Dyniowa machina poszła w ruch
Zaczęłam wczoraj keto dyniowym latte i teraz nie mogę przestać wykorzystywać kulinarnie dyni. Jest to według mnie absolutna faworytka sezonu. Wszelkie grzyby i inne orzechy schodzą na dalszy plan w jesiennym rankingu pyszności. I choć tak uwielbiam dynię, to zdecydowanie wolę ją w słodkiej odsłonie. W wytrawnych zastosowaniach za nią właściwie za bardzo nie przepadam. Raz kiedyś bardzo smakowały mi ravioli z dynią i ricottą na maśle szałwiowym, które robiłam lata temu. Ale akurat to se ne vrati… 🙂 Bardzo smakowała mi także zeszłoroczna carbonara dyniowa, ale na tym właściwie lista się kończy… Co innego słodkości z dynią. Za nie mogłabym oddać wszystko…

Słodkie dyniowe kreacje – to jest to!
Ciasta, desery, czekoladki – tutaj dynia sprawdza się wyśmienicie. Tak jest też w przypadku dzisiejszego wypieku, a jest nim keto brownie z dynią. Jest to ciasto w typie sernikobrownie. Polewa dyniowa, która ląduje na wierzchu czekoladowego ciasta jest bowiem połączeniem dyni i jogurtu kokosowego. Ciasto jest bardzo udane, jedyne, co bym w nim zmieniła, to wmieszałabym polewę dyniową do ciasta czekoladowego, żeby uzyskać marmurkowy wzór.

Keto brownie z dynią według moderncavegirl
To jest przepis oryginalny, z którego korzystałam. Oczywiście wprowadziłam kilka swoich modyfikacji zarówno do masy czekoladowej, jak i dyniowej. Przede wszystkim zastąpiłam mąkę migdałową mąką kokosową – bez szkody dla smaku i konsystencji ciasta. Nie dodawałam już też stewii. Ciasto i bez niej wyszło całkiem słodkie, chociaż – dodatkowo – zredukowałam ilość erytrytolu do ½ szklanki… Natomiast w polewie dyniowej zamiast serka śmietankowego użyłam jogurtu kokosowego. Jednak smakowo moje keto brownie z dynią nie powinno odbiegać mocno od oryginału…
Dla przypomnienia – na blogu jest całkiem dużo przepisów z udziałem dyni. Oczywiście większość z nich jest słodka. Jeśli więc zaopatrzyliście się już w to jesienne warzywo, to zapraszam do wspólnej dyniowej zabawy:

Brownie z dynią
Składniki
Brownie
- 3 szt. jajka
- 1 tabliczka czekolada gorzka lub niskowęglowodanowej (u mnie Lindt 90%)
- 125 g olej kokosowy rafinowany lub masła klarowanego (albo mieszanki obydwu)
- 65 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
- 45 g mąka kokosowa (ok. ⅓ szklanki) +/- w zależności od chłonności
- 1/4 szklanki kakao czarne
- 3 łyżki nasiona chia drobno zmielone
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia (cream of tartar)
- 1/2 łyżeczki soda kuchenna
Polewa dyniowa
- 1 szt. jajka
- 160 g jogurt kokosowy
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
Sposób przygotowania
Brownie
- Masło rozpuścić na niewielkim ogniu razem z czekoladą. Jajka ubić na puszystą masę z erytrytolem. Suche składniki wymieszać. Masę czekoladową wlewać do jajek w trakcie ubijania. Gdy obie masy dobrze się połączą, dodać suche składniki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Polewa dyniowa
- Wszystkie składniki ubić na gładką masę. Wylać na wierzch masy czekoladowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie termoobiegu przez ok. 15 – 20 minut aż polewa dyniowa dobrze się zetnie. Można też samo ciasto czekoladowe podpiec przez kilak minut zanim wyleje się na nie polewę sernikową.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Brownie wygląda super apetycznie!. Piękny kolor dyni!
Thanks for sharing these recipes! I am new to Keto diet! I really need this! I am so happy that you are sharing these recipes!
Thank you for your appreciation! There will be more, so stay tuned! 😀