Jeśli zastanawiasz się czy desery mogą wejść w skład ketogenicznego menu, to ten zdrowy, bezcukrowy przepis jest specjalnie dla Ciebie! KETO panna cotta to najlepszy dowód na to, że odchudzanie i przywracanie zdrowia nie musi być pasmem wyrzeczeń. Koniecznie ją wypróbuj i odkryj wspaniały świat niskowęglowodanowych słodkości.
KETO panna cotta – szybki deser do walentynkowego menu
Walentynki tuż tuż. Jeśli nie chcecie się bawić w przygotowywanie pracochłonnych słodkości z tej okazji, to proponuję szybki i smaczny keto deser. Jest nim keto panna cotta z musem owocowym. Nada się ona praktycznie na każdą okazję. Także w sytuacji gdy właśnie dowiedzieliście się, że macie niedługo niezapowiedzianych gości… Nawet wtedy bowiem prawdopodobnie zdążycie szybko podgrzać mleko kokosowe z żelatyną i erytrytolem, a następnie zagotować zmiażdżone owoce. Jeśli macie jednak czas się bawić, to możecie poeksperymentować z formą. Ja użyłam takiej do mini babeczek i efekt końcowy bardzo przypadł mi do gustu. Nie ma jednak przeszkód, żeby panna cottę umieścić w szklaneczkach, a na wierzch wyłożyć mus owocowy.
Owoce jagodowe idealne na mus owocowy
Jeśli chodzi o owoce, to ja zdecydowałam się na truskawki i jeżyny. Oczywiście o tej porze roku jedynie mrożonki wchodzą w grę… Jednak w sezonie najlepiej zdecydować się na owoce świeże. Wybór jest zatem aktualnie dość ograniczony. Ale tak się składa, że te owoce, które są dostępne jako mrożonki z reguły bardzo dobrze nadadzą się jako towarzystwo do panna cotty. Są to bowiem głównie owoce jagodowe, a te całkiem nieźle radzą sobie w roli musów i sosów. Poza tym są to najlepsze owoce pod względem zawartości węglowodanów i przydatności na diecie ketogenicznej. Czyli wilk syty i owca cała…
Keto panna cotta, czyli burzliwe losy walentynkowych słodkości
Co ciekawe, prezentowany tu dzisiaj deser jest efektem niezbyt udanej próby zrobienia czekoladek. Miały one zawierać nadzienie z panna cotty i musu owocowego. To jest jednak wersja nie tylko dla osób, które dysponują sporą ilością czasu, ale także na tyle cierpliwych, żeby nie porzucić przedsięwzięcia na etapie wypełniania foremek czekoladą. Celem były bowiem czekoladki w kształcie serca. Niestety czekolada, którą zdecydowałam się użyć w tym przepisie była chyba zbyt rzadka, bo spływała po ściankach foremki nijak nie dając się uformować w kształt serca… 🙁 Skapitulowałam po kilku sztukach i porzuciłam zamysł zrobienia walentynkowych czekoladek, w wyniku czego powstała ta oto właśnie keto panna cotta z musem owocowym… 🙂
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje szereg zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- zawartość białka sprzyja uczuciu sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów netto pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, co ma niebagatelne znaczenie w odniesieniu do efektów odchudzania, zwłaszcza zrzucania tej opornej oponki z brzucha
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne A TAKŻE Dieta niskowęglowodanowa kontra Hashimoto
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W KETO JADŁOSPISIE NA TYDZIEŃ ORAZ W NASTĘPUJĄCYCH GOTOWYCH JADŁOSPISACH:
Panna cotta
Składniki
Panna cotta waniliowa
- 240 ml mleko kokosowe
- 5 gram żelatyna czubata
- 20 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii lub szczypta sproszkowanej wanilii
Sposób przygotowania
Panna cotta waniliowa
- Żelatynę namoczyć w odrobinie mleka kokosowego. Resztę mleka kokosowego podgrzać z keto słodzidłem i ekstraktem z wanilii aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę do mleka kokosowego i dokładnie wymieszać. Przelać do foremek i umieścić w lodówce do stężenia (na ok. 1 godzinę, najlepiej na 2 godziny).
- Gdy panna cotta stężeje, wyjąć ją z foremek i podawać na kołderce z musu owocowego. Pannę cottę można także serwować w szklankach polaną musem owocowym.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Sos owocowy
Składniki
- 80 gram owoce leśne (mogą być z mrożonki)
- 3 łyżki woda
- 5 gram nasiona chia
- 5 kropli stewia w płynie
Sposób przygotowania
- Owoce umieścić w rondelku, zalać odrobiną wody i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut aż całość lekko zgęstnieje. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodać nasiona chia i odstawić na 10 minut, żeby sos zgęstniał. Zblendować na gładki sos. Ostudzić.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
pyszne 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało!