Rabarbarowej sagi ciąg dalszy
Rabarbar wdarł się szturmem do mojego menu i ani myśli go opuszczać. Co ciekawe nigdy nie byłam jakąś wielką fanką rabarbaru… Co roku w sezonie zdarzało mi się z pewnością jakieś danie z jego udziałem, ale nie w takich ilościach jak w tym. A wierzcie mi – obecnie zdarza mi się go jeść i na śniadanie i na deser. Ostatnio na śniadanie wjechał pyszny i szybki omlet z musem rabarbarowym i masłem migdałowym. No pychota. Niestety wszystko odbywało się w pośpiechu więc zdjęcia brak. Musicie uwierzyć mi na słowo… 😉 Dzisiaj natomiast przepis na najprostszą w świecie przekąskę z udziałem naszego bohatera, czyli keto rabarbar pod kruszonką. Robione już dwa dni z rzędu i to chyba jest najlepsza rekomendacja dla tego przepisu… 😀

Rabarbarowe parfait jako dekonstrukcja przepisu bazowego
Na początku ustalmy jednak jedną rzecz – keto rabarbar pod kruszonką nie wygląda jakoś nieziemsko… Szarobura plama w białej ceramicznej formie do tarty. Mało to blogowe, a tym bardziej instagramowe… 😛 Także jako deser dla gości nie robi zbyt pozytywnego wrażenia. No prezencja nie przemawia za jego konsumpcją… Nie chciałabym jednak, żeby zniechęciłoby Was to do jego wypróbowania. Dlatego w moim przypadku keto rabarbar pod kruszonką został zdekonstruowany i podany w towarzystwie keto pianki jogurtowej w pucharkach jako rodzaj parfait. W ten sposób nie tylko prezentuje się znacznie lepiej, ale także smakuje wybornie.

Krótkie streszczenie składu i sposobu przygotowania
Kwaskowatość rabarbaru komponuje się świetnie ze słodko – orzechową kruszonką oraz puszystą pianką jogurtową. Przepis jest wręcz banalnie prosty – kawałki rabarbaru miesza się z nasionami chia oraz keto słodzidłem i wykłada je na spód formy. Należy go zapiec w piekarniku, żeby zmiękł, a następnie posypuje się go kruszonką z mąki kokosowej, wiórek kokosowych i pokruszonych orzechów pecan wymieszanych z roztopionym masłem klarowanym. Ten zestaw idzie na kolejne 15 minut do piekarnika i gotowe!
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Rabarbar pod kruszonką
Składniki
Rabarbar
- 450 g rabarbar oczyszczonego
- 2 łyżki nasiona chia
- 20 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 6 kropli stewia w płynie
- 0,25 szklanki woda
Kruszonka
- 0,25 szklanki masło klarowane rozpuszczone
- 35 gram mąka kokosowa (ok. ¼ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 0,25 szklanki wiórki kokosowe
- 2 łyżki len złoty zmielony
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 2 łyżki bezcukrowy syrop klonowy lub 2 łyżki erytrytolu
- 0,5 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 1 łyżka masło migdałowe czubata
Sposób przygotowania
- Rabarbar pokroić w ok. 1-cm kawałki. Nasiona chia i erytrytol zalać wodą, dodać stewię. Wymieszać i odstawić aż zgęstnieje. W misce wymieszać kawałki rabarbaru z powstałą miksturą. Wyłożyć do formy i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie przygotować kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Gdy rabarbar będzie już miękki, posypać go powstałą kruszonką i wstawić na kolejne 15 – 20 minut do piekarnika aż wierzch się przyrumieni.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.