Przedstawiam Ci niezwykle smakowity przepis na KETO empanady z kurczakiem. To danie nie tylko oczaruje Twoje kubki smakowe, ale także idealnie wpisze się w ramy diety ketogenicznej. Prezentowana wersja empanad jest pełna smaku i pozbawiona zbędnych węglowodanów.
Keto empanady z kurczakiem: inspiracje rodem z kulinarnych warsztatów
A dokładniej rzecz ujmując – keto empanady z kurczakiem, szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Kojarzycie ten zestaw składników? Pojawił się on już przy okazji wpisu na temat warsztatów kulinarnych z Beatą Śniechowską i stanowił nadzienie przygotowywanych tam pierogów. W związku z tym, że bardzo mi ono zasmakowało, a obiecałam też, że będę przerabiać dania warsztatowe na wersje zgodne z dietą ketogeniczną, dzisiaj prezentuję to, co udało mi się wykreować bazując na składnikach oryginalnych warsztatowych pierogów.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje szereg cech, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka, która zapewnia uczucie długotrwałej sytości i sprzyja regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów netto pomaga kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, co sprawia, że proces redukcji masy ciała, szczególnie odchudzanie brzucha jest znacznie bardziej skuteczne
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne A TAKŻE Keto dieta a Hashimoto
Pierogi czy empanady? Oto jest pytanie!
Oczywiście jeśli komuś zależy na smaku i konsystencji bardziej zbliżonych do prawdziwych pierogów, to zachęcam do wypróbowania tego ciasta na pierogi. Zapewniam, że będą pyszne! 😀 Ja tutaj też pobawiłam się w sklejanie, ale ciasto składało się z mąki kokosowej i łupin babki jajowatej. Pierogi, a raczej empanady były pieczone, chociaż od razu zaznaczam, że lepiej je usmażyć. Wyszły bowiem zdecydowanie za suche. Tak to jest, jak się eksperymentuje zamiast skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań… To samo ciasto posłużyło do wykreowania świątecznych pasztecików z e-book’a i smażone sprawdziło się wyśmienicie. No ale zawsze można je odsmażyć na maśle lub oleju kokosowym… Tak też zrobiłam. I smakowały bardzo dobrze. 🙂
Drugie wcielenie pierogowego nadzienia
Dużym plusem tego przepisu jest także fakt, że zostaje spora ilość nadzienia. Na 24 sztuki zużyłam mniej więcej połowę. Druga połowa posłużyła za pyszny keto obiad. Dodałam do niego sosu pomidorowego i podałam z makaronem shirataki. Wyszło z tego świetne spaghetti! Takie szybkie keto dania obiadowe to ja lubię! Keto empanady z kurczakiem natomiast posłużą lepiej jako przystawka lub finger food na imprezie niż danie główne. Można podać do nich jakieś dipy (np. czosnkowy lub pomidorowy) i będzie z tego rewelacyjna keto przekąska!
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Empanady z kurczakiem
Składniki
Nadzienie (połowa porcji)
- 1 pierś z kurczaka pojedyncza (ok. 200 g)
- 2 łyżki masło klarowane
- 200 g szpinak świeżego
- 100 g ser feta
- 50 g pomidory suszone odsączonych z oleju
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Ciasto na empanady
- 3 szt. jajka
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 30 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 30 g len złoty zmielony lub mąka lniana
- 15 g łupiny babki jajowatej zmielone
- 6 łyżek woda wrzącej
Sposób przygotowania
Nadzienie
- Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Przyprawić. Smażyć na maśle, a gdy się lekko przyrumieni dodać drobno pokrojony szpinak. Smażyć jeszcze przez chwilę aż do całkowitego odparowania płynu. Ostudzić. Dodać pomidory suszone oraz fetę pokruszoną na drobne kawałeczki.
Ciasto na empanady
- Mąkę kokosową wymieszać z siemieniem lnianym oraz babką jajowatą. Dodać szczyptę soli oraz wrzątek. Wymieszać, a następnie wbić jaja i wyrobić ciasto. Powinno dawać się formować. Rozwałkować ciasto na cienki placek podsypując mąkę kokosową. Wycinać okrągłe kształty używając szklanki. Ciasto nadziewać farszem tworząc pierożki/ empanady. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 – 20 minut aż się przyrumienią (po połowie czasu pieczenia przełożyć na drugą stronę).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Pouczająca lektura! Doceniam szczegółowość i dokładność. Szkoda tylko, że niektóre fragmenty są zbyt techniczne dla laików. Mimo to, świetne źródło wiedzy!
Wydaje mi się, że przepis nie jest aż taki skomplikowany, żeby opis mógł być zbyt techniczny… Każda osoba średnio zaawansowana w temacie kulinariów powinna sobie poradzić! 🙂
Chciałbym się dowiedzieć, jakie są Twoje przemyślenia na temat współpracy z innymi blogerami. Czy preferujesz indywidualną pracę, czy może widzisz korzyści w nawiązywaniu współpracy i wymianie doświadczeń z innymi twórcami treści?
Wymiana doświadczeń jest u mnie zawsze mile widziana 🙂