banner keto menu
Keto sandwich
Amerykańska Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania

Keto Avocado & Egg McMuffin (Paleo, LowCarb)

Fast food’y już na dobre zakorzenione w naszej kulturze

Kojarzycie śniadania ze znanej amerykańskiej sieciówki, tej z żółtym logo na czerwonym tle…? 😉 Nie ma chyba na tym świecie człowieka, który nie ma przynajmniej świadomości jej istnienia i chociażby najmniejszej znajomości ich flagowych produktów. No chyba, że mówimy o tym amazońskim plemieniu, które nigdy nie miało styczności z cywilizacją… 🙂 Pozostała część świata powinna doskonale wiedzieć o czym jest mowa. 🙂 Ja miałam okazję odwiedzić ten przybytek może kilka razy w życiu, a i tak zaskakująco dobrze kojarzę nazwy produktów tam serwowanych.

keto kanapka
Keto Egg & Avocado McMuffin

Agresywny marketing robi swoje

I o ile miałam okazję spożywać kiedyś hamburgera ich wyrobu, to jakoś nigdy nie skusiłam się na śniadania z ich menu. Chyba dotychczasowe doświadczenia skutecznie mnie do tego zniechęciły… Nie mogę jednak powiedzieć, żeby nie wyglądały kusząco. Za każdym razem widząc więc reklamę ich śniadań, miałam ochotę skusić się na nie. Ostatnio przewinęło mi się kilka zdjęć keto wersji McMuffin’ów. Stwierdziłam więc, że też wezmę udział w tym szaleństwie… 🙂 I tak oto powstał Keto Avocado & Egg McMuffin.

Keto McMuffin
Egg & Avocado McMuffin

Keto McMuffin dobrym pomysłem na śniadanie

Gdyby ktoś jednak miał wątpliwości o jakim produkcie jest mowa, to tutaj można znaleźć zdjęcie oryginału. Myślę, że moja wersja jest nie tylko znacznie zdrowsza, ale także dużo smaczniejsza (niech żyje skromność!). 🙂 Oczywiście nie jest to kopia 1:1, bo zrezygnowałam z sera, a zamiast tego dorzuciłam papkę z awokado. Generalny zamysł jest jednak podobny. Nic nie stoi zresztą na przeszkodzie, żeby miłośnicy McMuffinów spróbowali na podstawie tego przepisu odtworzyć oryginalną wersję tej potrawy. Żeby jednak była ona zgodna z dietą ketogeniczną, english muffin musi być zrobiony z mąk bezzbożowych. Proponuję skorzystać z przepisu na gofry śniadaniowe, tylko zamiast formy do gofrów użyć okrągłych ramekinów. Ja oczywiście poszłam na skróty, i usmażyłam go na patelni używając obręczy do kotletów. No i akurat miałam zalegające w lodówce białko, więc użyłam jego zamiast całego jajka. Przez to english muffin wyszedł bardzo jasny. Niemniej całość stanowiła przyjemne oraz sycące śniadanie. Zdecydowanie do powtórki. 🙂

Jaki fast food idzie jako następny do przeróbki?

Jeśli i Wy lubicie fastfood’owe klasyki, to zachęcam do przerobienia ich na zdrowszą wersję w domowym zaciszu. Na pierwszy rzut może iść keto McMuffin.

Jeśli macie jakieś pomysły, jaki fastfood’owy przysmak można by było przerobić na wersję zgodną z dietą ketogeniczną, to zachęcam do dzielenia się nimi w komentarzach! 🙂

Keto sandwich

Keto Avocado & Egg Muffin (Paleo, LowCarb)

Fastfood’owy klasyk w nowym wydaniu, czyli keto McMuffin. Stanowi on pożywne i smaczne śniadanie. Można dowolnie eksperymentować z użytymi dodatkami. U mnie dzisiaj jajko i awokado.
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 20 mins
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska
Porcje 1 porcja

Składniki
  

English muffin

  • 1 jajko (u mnie białko jaja + 2 łyżki mleka kokosoweg)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie

  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 plaster wędliny dobrej jakościowo kiełbasy lub szynki (u mnie domowej roboty wędlina z szynkowaru)
  • 1/2 awokado
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania
 

  • Masło klarowane rozpuścić. Zmiksować z jajkiem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Powstałe ciasto włożyć do natłuszczonego ramekina. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (aż się zrumieni). Alternatywnie można go też upiec w kuchence mikrofalowej (nastawić na ok. 2 minuty) lub na patelni (wyłożyć masę do obręczy do kotletów i usmażyć z obu stron).
  • Jajko usmażyć na patelni w towarzystwie masła klarowanego. Przyprawić solą i pieprzem. Gotowego english muffin’a przekroić na pół i obie połówki podsmażyć. Awokado zmiażdżyć widelcem na papkę. Podgrzaną połówkę english muffin’a posmarować papką z awokado, na to położyć wędlinę, a następnie jajko sadzone i przykryć drugą połową.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 521 kcal
Tłuszcz: 48,2 g
Węglowodany: 7,7 g
Błonnik 2,3 g
Białko 21,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating