodycz. Kruche ciastka marzyły mi się już od dawna. W związku z nadchodzącym Halloween padło na mój ulubiony wypiek z tej okazji.
Tym razem zmodyfikowałam lekko oryginalny przepis i – oprócz użycia zupełnie innej mąki – dodałam do ciastek musu z dyni, żeby nadać im jeszcze bardziej halloweenowego charakteru. Wyszły przepyszne, tylko polewa w roli krwi nie sprawdziła się najlepiej, bo zamiast krwistej czerwieni uzyskałam dość intensywny fiolet. Ale tak to jest, jak się do barwienia polewy używa soku z buraków… 🙂
Jednak mam coś na swoje usprawiedliwienie. Nie ustalono bowiem jaki kolor krwi mają czarownice, więc dla dobra tego przepisu uznaję, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest ona właśnie koloru fioletowego. No bo właściwie czemu miałaby nie być…? 🙂
Paluchy czarownicy – praktyczne uwagi
Moje ciastka wyszły bardzo kruche, trochę nawet za bardzo i niestety dość łatwo się łamią. Można by było trochę dłużej je piec lub robić paluchy z mniejszych porcji, wtedy lepiej trzymają formę. No i polecam jednak użyć barwnika w kolorze czerwonym (można też dostać barwniki z naturalnym składem) dla lepszego wrażenia. Ale czyż te nie są wystarczająco przerażające…? 🙂
Paluchy czarownicy
Składniki
Paluchy
- 1 szt. jajka duże
- 0,5 szklanki mąka kokosowa
- 0,5 szklanki puree z dyni
- 0,5 szklanki olej kokosowy (wymieszanego pół na pół z masłem klarowanym)
- 0,5 szklanki erytrytol lub ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1,5 łyżeczki przyprawa do piernika najlepiej domowej
- 1/4 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- ok. 22 sztuki migdały obranych ze skórki
Polewa
- 2 łyżki mus kokosowy
- 2-3 łyżki gęste mleko kokosowe
- kilka kropli barwnik spożywczy czerwony – u mnie sok z buraka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki ciastek zagnieść razem w celu uzyskania jednolitego ciasta. W tym celu gorąco polecam użyć mikser planetarny ze specjalną przystawką do ucierania ciasta – 2 minuty i gotowe. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku i formować paluchy. Koniec każdego z nich udekorować migdałem na wzór paznokcia oraz nożem zrobić kilka poprzecznych nacięć w celu imitacji przegubów w palcach. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza w termoobiegu przez ok 25 minut aż ciastka dobrze się zrumienią (czym bardziej zrumienione tym mniej się potem kruszą). Całkowicie wystudzić.
- W celu przyrządzenia polewy, podgrzać na małym ogniu mus kokosowy razem z mlekiem kokosowym. Gdy mus się całkowicie rozpuści, dodać kilka kropli barwnika i dobrze wymieszać. Polewać paluchy jeszcze lekko ciepłą polewą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.