keto parfait z rabarbarem
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska Vegan Wege Wiosna

Keto rabarbar pod kruszonką (Paleo, LowCarb, Vegan)

Rabarbarowej sagi ciąg dalszy

Rabarbar wdarł się szturmem do mojego menu i ani myśli go opuszczać. Co ciekawe nigdy nie byłam jakąś wielką fanką rabarbaru… Co roku w sezonie zdarzało mi się z pewnością jakieś danie z jego udziałem, ale nie w takich ilościach jak w tym. A wierzcie mi – obecnie zdarza mi się go jeść i na śniadanie i na deser. Ostatnio na śniadanie wjechał pyszny i szybki omlet z musem rabarbarowym i masłem migdałowym. No pychota. Niestety wszystko odbywało się w pośpiechu więc zdjęcia brak. Musicie uwierzyć mi na słowo… 😉 Dzisiaj natomiast przepis na najprostszą w świecie przekąskę z udziałem naszego bohatera, czyli keto rabarbar pod kruszonką. Robione już dwa dni z rzędu i to chyba jest najlepsza rekomendacja dla tego przepisu… 😀

rabarbar pod kruszonką
Keto rabarbar pod kruszonką

Rabarbarowe parfait jako dekonstrukcja przepisu bazowego

Na początku ustalmy jednak jedną rzecz – keto rabarbar pod kruszonką nie wygląda jakoś nieziemsko… Szarobura plama w białej ceramicznej formie do tarty. Mało to blogowe, a tym bardziej instagramowe… 😛 Także jako deser dla gości nie robi zbyt pozytywnego wrażenia. No prezencja nie przemawia za jego konsumpcją… Nie chciałabym jednak, żeby zniechęciłoby Was to do jego wypróbowania. Dlatego w moim przypadku keto rabarbar pod kruszonką został zdekonstruowany i podany w towarzystwie keto pianki jogurtowej w pucharkach jako rodzaj parfait. W ten sposób nie tylko prezentuje się znacznie lepiej, ale także smakuje wybornie.

Keto parfait z rabarbarem
Keto parfait z rabarbarem pod kruszonką

Krótkie streszczenie składu i sposobu przygotowania

Kwaskowatość rabarbaru komponuje się świetnie ze słodko – orzechową kruszonką oraz puszystą pianką jogurtową. Przepis jest wręcz banalnie prosty – kawałki rabarbaru miesza się z nasionami chia oraz keto słodzidłem i wykłada je na spód formy. Należy go zapiec w piekarniku, żeby zmiękł, a następnie posypuje się go kruszonką z mąki kokosowej, wiórek kokosowych i pokruszonych orzechów pecan wymieszanych z roztopionym masłem klarowanym. Ten zestaw idzie na kolejne 15 minut do piekarnika i gotowe!

keto parfait z rabarbarem

Rabarbar pod kruszonką

Miła przekąska, która równie dobrze może stanowić deser. Keto rabarbar pod kruszonką może nie powala wyglądem, ale smakuje wybornie. Zwłaszcza w postaci parfait z jogurtem kokosowym lub pianką kokosową z syfonu. Mniam!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas całkowity 45 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Porcje 8 porcji

Składniki
  

Rabarbar

  • 450 g rabarbaru oczyszczonego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 6 kropli stewii w płynie
  • 0,25 szklanki wody

Kruszonka

  • 0,25 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego
  • 0,25 szklanki mąki kokosowej
  • 0,25 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki lnu złocistego zmielonego
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 2 łyżki syropu klonowego bezcukrowego lub 2 łyżki erytrytolu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka masła migdałowego czubata

Sposób przygotowania
 

  • Rabarbar pokroić w ok. 1-cm kawałki. Nasiona chia i erytrytol zalać wodą, dodać stewię. Wymieszać i odstawić aż zgęstnieje. W misce wymieszać kawałki rabarbaru z powstałą miksturą. Wyłożyć do formy i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie przygotować kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Gdy rabarbar będzie już miękki, posypać go powstałą kruszonką i wstawić na kolejne 15 - 20 minut do piekarnika aż wierzch się przyrumieni.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 151 kcal
Tłuszcz: 10,6 g
Węglowodany: 4,5 g
Błonnik 3,9 g
Białko 2,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating