Keto Halloween
Jesień Keto Low Carb Paleo

Keto panna cotta dyniowa (Paleo, LowCarb)

Keto panna cotta
Keto panna cotta dyniowo – kawowa

Pomysł na Halloween last minute

Jeśli jak do tej pory nie udało Wam się przygotować żadnych słodkości na dzisiejszą okazję, to nie martwcie się, bo właśnie przedstawiam opcję last minute. Zawsze jest bowiem jakieś wyjście z sytuacji, prawda? Zatem rzutem na taśmę wjeżdża halloween’owa keto panna cotta dyniowa, a właściwie dyniowo – kawowa. Oprócz iście haloween’owych smaków oferuje ona także charakterystyczną dla tej okazji kolorystykę. Pomarańczowy oraz czarny to właśnie kolory Halloween. W sumie to trochę takie Pumpkin Spice Latte, tylko w formie panna cotty. 😀 Jedno wiadomo na pewno – kawa z dynią tworzą bardzo udany duet czy to w tej czy w innej postaci.

Panna cotta – zawsze elegancka

Keto panna cotta dyniowo – kawowa to przy tym także bardzo elegancki deser. Nie tylko smakuje wybornie, ale może także zachwycić różnoraką formą. Jeśli posiadacie silikonowe foremki w halloween’owych kształtach, to możecie zaszaleć. Ja tym razem postawiłam na prostotę, ale nie widzę przeciwwskazań, żeby tę panna cottę zaserwować w jakimś bardziej wyszukanym kształcie. A skoro ma ona uświetnić halloween’owy wieczór, to oprócz połączenia smaków i kolorów, także kształtem może nawiązywać do okazji. Wszystko oczywiście zależy od tego czy keto panna cotta dyniowa będzie serwowana dorosłym czy też dzieciom. W tym drugim przypadku wymyślne kształty będą pewnie mile widziane. W wersji dla dorosłych kształt ma pewnie mniejsze znaczenie – można za to wzbogacić galaretkę kawową rumem. 🙂

Panna cotta
Keto panna cotta dyniowa z kawową galaretką oblana syropem klonowym bez cukru

Keto deser na ostatnią chwilę

Tę panna cottę dedykuję zatem wszystkim tym, którzy w ostatniej chwili zdecydowali się porwać halloweenowemu szaleństwu. Wyciągajcie przebrania z szafy, udekorujcie mieszkanie sztucznymi pajęczynami, bo dzisiejszy keto deser robi się mega szybko. Także w sytuacji, gdy szykuje Wam się niespodziewana wizyta, panna cotta będzie wtedy zawsze dobrym wyborem. Jest ona również rozsądną opcją na diecie ketogenicznej. Bez względu na to czy zdecydujecie się na użycie śmietany kremówki czy też mleka kokosowego o wysokiej zawartości tłuszczu, zawsze będzie to deser o idealnych keto proporcjach. Pamiętajcie tylko, żeby do słodzenia użyć stewii lub erytrytolu. 🙂

Keto Halloween

Panna cotta dyniowo – kawowa

Keto panna cotta dyniowa to pyszny i atrakcyjny deser, idealny na Halloween last minute, bo robi się ją naprawdę szybko. Zwieńczona czarną galaretką kawową posiada iście halloweenową kolorystykę. Happy Halloween!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 2 mins
Czas całkowity 47 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Wege
Ilość porcji 6 sztuk

Składniki
  

Galaretka kawowa

  • 120 ml gorącej wody
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 łyżeczki instant espresso lub kawy rozpuszczalnej
  • 10 kropli stewii w płynie
  • 1 łyżeczka żelatyny (w wersji wegetariańskiej zastąpić agarem)
  • 2 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czarnego kakao

Panna cotta dyniowa

  • 1,5 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka żelatyny (w wersji wegetariańskiej zastąpić agarem)
  • 1/8 szklanki zimnej wody
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 80 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub do dań z dyni; ewentualnie sam cynamon
  • 10 kropli stewii w płynie

Sposób przygotowania
 

Galaretka kawowa

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Instant espresso rozpuścić w gorącej wodzie, dodać stewię, czarne kakao i ewentualnie rum. Gdy żelatyna namięknie, zalać ją gorącą kawą. Przelać płyn do foremek. Odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować panna cottę dyniową.

Panna cotta dyniowa

  • Zimną wodę wlać do garnuszka i posypać równomiernie żelatyną. Mleko kokosowe zblendować z pozostałymi składnikami. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać lekko całość do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Wymieszać z masą dyniową. Panna cottę rozłożyć równomiernie w foremkach na zastygniętej galaretce kawowej. Włożyć do lodówki na min. 30 minut do pełnego stężenia. Po tym czasie wykładać panna cottę na talerzyk (można zanurzyć foremki na chwilę w gorącej wodzie, żeby ułatwić sobie to zadanie).

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 116 kcal
Tłuszcz: 9,7 g
Węglowodany: 3,7 g
Błonnik 0,3 g
Białko 3,4 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating