wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto deser

Keto French Silk Pie (Paleo, LowCarb, Vegan)

Powrót na słodkie tory

No to mieliśmy małą przerwę od słodkości w postaci krokiecików z kalafiora, to teraz można wrócić z powrotem do mojego konika, czyli keto ciast i deserów… 😀 A wracam z nie byle czym, bo z keto french silk pie, czyli ciastem o francuskim rodowodzie, którego krem ma być gładki niczym jedwab. Tak przynajmniej mi się wydawało… 🙂 Prawda okazuje się jednak nieco odmienna, a nazwa dość myląca… Okazuje się, że ciasto zostało wynalezione w połowie XX wieku w USA przez niejaką Betty Cooper z okazji konkursu znanego jako Pillsbury Bake Off. A nazwę zawdzięcza tylko i wyłącznie temu, że wypełnia je czekoladowy mus, co najwidoczniej rodzi skojarzenia z jedwabiem i Francją… 🙂 Ale krem ma w istocie jedwabną konsystencję 😀

Keto french silk pie – ciasto łączące skrajności i zjednujące ludzi o rożnych poglądach dietetycznych

Mniejsza o nazwę, najważniejszy jest fakt, że ciasto jest absolutnie przepyszne, a w moim przypadku w dodatku także zgodne z dietą ketogeniczną i wegańską. A zapewniam, że nie jest łatwo połączyć te dwa reżimy żywieniowe… 🙂 Niemniej w tym przypadku się udało. Zatem weganie i miłośnicy diety ketogenicznej, w dużej mierze kojarzonej z produktami odzwierzęcymi, mogą zasiąść do wspólnego stołu…. 🙂 Szczerze powiedziawszy efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Zestawienie smaków jest obłędne, a świadomość, że ciasto można uznać za zdrowe dodaje mu kolejne kilka punktów. Jeszcze jeden plus, o którym wcześniej zapomniałam wspomnieć to fakt, że ciasto robi się w całości na zimno. Naturalną konsekwencją tego jest więc dość krótki czas przygotowania.

keto deser
Keto french silk pie

Triada kulinarnych przebojów w wersji keto

No to teraz kilka słów na temat składu. Spód to w dużym skrócie mąka migdałowa z czarnym kakao. Krem to natomiast znany i lubiany czekoladowy mus z awokado. Na wierzchu zaś znajdziecie ubite mleko/ śmietankę kokosową. Każde z nich z osobna jest pyszne – wyobraźcie sobie więc jak smakują w połączeniu… 🙂 Jest to prawdziwa petarda – po prostu musicie tego spróbować! Tutaj znajdziecie oryginalny przepis, a poniżej moja wersja, w sumie bez większych zmian… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto deser

French Silk Pie

Modern Cavegirl
Keto french silk pie to niesamowicie aksamitne (a raczej jedwabne… ;)) w smaku i konsystencji keto ciasto. Wprost wspaniały keto deser – idealny do kawy. W dodatku wegański. Istne niebo w gębie!
Czas przygotowania 25 mins
Czas całkowity 2 hrs 25 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Spód

Mus czekoladowy

Bita śmietana kokosowa

  • 1 szklanka gęste mleko kokosowe lub śmietanka kokosowa (ok. 250 ml)
  • 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol; czubata
  • 1 łyżeczka żelatyna płaska (w wersji wege zastąpić agarem, a jeśli korzystasz z gęstej śmietany kokosowej z puszki można całkiem pominąć)
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki wymieszać w malakserze lub rękoma w misce. Wylepić ciastem spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm (tortownicę warto wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Odstawić do lodówki.

Mus czekoladowy

  • Wszystkie składniki zblendować bardzo dokładnie na gładką masę. Wyłożyć na spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Bita śmietana kokosowa

  • Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać erytrytol i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku żelatyny nie gotować, a jeśli korzystasz z agaru, to można doprowadzić do lekkiego zagotowania). Wymieszać z pozostałym mlekiem/ śmietanką kokosową. Całość przełożyć do pojemnika syfonu i solidnie schłodzić. Nabić syfon i wyciskać śmietanę na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
French Silk Pie
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
187.83
% RWS*
Tłuszcz
 
18.14
g
28
%
Tłuszcze nasycone
 
10.7
g
67
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.53
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.76
g
Cholesterol
 
1.55
mg
1
%
Potas
 
149.12
mg
4
%
Węglowodany
 
5.1
g
2
%
Błonnik
 
2.68
g
11
%
Cukier
 
1.25
g
1
%
Białko
 
3.51
g
7
%
Witamina A
 
36.68
IU
1
%
Witamina C
 
2.51
mg
3
%
Wapń
 
18.24
mg
2
%
Żelazo
 
0.57
mg
3
%
Węglowodany netto
 
2.42
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu