Powrót na słodkie tory
No to mieliśmy małą przerwę od słodkości w postaci krokiecików z kalafiora, to teraz można wrócić z powrotem do mojego konika, czyli keto ciast i deserów… 😀 A wracam z nie byle czym, bo z keto french silk pie, czyli ciastem o francuskim rodowodzie, którego krem ma być gładki niczym jedwab. Tak przynajmniej mi się wydawało… 🙂 Prawda okazuje się jednak nieco odmienna, a nazwa dość myląca… Okazuje się, że ciasto zostało wynalezione w połowie XX wieku w USA przez niejaką Betty Cooper z okazji konkursu znanego jako Pillsbury Bake Off. A nazwę zawdzięcza tylko i wyłącznie temu, że wypełnia je czekoladowy mus, co najwidoczniej rodzi skojarzenia z jedwabiem i Francją… 🙂 Ale krem ma w istocie jedwabną konsystencję 😀
Keto french silk pie – ciasto łączące skrajności i zjednujące ludzi o rożnych poglądach dietetycznych
Mniejsza o nazwę, najważniejszy jest fakt, że ciasto jest absolutnie przepyszne, a w moim przypadku w dodatku także zgodne z dietą ketogeniczną i wegańską. A zapewniam, że nie jest łatwo połączyć te dwa reżimy żywieniowe… 🙂 Niemniej w tym przypadku się udało. Zatem weganie i miłośnicy diety ketogenicznej, w dużej mierze kojarzonej z produktami odzwierzęcymi, mogą zasiąść do wspólnego stołu…. 🙂 Szczerze powiedziawszy efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Zestawienie smaków jest obłędne, a świadomość, że ciasto można uznać za zdrowe dodaje mu kolejne kilka punktów. Jeszcze jeden plus, o którym wcześniej zapomniałam wspomnieć to fakt, że ciasto robi się w całości na zimno. Naturalną konsekwencją tego jest więc dość krótki czas przygotowania.
Triada kulinarnych przebojów w wersji keto
No to teraz kilka słów na temat składu. Spód to w dużym skrócie mąka migdałowa z czarnym kakao. Krem to natomiast znany i lubiany czekoladowy mus z awokado. Na wierzchu zaś znajdziecie ubite mleko/ śmietankę kokosową. Każde z nich z osobna jest pyszne – wyobraźcie sobie więc jak smakują w połączeniu… 🙂 Jest to prawdziwa petarda – po prostu musicie tego spróbować!
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
French Silk Pie
Składniki
Spód
- 75 g mąka migdałowa
- 2 łyżeczki kakao czarne
- 6 łyżeczek keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 3 łyżki nierafinowany olej kokosowy rozpuszczony
Mus czekoladowy
- 1,5 szt. awokado
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe (ok. 250 ml)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawa z cykorii (płaska)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 20 kropli stewia w płynie
- 30 ml rum ciemny
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Bita śmietana kokosowa
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe lub śmietanka kokosowa (ok. 250 ml)
- 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol; czubata
- 1 łyżeczka żelatyna płaska (w wersji wege zastąpić agarem, a jeśli korzystasz z gęstej śmietany kokosowej z puszki można całkiem pominąć)
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki wymieszać w malakserze lub rękoma w misce. Wylepić ciastem spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm (tortownicę warto wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Odstawić do lodówki.
Mus czekoladowy
- Wszystkie składniki zblendować bardzo dokładnie na gładką masę. Wyłożyć na spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Bita śmietana kokosowa
- Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać erytrytol i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku żelatyny nie gotować, a jeśli korzystasz z agaru, to można doprowadzić do lekkiego zagotowania). Wymieszać z pozostałym mlekiem/ śmietanką kokosową. Całość przełożyć do pojemnika syfonu i solidnie schłodzić. Nabić syfon i wyciskać śmietanę na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.