kotlety z kalafiora
Danie główne Keto Low Carb Paleo Polska Przekąska Wege

Keto kotlety z kalafiora (Paleo, LowCarb)

Keto kotlety z kalafora – wege opcja obiadowa

Obiecałam wytrawny przepis, więc oto on. Ale żeby nie było – dwa następne keto ciasta czekają w kolejce na swój debiut… 😊 Widzicie? To jest beznadziejna sprawa – mi to tylko ciasta w głowie… 😜 Ale wracając do tematu. Zrobiło się gorąco, więc w takich okolicznościach przyrody moje preferencje kierują się w stronę dań lekkich i bezmięsnych. Tym bardziej, że przez ostatnie kilka dni na obiad było mięso z grilla. Tak więc dzisiaj mięsu mówię stanowcze NIE… No ale co skoro nie mięso i żeby jednocześnie było zgodnie z dietą ketogeniczną…? Padło na kalafiora, a dokładniej na keto kotlety z kalafiora. Banalnie proste, ale mimo to bardzo smaczne. Do tego pieczarki w śmietanie i pyszne danie obiadowe gotowe! 😃

keto kotlety z kalafiora
Keto kotlety z kalafiora

Keto wersja kotletów ziemniaczanych

W sumie przepis na keto kotlety z kalafiora jest trochę podobny do falafeli z kalafiora, jednak w tym przypadku danie ma bardziej polski charakter. Pierwsze skojarzenia smakowe to kotlety ziemniaczane, które uwielbiam i które od dawna nie goszczą już na moim stole… 😪 Także sposób wykonania jest dość podobny – ugotowanego kalafiora blenduję na puree, mieszam z jajkami oraz mąką lnianą i smażę na rozgrzanym smalcu. Można pokusić się o opanierowanie ich w zmielonych skórkach wieprzowych tak, jak w tym przepisie. Kalafior bardzo dobrze sprawdza się w roli zamiennika zwyczajowych wysokowęglowodanowych dodatków obiadowych. Oczywiście ma inną strukturę i bardziej wyrazisty smak. Jednak w keto posiłkach potrafi doskonale zastąpić puree ziemniaczane czy też ryż. Zaś w słodkich wyrobach znajduje zastosowanie w tzw. sernikach bez sera, które królowały na blogu w zeszłym roku, a nawet lodach!

keto kotlety warzywne
Keto kotlety z kalafiora w wersji z i bez panierki

Kalafior, brokuł czy cukinia? Czyli sezon na świeże warzywa w pełni

Za każdym razem mając do czynienia z kalafiorem jestem pod wrażeniem jego uniwersalności i przydatności do użycia w dietach niskowęglowodanowych. Szkoda, że jest on obecnie taki drogi, bo gdyby nie to, na pewno częściej lądowałby na moim talerzu… Myślę, że w analogiczny sposób można przygotować także kotlety z brokuła czy z cukinii, które to nie osiągają aż tak wysokiego pułapu cenowego jak ma się to w przypadku kalafiora. Przy cukinii trzeba by było tylko solidnie odsączyć ją z wody. Myślę, że wypróbuję to w najbliższych dniach, bo przecież lato za pasem, więc wysokie temperatury najprawdopodobniej szybko nas nie opuszczą… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Pyszna i zdrowa opcja obiadowa z warzywem w roli głównej, czyli keto kotlety z kalafiora. Idealne na letnie dni, kiedy nie ma się ochoty na ciężkie, mięsne dania.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Danie główne, Przekąska
Kuchnia Polska, Wege
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 450 g kalafiora (u mnie mrożony, ale z powodzeniem można zrobić też ze świeżego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki lnianej lub zmielonego lnu złocistego
  • 2 szczypty soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • 0,5 łyżeczki estragonu
  • 2 łyżki natki pietruszki świeżej, posiekanej drobno
  • 3 łyżki smalcu lub rafinowanego oleju kokosowego w wersji wege; do smażenia

Sposób przygotowania
 

  • Kalafiora ugotować na półtwardo, lekko ostudzić i dobrze odsączyć z wody. Jeśli korzystacie z kalafiora mrożonego, to wystarczy go rozmrozić i także odcisnąć z nadmiaru wody. Zblendować kalafiora z jajkami, wymieszać masę z mąką lnianą oraz przyprawami. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy i formować kotlety (6 sztuk). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż kotlety będą dość rumiane. Nie przewracać dopóki kotlety nie będą dobrze wysmażone od spodu, bo mają lekką tendencję do rozpadania się. Aby tego uniknąć można przed smażeniem opanierować kotlety zmielonymi skórkami wieprzowymi. Podawać ciepłe w towarzystwie sosu, np. pieczarkowego.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 312 kcal
Tłuszcz: 23,6 g
Węglowodany: 9,1 g
Błonnik 3,4 g
Białko 13,4 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating