keto ciasto z bezą i rabarbarem
Keto Low Carb Paleo Wiosna

Keto ciasto z rabarbarem i bezą (Paleo, LowCarb)

keto ciasto
Keto ciasto z rabarbarem pod bezą

Kompulsywne pieczenie ciast

No nie zgadniecie… Mam dla Was przepis na kolejne keto ciasto… 😀 Wiem, że to już przesada. Przepisy na keto ciasta przychodzą mi jednak tak naturalnie, że nawet się nie zdążę zorientować, a w piekarniku siedzi kolejne z nich… 😉 Taki urok najwidoczniej… Lub też jakaś nieznana mi jednostka chorobowa – kompulsywne pieczenie ciast albo coś w tym stylu. 😀 A okazji ostatnio nie brakuje. Święto za świętem, a i zwykły weekend wydaje się być dobrym materiałem na rytualną kawę z ciastem… To powstało akurat na nie byle jaki weekend, bo wciąż trwający czerwcowy długi. I stanowiło świetne remedium na szaroburość, która zapanowała w moich stronach w ostatnich kilku dniach…

keto ciasto z bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą

Keto ciasto z rabarbarem i bezą idealne na weekendowe okoliczności

Tym razem padło na keto ciasto z rabarbarem i bezą. Ale zdradzę Wam sekret – oprócz rabarbaru, do nadzienia poszło też kilka truskawek… 🙂 Dawno nie robiłam już ciasta w tym typie. A stanowi ono bardzo przyjemne połączenie różnych faktur. Spód to ciasto kruche na mące kokosowej i samych żółtkach, potem warstwa owoców, a zwieńczeniem całości jest puszysta beza. Pychota, że palce lizać! A wszystko utrzymane w podejściu niskowęglowodanowym i zgodnym z dietą ketogeniczną. Także bez obaw… 🙂

ciasto z bezą
Ciasto z rabarbarem przed pieczeniem

Rabarbar dobry na wszystko

Okazuje się, że rabarbar to owoc o naprawdę niskiej zawartości węglowodanów. Co zresztą wie każdy, kto miał okazję go spróbować bez dodatku żadnego słodzidła. Źródła podają, że wartość ta oscyluje w granicach 1,4 g na 100 g produktu. Jednocześnie zawartość błonnika to 3,2 g na 100 g. 🙂 Tym bardziej, że poza niską zawartością cukru ma on o wiele więcej do zaoferowania. Nawet nie wiedziałam, że jest taki bogaty w witaminy i minerały (w tym C, E oraz A). Można więc powiedzieć, że rabarbar to wręcz superfood. No to tym sposobem udało mi się chyba przekonać Was do pieczenia ciast z rabarbarem…? Tylko uważajcie – to uzależnia! 😀

P.S. Obiecuję, że następny przepis będzie wytrawny… 😀

keto ciasto z bezą i rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i bezą

Wiosna i lato to wspaniały czas obfitujący w piękne i pyszne owoce. Trzeba więc z tego korzystać ile wlezie! Na przykład piekąc keto ciasto z rabarbarem i bezą.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska, Wege
Ilość porcji 10 porcji

Składniki
  

Spód z kruchego ciasta

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany kokosowej (u mnie PlantOn Sour Creamo)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 45 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 90 g mąki kokosowej
  • 0,25 szklanki erytrytolu

Nadzienie owocowe

  • 450 g rabarbaru oczyszczonego
  • 8 truskawek
  • 2 łyżki erytrytolu

Beza

  • 2 białka jaj
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Sposób przygotowania
 

Spód z kruchego ciasta

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić tak aby powstała jednolita masa. Ciastem wylepić formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra + dół).

Nadzienie owocowe

  • Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki (ok. 1 cm). Truskawki poprzekrawać na pół. Owoce wymieszać z 2 łyżkami erytrytolu i odstawić. Jak spód się podpiecze, ułożyć owoce na cieście i zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut.

Beza

  • Białka ubić na sztywno z solą dodając pod koniec po łyżce erytrytolu. Gdy powstanie lśniąca masa, wyłożyć bezę na podpieczone owoce i zapiekać kolejne 10 - 15 minut aż beza się ładnie zrumieni.

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 117 kcal
Tłuszcz: 7,0 g
Węglowodany: 2,5 g
Błonnik 1,1 g
Białko 2,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating