Keto tarta z panna cottą
Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Vegan Wege Wiosna

Keto tarta z panna cottą (Paleo, LowCarb, opcja Vegan)

Kolor zielony w wersji słodkiej

Na moim stole ponownie króluje kolor zielony, tylko tym razem nie pochodzi on od szparagów. Naszło mnie na keto tartę i jednocześnie panna cottę. Takim oto sposobem powstała keto tarta z panna cottą. Na spód z kruchego ciasta wylałam tężejącą keto matcha panna cottę i zwieńczyłam galaretką malinowo – różaną. Zapewniam Was – jest to pyszne połączenie smaków i aromatów. No i kolorystycznie jest to też niezłe zestawienie. Tylko u mnie jest wyraźnie jakiś problem z utrzymaniem poziomu… 😀 Wierzch panna cotty nie jest równomierny i galaretka porozlewała się po bokach. Ma to z pewnością wpływ na estetykę ciasta, jednak w żaden sposób nie wpływa na jego walory smakowe… A te są pierwszorzędne. 😛

Keto tarta z panna cottą
Keto tarta z panna cottą

Keto panna cotta niejedno ma oblicze

Swoją drogą, taką tartę z panna cottą można stworzyć w dowolnej wersji smakowej. U mnie zdążyła pojawić się już dwa razy na przestrzeni kilku tygodni – raz w prezentowanej postaci z matcha panna cottą, a drugi raz w wersji wegańskiej truskawkowej. Do tej drugiej użyłam spodu z tego przepisu, a do przyrządzenia truskawkowej panna cotty zastosowałam agar. Obie równie pyszne, choć przecież całkiem odmienne. Właściwie były to dwa różne ciasta czy raczej desery… Ale to udowadnia, że przepis ten można modyfikować na wiele różnych sposobów, a efekt i tak będzie świetny.

keto ciasto
Keto tarta z matcha panna cottą

Parady letnich ciast ciąg dalszy

Mamy wiosnę w pełni, lato za pasem, więc okazji do robienia ciast lekkich i letnich brakować nie będzie. Na upalne dni polecam gorąco ciasto w wersji bez pieczenia. Spód robi się wtedy z mąki migdałowej oraz oleju kokosowego. Na to panna cotta czy to w wersji z matchą czy też owocowej i orzeźwiający keto deser gotowy! Najlepiej serwować prosto z lodówki, co da przyjemny efekt ochłodzenia. Można pokusić się także o zamrożenie ciasta i serwować je potem jako ciasto lodowe! Opcji jest wiele, a jedna lepsza od drugiej… 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto tarta z panna cottą

Tarta z panna cottą

Pyszne połączenie ciasta z deserem – keto tarta z panna cottą. Kruchy spód ciasta fantastycznie komponuje się z kremową panna cottą. Galaretka malinowo – różana stanowi natomiast wspaniałe zwieńczenie całości zarówno pod względem kolorystycznym, jak i smakowym.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 2 hrs 30 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Porcje 8 porcji

Składniki
  

Kruchy spód

  • 1 jajko w wersji vegan zastąpić dwoma łyżkami śmietany kokosowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 60 g mąki kokosowej
  • 30 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 30 erytrolu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Matcha Panna Cotta

  • 250 ml gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżki herbaty matcha sproszkowanej
  • 1 łyżeczka żelatyny czubata (w wersji wegańskiej do zastąpienia agarem)
  • 20 g eryrtolu

Galaretka malinowo – różana

  • 1 szklanka herbaty malinowej
  • 1 łyżeczka żelatyny (w wersji wegańskiej do zastąpienia agarem)
  • 0,5 łyżki wody różanej
  • 20 kropli stewii w płynie

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód

  • Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze aż do uzyskania jednorodnego ciasta. Wylepić nim okrągłą formę do tarty (ok 16 – 18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb pieczenia góra + dół) przez ok. 12 – 15 minut aż do lekkiego zrumienienia.

Matcha Panna Cotta

  • Żelatynę namoczyć w odrobinie mleka kokosowego. Resztę mleka kokosowego podgrzać z erytrytolem, matchą i ekstraktem z wanilii aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę do mleka kokosowego i dokładnie wymieszać. Ostudzić,a gdy zacznie lekko tężeć wylać na upieczony spód i umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.

Galaretka malinowo – różana

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej herbatce malinowej (najlepiej zaparzyć herbatkę w mniejszej ilości wrzątku, a po rozpuszczeniu żelatyny dopełnić zimną wodą). Dodać wodę różaną oraz stewię i wymieszać. Odstawić do lekkiego zastygnięcia, po czym wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 139 kcal
Tłuszcz: 11,5 g
Węglowodany: 2,3 g
Błonnik 0,2 g
Białko 3,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating