wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto ciasto z bezą i rabarbarem

Keto ciasto z rabarbarem i bezą (Paleo, LowCarb)

Kompulsywne pieczenie ciast

No nie zgadniecie… Mam dla Was przepis na kolejne keto ciasto… 😀 Wiem, że to już przesada. Przepisy na keto ciasta przychodzą mi jednak tak naturalnie, że nawet się nie zdążę zorientować, a w piekarniku siedzi kolejne z nich… 😉 Taki urok najwidoczniej… Lub też jakaś nieznana mi jednostka chorobowa – kompulsywne pieczenie ciast albo coś w tym stylu. 😀 A okazji ostatnio nie brakuje. Święto za świętem, a i zwykły weekend wydaje się być dobrym materiałem na rytualną kawę z ciastem… To powstało akurat na nie byle jaki weekend, bo wciąż trwający czerwcowy długi. I stanowiło świetne remedium na szaroburość, która zapanowała w moich stronach w ostatnich kilku dniach…

keto ciasto z bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą

Keto ciasto z rabarbarem i bezą idealne na weekendowe okoliczności

Tym razem padło na keto ciasto z rabarbarem i bezą. Ale zdradzę Wam sekret – oprócz rabarbaru, do nadzienia poszło też kilka truskawek… 🙂 Dawno nie robiłam już ciasta w tym typie. A stanowi ono bardzo przyjemne połączenie różnych faktur. Spód to ciasto kruche na mące kokosowej i samych żółtkach, potem warstwa owoców, a zwieńczeniem całości jest puszysta beza. Pychota, że palce lizać! A wszystko utrzymane w podejściu niskowęglowodanowym i zgodnym z dietą ketogeniczną. Także bez obaw… 🙂

ciasto z bezą
Ciasto z rabarbarem przed pieczeniem

Rabarbar dobry na wszystko

Okazuje się, że rabarbar to owoc o naprawdę niskiej zawartości węglowodanów. Co zresztą wie każdy, kto miał okazję go spróbować bez dodatku żadnego słodzidła. Źródła podają, że wartość ta oscyluje w granicach 1,4 g na 100 g produktu. Jednocześnie zawartość błonnika to 3,2 g na 100 g. 🙂 Tym bardziej, że poza niską zawartością cukru ma on o wiele więcej do zaoferowania. Nawet nie wiedziałam, że jest taki bogaty w witaminy i minerały (w tym C, E oraz A). Można więc powiedzieć, że rabarbar to wręcz superfood. No to tym sposobem udało mi się chyba przekonać Was do pieczenia ciast z rabarbarem…? Tylko uważajcie – to uzależnia! 😀

P.S. Obiecuję, że następny przepis będzie wytrawny… 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto ciasto z bezą i rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i bezą

Modern Cavegirl
Wiosna i lato to wspaniały czas obfitujący w piękne i pyszne owoce. Trzeba więc z tego korzystać ile wlezie! Na przykład piekąc keto ciasto z rabarbarem i bezą.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Deser
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Spód z kruchego ciasta

Nadzienie owocowe

  • 450 g rabarbar oczyszczony
  • 8 szt. truskawki
  • 20 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol

Beza

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Spód z kruchego ciasta

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić tak aby powstała jednolita masa. Ciastem wylepić formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra + dół).

Nadzienie owocowe

  • Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki (ok. 1 cm). Truskawki poprzekrawać na pół. Owoce wymieszać z 2 łyżkami słodzidła i odstawić. Jak spód się podpiecze, ułożyć owoce na cieście i zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut.

Beza

  • Białka ubić na sztywno z solą dodając pod koniec po łyżce słodzidła. Gdy powstanie lśniąca masa, wyłożyć bezę na podpieczone owoce i zapiekać kolejne 10 – 15 minut aż beza się ładnie zrumieni.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Ciasto z rabarbarem i bezą
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
110.81
% RWS*
Tłuszcz
 
7.55
g
12
%
Tłuszcze nasycone
 
5.69
g
36
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.33
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1
g
Cholesterol
 
39.06
mg
13
%
Sód
 
36.47
mg
2
%
Potas
 
158
mg
5
%
Węglowodany
 
8.6
g
3
%
Błonnik
 
4.18
g
17
%
Cukier
 
1.67
g
2
%
Białko
 
2.98
g
6
%
Witamina A
 
98.96
IU
2
%
Witamina C
 
9.25
mg
11
%
Wapń
 
45.31
mg
5
%
Żelazo
 
0.48
mg
3
%
Węglowodany netto
 
4.42
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu