keto parfait z rabarbarem

Keto rabarbar pod kruszonką (Paleo, LowCarb, Vegan)

Rabarbarowej sagi ciąg dalszy

Rabarbar wdarł się szturmem do mojego menu i ani myśli go opuszczać. Co ciekawe nigdy nie byłam jakąś wielką fanką rabarbaru… Co roku w sezonie zdarzało mi się z pewnością jakieś danie z jego udziałem, ale nie w takich ilościach jak w tym. A wierzcie mi – obecnie zdarza mi się go jeść i na śniadanie i na deser. Ostatnio na śniadanie wjechał pyszny i szybki omlet z musem rabarbarowym i masłem migdałowym. No pychota. Niestety wszystko odbywało się w pośpiechu więc zdjęcia brak. Musicie uwierzyć mi na słowo… 😉 Dzisiaj natomiast przepis na najprostszą w świecie przekąskę z udziałem naszego bohatera, czyli keto rabarbar pod kruszonką. Robione już dwa dni z rzędu i to chyba jest najlepsza rekomendacja dla tego przepisu… 😀

rabarbar pod kruszonką
Keto rabarbar pod kruszonką

Rabarbarowe parfait jako dekonstrukcja przepisu bazowego

Na początku ustalmy jednak jedną rzecz – keto rabarbar pod kruszonką nie wygląda jakoś nieziemsko… Szarobura plama w białej ceramicznej formie do tarty. Mało to blogowe, a tym bardziej instagramowe… 😛 Także jako deser dla gości nie robi zbyt pozytywnego wrażenia. No prezencja nie przemawia za jego konsumpcją… Nie chciałabym jednak, żeby zniechęciłoby Was to do jego wypróbowania. Dlatego w moim przypadku keto rabarbar pod kruszonką został zdekonstruowany i podany w towarzystwie keto pianki jogurtowej w pucharkach jako rodzaj parfait. W ten sposób nie tylko prezentuje się znacznie lepiej, ale także smakuje wybornie.

Keto parfait z rabarbarem
Keto parfait z rabarbarem pod kruszonką

Krótkie streszczenie składu i sposobu przygotowania

Kwaskowatość rabarbaru komponuje się świetnie ze słodko – orzechową kruszonką oraz puszystą pianką jogurtową. Przepis jest wręcz banalnie prosty – kawałki rabarbaru miesza się z nasionami chia oraz keto słodzidłem i wykłada je na spód formy. Należy go zapiec w piekarniku, żeby zmiękł, a następnie posypuje się go kruszonką z mąki kokosowej, wiórek kokosowych i pokruszonych orzechów pecan wymieszanych z roztopionym masłem klarowanym. Ten zestaw idzie na kolejne 15 minut do piekarnika i gotowe!

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto parfait z rabarbarem

Rabarbar pod kruszonką

Modern Cavegirl
Miła przekąska, która równie dobrze może stanowić deser. Keto rabarbar pod kruszonką może nie powala wyglądem, ale smakuje wybornie. Zwłaszcza w postaci parfait z jogurtem kokosowym lub pianką kokosową z syfonu. Mniam!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 35 minutes
Czas całkowity 45 minutes
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Rabarbar

Kruszonka

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

  • Rabarbar pokroić w ok. 1-cm kawałki. Nasiona chia i erytrytol zalać wodą, dodać stewię. Wymieszać i odstawić aż zgęstnieje. W misce wymieszać kawałki rabarbaru z powstałą miksturą. Wyłożyć do formy i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie przygotować kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Gdy rabarbar będzie już miękki, posypać go powstałą kruszonką i wstawić na kolejne 15 – 20 minut do piekarnika aż wierzch się przyrumieni.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Rabarbar pod kruszonką
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
140.24
% RWS*
Tłuszcz
 
10.81
g
7
%
Tłuszcze nasycone
 
5.89
g
37
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.77
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.56
g
Cholesterol
 
14.4
mg
5
%
Sód
 
25.63
mg
1
%
Potas
 
218.31
mg
6
%
Węglowodany
 
9.62
g
32
%
Błonnik
 
4.7
g
20
%
Cukier
 
2.5
g
Białko
 
2.56
g
3
%
Witamina A
 
59.02
IU
1
%
Witamina C
 
4.6
mg
6
%
Wapń
 
80.03
mg
8
%
Żelazo
 
0.73
mg
4
%
Węglowodany netto
 
4.92
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu