keto empanady
Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska

Keto empanady z kurczakiem (Paleo, LowCarb)

Inspiracje rodem z kulinarnych warsztatów

A dokładniej rzecz ujmując – keto empanady z kurczakiem, szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Kojarzycie ten zestaw składników? Pojawił się on już przy okazji wpisu na temat warsztatów kulinarnych z Beatą Śniechowską i stanowił nadzienie przygotowywanych tam pierogów. W związku z tym, że bardzo mi ono zasmakowało, a obiecałam też, że będę przerabiać dania warsztatowe na wersje zgodne z dietą ketogeniczną, dzisiaj prezentuję to, co udało mi się wykreować bazując na składnikach oryginalnych warsztatowych pierogów. Tutaj zaś znajdziecie keto wersję risotto dyniowego.

Keto paszteciki
Keto empanady z kurczakiem

Pierogi czy empanady? Oto jest pytanie!

Oczywiście jeśli komuś zależy na smaku i konsystencji bardziej zbliżonych do prawdziwych pierogów, to zachęcam do wypróbowania ciasta na pierogi z tego przepisu. Zapewniam, że będą pyszne! 😀 Jednak należy pamiętać, że nie będzie to danie zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej. Głównym jego składnikiem jest bowiem mąka z manioku, która do niskowęglowodanowych nie należy. Ja tutaj też pobawiłam się w sklejanie, ale ciasto składało się z mąki kokosowej i łupin babki jajowatej. Pierogi, a raczej empanady były pieczone, chociaż od razu zaznaczam, że lepiej je usmażyć. Wyszły bowiem zdecydowanie za suche. Tak to jest, jak się eksperymentuje zamiast skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań… To samo ciasto posłużyło do wykreowania świątecznych pasztecików z e-book’a i smażone sprawdziło się wyśmienicie. No ale zawsze można je odsmażyć na maśle lub smalcu… Tak też zrobiłam. I smakowały bardzo dobrze. 🙂

Keto farsz
Nadzienie z kurczaka, szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów

Drugie wcielenie pierogowego nadzienia

Dużym plusem tego przepisu jest także fakt, że zostaje spora ilość nadzienia. Na 24 sztuki zużyłam mniej więcej połowę. Druga połowa posłużyła za pyszny keto obiad. Dodałam do niego sosu pomidorowego i podałam z makaronem shirataki. Wyszło z tego świetne spaghetti! 😃 Takie szybkie keto dania obiadowe to ja lubię! Keto empanady z kurczakiem natomiast posłużą lepiej jako przystawka lub finger food na imprezie niż danie główne. Można podać do nich jakieś dipy (np. czosnkowy lub pomidorowy) i będzie z tego rewelacyjna keto przekąska!

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto empanady

Empanady z kurczakiem

Keto empanady z kurczakiem to smaczna i pożywna przekąska, która nada się zarówno na imprezę lub wieczór filmowy, jak również na wynos do szkoły lub pracy. Smakują i na zimno i na ciepło. Polecam wypróbować z tym, jak i z każdym innym nadzieniem! 🙂
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 24 sztuki

Składniki
  

Nadzienie (połowa porcji)

  • 1 pierś z kurczaka pojedyncza (ok. 200 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 g szpinaku w liściach świeżego
  • 100 g sera feta
  • 50 g pomidorów suszonych odsączonych z oleju
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto na empanady

  • 3 jaja
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g lnu złotego zmielonego
  • 15 g łupin babki jajowatej zmielonych
  • 6 łyżek wrzątku

Sposób przygotowania
 

Nadzienie

  • Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Przyprawić. Smażyć na maśle, a gdy się lekko przyrumieni dodać drobno pokrojony szpinak. Smażyć jeszcze przez chwilę aż do całkowitego odparowania płynu. Ostudzić. Dodać pomidory suszone oraz fetę pokruszoną na drobne kawałeczki.

Ciasto na empanady

  • Mąkę kokosową wymieszać z siemieniem lnianym oraz babką jajowatą. Dodać szczyptę soli oraz wrzątek. Wymieszać, a następnie wbić jaja i wyrobić ciasto. Powinno dawać się formować. Rozwałkować ciasto na cienki placek podsypując mąkę kokosową. Wycinać okrągłe kształty używając szklanki. Ciasto nadziewać farszem tworząc pierożki/ empanady. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 – 20 minut aż się zezłocą (po połowie czasu pieczenia przełożyć na drugą stronę).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 41 kcal
Tłuszcz: 2,3 g
Węglowodany: 0,6 g
Błonnik 1,1 g
Białko 3,1 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating