Keto ciasto z musem czekoladowym i truskawkami to istnie niebo w gębie. Wprost nie sposób mu się oprzeć. Zresztą nie ma takiej potrzeby, bo jest ono bezcukrowe i bezzbożowe, a w dodatku zgodne z dietą ketogeniczną!
Czekolada i truskawki dla taty
Było keto ciasto na Dzień Mamy, nie mogło go więc też zabraknąć takowego z okazji Dnia Ojca…Tym razem także elementem składowym są owoce, jednak głównym motywem przewodnim jest czekolada. Tak, czekolada i truskawki to wspaniałe połączenie. Nie tylko pyszne, ale i jakie eleganckie. Keto ciasto z musem czekoladowym i truskawkami jest jednocześnie całkiem proste w składzie i wykonaniu. Idealne na każdą okazję. Całkiem uniwersalne. No i łatwo wprowadzić do niego niezbędne modyfikacje jeśli zajdzie taka potrzeba. Na przykład – w prosty sposób można przerobić je na wegańskie. Wystarczy użyć spodu z tego ciasta.
Keto ciasto z musem czekoladowym i truskawkami – rozkład na czynniki pierwsze
W prezentowanej dzisiaj wersji spód to kakaowe kruche ciasto na bazie mąki kokosowej. Według moich złotych proporcji. 😛 Natomiast mus czekoladowy to dosłownie dwa składniki – mleko kokosowe oraz czekolada. No w porywach do trzech… 🙂 W zależności bowiem od zawartości kakao w czekoladzie użytej do niego może być potrzeba dosłodzenia odrobinę musu przy pomocy jakiegoś keto słodzidła (u mnie stewia w płynie). Ja użyłam czekolady 90 % kakao, więc kilka kropli stewii okazało się pomocne, ale w przypadku czekolady o mniejszej zawartości kakao dosładzanie może nie tylko nie być konieczne, ale nawet niewskazane… 🙂 Na to idą truskawki. I to by było na tyle w kwestii składników.
Super keto ciasto na super okazję
Jakie są wrażenia smakowe nie muszę chyba mówić – musicie spróbować sami! Zresztą już na pierwszy rzut oka widać, że to keto ciasto jest po prostu obłędne… 😛 Wręcz zniewalające… Spód nie jest ani zbyt twardy ani suchy, a mus czekoladowy wręcz rozpływa się w ustach. Świeżość i słodycz truskawek jest natomiast przysłowiową wisienką – pardon: truskawką – na torcie… 😀 No ale czego nie robi się dla taty…? 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Ciasto z musem czekoladowym i truskawkami
Składniki
Spód
- 1 szt. jajka w wersji vegan zastąpić 1 łyżką siemienia lnianego wymieszanego z 3 łyżkami wody lub użyć innego przepisu na spód (zobacz treść wpisu)
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 35 g olej kokosowy rafinowanego lub masła klarowanego
- 70 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżka kakao czarne
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżka śmietana kokosowa kwaśnej, np. PlantOn Sour Creamo
Mus czekoladowy
- 300 ml gęste mleko kokosowe
- 60 g czekolada gorzka (min. 85 % kakao) lub niskowęglowodanowa
- 10 kropli stewia w płynie (opcjonalnie – jeśli mus wyjdzie mało słodki)
Dodatkowo
- 100 g truskawki
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze aż do uzyskania jednorodnego ciasta. Wylepić nim okrągłą formę do tarty (ok 16 – 18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb pieczenia góra + dół) przez ok. 12 – 15 minut aż do lekkiego zrumienienia.
Mus czekoladowy
- Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu (u mnie poziom 2 na indukcji) lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. W międzyczasie mocno schłodzone mleko kokosowe ubić aż zwiększy objętość i stanie się puszyste. Dolać rozpuszczoną czekoladę i ubijać jeszcze chwilę. Spróbować i dosłodzić stewią jeśli jest taka potrzeba. Wyłożyć masę na ciasto i schować do lodówki na ok. 30 minut. Truskawki pokroić w plastry i udekorować wierzch ciasta układając je w formie rozetki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Dzień dobry, a w jakiej proporcji zamienić mąkę kokosową na migdałową? Nie cierpię kokosu.. 🙂 pozdrawiam
Rozumiem. Przy zamianie mąki kokosowej na migdałową stosuje się proporcje 1:3 lub nawet 1:4. Zaczęłabym więc od 3 x takiej ilości jak w przepisie, a jeśli ciasto wyjdzie rzadkie, to wtedy dodałabym więcej. 🙂
Wrażenia smakowe są nie gorsze niż te wizualne. Super keto ciasto na super okazję czyli na „Dzień Ojca” było miłym uatrakcyjnieniem tego szczególnego dnia. Ciasto warte wypróbowania. Pychotka!!!!!!!
Miło mi, że smakowało 🙂