banner keto menu
keto deser
Amerykańska Deser Keto Low Carb Paleo Vegan Wege

Keto French Silk Pie (Paleo, LowCarb, Vegan)

Powrót na słodkie tory

No to mieliśmy małą przerwę od słodkości w postaci krokiecików z kalafiora, to teraz można wrócić z powrotem do mojego konika, czyli keto ciast i deserów… 😀 A wracam z nie byle czym, bo z keto french silk pie, czyli ciastem o francuskim rodowodzie, którego krem ma być gładki niczym jedwab. Tak przynajmniej mi się wydawało… 🙂 Prawda okazuje się jednak nieco odmienna, a nazwa dość myląca… Okazuje się, że ciasto zostało wynalezione w połowie XX wieku w USA przez niejaką Betty Cooper z okazji konkursu znanego jako Pillsbury Bake Off. A nazwę zawdzięcza tylko i wyłącznie temu, że wypełnia je czekoladowy mus, co najwidoczniej rodzi skojarzenia z jedwabiem i Francją… 🙂 Ale krem ma w istocie jedwabną konsystencję 😀

Keto french silk pie – ciasto łączące skrajności i zjednujące ludzi o rożnych poglądach dietetycznych

Mniejsza o nazwę, najważniejszy jest fakt, że ciasto jest absolutnie przepyszne, a w moim przypadku w dodatku także zgodne z dietą ketogeniczną i wegańską. A zapewniam, że nie jest łatwo połączyć te dwa reżimy żywieniowe… 🙂 Niemniej w tym przypadku się udało. Zatem weganie i miłośnicy diety ketogenicznej, w dużej mierze kojarzonej z produktami odzwierzęcymi, mogą zasiąść do wspólnego stołu…. 🙂 Szczerze powiedziawszy efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Zestawienie smaków jest obłędne, a świadomość, że ciasto można uznać za zdrowe dodaje mu kolejne kilka punktów. Jeszcze jeden plus, o którym wcześniej zapomniałam wspomnieć to fakt, że ciasto robi się w całości na zimno. Naturalną konsekwencją tego jest więc dość krótki czas przygotowania.

keto deser
Keto french silk pie

Triada kulinarnych przebojów w wersji keto

No to teraz kilka słów na temat składu. Spód to w dużym skrócie mąka migdałowa z czarnym kakao. Krem to natomiast znany i lubiany czekoladowy mus z awokado. Na wierzchu zaś znajdziecie ubite mleko/ śmietankę kokosową. Każde z nich z osobna jest pyszne – wyobraźcie sobie więc jak smakują w połączeniu… 🙂 Jest to prawdziwa petarda – po prostu musicie tego spróbować! Tutaj znajdziecie oryginalny przepis, a poniżej moja wersja, w sumie bez większych zmian… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto deser

French Silk Pie

Keto french silk pie to niesamowicie aksamitne (a raczej jedwabne… ;)) w smaku i konsystencji keto ciasto. Wprost wspaniały keto deser – idealny do kawy. W dodatku wegański. Istne niebo w gębie!
Czas przygotowania 25 mins
Czas całkowity 2 hrs 25 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Porcje 12 porcji

Składniki
  

Spód

  • 75 g mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki czarnego kakao
  • 6 łyżeczek erytrytolu
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, rozpuszczonego

Mus czekoladowy

  • 1,5 awokado
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (ok. 250 ml)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy z cykorii (płaska)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 20 kropli stewii w płynie
  • 30 ml ciemnego rumu
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Bita śmietana kokosowa

  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej (ok. 250 ml)
  • 1 łyżka erytrytolu czubata
  • 1 łyżeczka żelatyny płaska (w wersji wege zastąpić agarem, a jeśli korzystasz z gęstej śmietany kokosowej z puszki można całkiem pominąć)

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki wymieszać w malakserze lub rękoma w misce. Wylepić ciastem spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm (tortownicę warto wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Odstawić do lodówki.

Mus czekoladowy

  • Wszystkie składniki zblendować bardzo dokładnie na gładką masę. Wyłożyć na spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Bita śmietana kokosowa

  • Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać erytrytol i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku żelatyny nie gotować, a jeśli korzystasz z agaru, to można doprowadzić do lekkiego zagotowania). Wymieszać z pozostałym mlekiem/ śmietanką kokosową. Całość przełożyć do pojemnika syfonu i solidnie schłodzić. Nabić syfon i wyciskać śmietanę na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 169 kcal
Tłuszcz: 15,3 g
Węglowodany: 3,5 g
Błonnik 1,4 g
Białko 2,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating