Kotlety z kalafiora to przyjazny diecie niskowęglowodanowej przepis, stanowiący alternatywę dla kotletów ziemniaczanych. Jeśli brakuje Ci pomysłu na wegetariański KETO obiad, to ta propozycja sprawdzi się doskonale. Warto zatem uwzględnić ją w sezonowym menu ketogenicznym!
Keto kotlety z kalafora – wege opcja obiadowa
Obiecałam wytrawny przepis, więc oto on. Zrobiło się gorąco, więc w takich okolicznościach przyrody moje preferencje kierują się w stronę dań lekkich i bezmięsnych. Tym bardziej, że przez ostatnie kilka dni na obiad było mięso z grilla. Tak więc dzisiaj mięsu mówię stanowcze NIE… No ale co skoro nie mięso i żeby jednocześnie było zgodnie z dietą ketogeniczną…? Padło na kalafiora, a dokładniej na keto kotlety z kalafiora. Banalnie proste, ale mimo to bardzo smaczne. Do tego pieczarki w śmietanie i pyszne danie obiadowe gotowe!
Keto wersja kotletów ziemniaczanych
W sumie przepis na keto kotlety z kalafiora jest trochę podobny do falafeli z kalafiora, jednak w tym przypadku danie ma bardziej polski charakter. Pierwsze skojarzenia smakowe to kotlety ziemniaczane, które uwielbiam i które od dawna nie goszczą już na moim stole… Także sposób wykonania jest dość podobny – ugotowanego kalafiora blenduję na puree, mieszam z jajkami oraz mąką lnianą i smażę na rozgrzanym smalcu. Można pokusić się o panierkę ze zmielonych skórek wieprzowych.
Kalafior bardzo dobrze sprawdza się w roli zamiennika zwyczajowych wysokowęglowodanowych dodatków obiadowych. Oczywiście ma inną strukturę i bardziej wyrazisty smak. Jednak w keto posiłkach potrafi doskonale zastąpić puree ziemniaczane czy też ryż. Zaś w słodkich wyrobach znajduje zastosowanie w tzw. sernikach bez sera, które królowały na blogu w zeszłym roku. Powstały nawet lody z kalafiora.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje szereg zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów netto w połączeniu ze sporą dawką błonnika sprzyja kontroli glikemii i aktywacji tryb spalania tkanki tłuszczowej, który jest warunkiem koniecznym udanego odchudzania, zwłaszcza z brzucha
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Kalafior, brokuł czy cukinia? Czyli sezon na świeże warzywa
Za każdym razem mając do czynienia z kalafiorem jestem pod wrażeniem jego uniwersalności i przydatności do użycia w dietach niskowęglowodanowych. Myślę jednak, że w analogiczny sposób można przygotować także kotlety z brokuła czy z cukinii. Przy cukinii trzeba by było tylko solidnie odsączyć ją z wody. Najprawdopodobniej wypróbuję to w najbliższych dniach, bo przecież lato za pasem, więc wszystkie sezonowe warzywa będą stałym gościem w mojej kuchni.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Kotlety z kalafiora
Składniki
- 450 g kalafior (u mnie mrożony, ale z powodzeniem można zrobić też ze świeżego)
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki mąka lniana lub zmielonego lnu złocistego
- 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska
- 0,5 łyżeczki czosnek niedźwiedzi suszony
- 0,5 łyżeczki estragon
- 2 łyżki natka pietruszki świeża, drobno posiekana
- 3 łyżki masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Kalafiora ugotować na półtwardo, lekko ostudzić i dobrze odsączyć z wody. Jeśli korzystacie z kalafiora mrożonego, to wystarczy go rozmrozić i także odcisnąć z nadmiaru wody. Zblendować kalafiora z jajkami, wymieszać masę z mąką lnianą oraz przyprawami. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy i formować kotlety (6 sztuk). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż kotlety będą dość rumiane. Nie przewracać dopóki kotlety nie będą dobrze wysmażone od spodu, bo mają lekką tendencję do rozpadania się. Aby tego uniknąć można przed smażeniem opanierować kotlety zmielonymi skórkami wieprzowymi. Podawać ciepłe w towarzystwie sosu, np. pieczarkowego.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.