keto pierogi

Keto pierogi z grzybami (Paleo, LowCarb)

Keto pierogi, czyli przedświąteczne pierogowe szaleństwo

Ostatnio opętało mnie jakieś szaleństwo na punkcie keto pierogów. Wypróbowałam już pierogi z takiego samego ciasta jak w przypadku ravioli z nadzieniem dyniowym. Jednak uparłam się, że musi być jakiś sposób, żeby przygotować keto pierogi bez gumy guar. I rzeczywiście jest. 🙂 Pierogi są na bazie tylko mąki z lnu. Są to więc keto pierogi lniane. Przepis jest bardzo prosty. Nie pamiętam niestety gdzie go znalazłam… Podchodziłam do niego jak do jeża. W końcu na fali sukcesu wersji z gumą guar zdecydowałam się wypróbować. Dla bezpieczeństwa na początek z połowy porcji. 🙂 I tak wyszły z niej 24 sztuki keto pierogów, więc może nawet lepiej, że nie robiłam z całej porcji… No bo kto by to lepił…? 😛

Wkładka do wigilijnego barszczu

Wyszły na tyle udane, że uświetnią tegoroczną kolację wigilijną i wpadną do barszczu (przepis na barszcz znajdziecie w eCookbook’u świątecznym). Co prawda tylko mojego, bo reszta rodziny upodobała sobie niesamowicie pierogi z mąki z manioku i stwierdzili, że tego dnia nie będą liczyć węglowodanów. Tak więc cały weekend upłynie mi pod znakiem lepienia pierogów… 😛 Ale to raz w roku. No i jutro to będzie takie wspólne lepienie z mamą, więc się cieszę. 🙂 A propos barszczu – to już pora powoli myśleć o postawieniu buraków na zakwas buraczany. 🙂

pierogi
Keto pierogi z grzybami

Keto pierogi i wariacje na ich temat

Ciasto na pierogi jest dość elastyczne i zaskakująco dobrze się z niego lepi. Jednak uszek bym raczej nie ryzykowała z niego robić… 😀 Dzisiejsza wersja pierogów jest z grzybami. W tym roku grzybobranie się udało, więc jestem w posiadaniu wystarczającej ilości grzybów suszonych. Bazą farszu są jednak pieczarki. Mój umysł powędrował jednak daleko naprzód i już rozmyślam nad innymi możliwymi farszami do zastosowania… 😀 Mięsny, kapusta z grzybami, szpinak. I to chyba na tyle, bo mam wrażenie, że w słodkim wydaniu keto pierogi lniane raczej się nie sprawdzą…

keto pierogi

Pierogi lniane

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Elementarny składnik Świąt, jedna z 12 tradycyjnych potraw. Jak tu nie zjeść pieroga podczas wigilijnej kolacji? Od teraz nie musicie ich już sobie odmawiać… Oto bowiem przepis na keto pierogi z grzybami. 🙂
Czas całkowity 30 minutes
Kuchnia Polska
Porcje 24 sztuki
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Ciasto na pierogi

Nadzienie grzybowe

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Nadzienie grzybowe

  • Grzyby suszone zalać odrobiną wrzątku, odstawić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Gotować na dość intensywnym ogniu, aż pieczarki puszczą wodę, odparować. W międzyczasie posolić. Gdy płyn odparuje, dodać pokrojone drobno namoczone grzyby leśne razem z zalewą. Odparować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po lekkim ostudzeniu farsz rozdrobnić w malakserze.

Ciasto na pierogi

  • Mąkę wymieszać z solą. Olej kokosowy rozpuścić we wrzątku, po czym zalać mąkę i wymieszać. Dodać jajko i wyrobić elastyczne ciasto (w zależności od konsystencji może być potrzeba dodania odrobiny mąki lnianej lub wody). Uformować kulę i owinąć ją folią spożywczą. Ugniatać ciasto przez kolejne 10 minut, po czym odstawić na minimum 30 minut.
  • Następnie rozwałkować je dość cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykrawać kółka i nadziać farszem grzybowym formując pieroga. Nie nakładać zbyt dużo nadzienia – pierogi muszą być płaskie, inaczej rozpadną się podczas gotowania. Pozostałe kółka na pierogi trzymać przykryte folią lub ściereczką, gdyż wysuszone tracą elastyczność i ciężej jest lepić z nich pierogi. Gotowe pierogi gotować w osolone wodzie ok. 2 minuty wrzucając na wrzątek. Nie doprowadzać jednak do wrzenia, gdyż przy intensywnym gotowaniu mogą się rozpadać. Po tym czasie odcedzić pierogi. Najlepiej smakują odsmażone na maśle klarowanym (wtedy mają też dużo korzystniejsze makro).
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Pierogi lniane
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
59.34
% RWS*
Tłuszcz
 
4.6
g
3
%
Tłuszcze nasycone
 
1.34
g
8
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.04
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.95
g
Cholesterol
 
10.02
mg
3
%
Sód
 
7.57
mg
0
%
Potas
 
136.06
mg
4
%
Węglowodany
 
3.36
g
11
%
Błonnik
 
2.15
g
9
%
Cukier
 
0.73
g
Białko
 
2.19
g
2
%
Witamina A
 
9.99
IU
0
%
Witamina C
 
0.83
mg
1
%
Wapń
 
19.78
mg
2
%
Żelazo
 
0.54
mg
3
%
Węglowodany netto
 
1.21
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

13 Comments

  1. Avatar for Katee

    1 star
    Ten przepis to jakaś pomyłka. To ciasto dosłownie kruszy się w palcach. Nie ma mowy o rozwałkowaniu.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Nie wiem, dlaczego pierogi Ci się nie udały. 🙁 Ciasto może nie ma konsystencji idealnej do lepienia, ale jak na bezglutenowce – moim zdaniem – lepi się je całkiem nieźle…
      Jeśli ciasto się kruszyło, to najprawdopodobniej wystarczyło dodać trochę więcej wody…

  2. Avatar for SYLWIA

    smażone są super. nie rozpadają się

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Super! Dziękuję za feedback. 🙂 Fajnie, że przepis się sprawdził.

  3. Avatar for Natalia
    Natalia says:

    Witam, nie będzie różnicy w konsystencji ciasta jeśli użyję zmielony len zamiast mąki lnianej?

    1. Avatar for cavegirl

      Hej, jak najbardziej można zastąpić mąkę lnianą zmielonym lnem. Właściwie do tego przepisu używałam właśnie lnu zmielonego w młynku do kawy i sprawdził się dobrze.

      1. Avatar for Natalia
        Natalia says:

        Super, dziękuję. W takim razie zabieram się do roboty

      2. Avatar for Emil

        Super przepis, ale w żaden sposób nie jest to keto. Mąka lniana ma 27g węglowodanów w 100g. Zwykle ludzie na keto próbują zejść poniżej 20-30g węglowodanów w ciągu dnia. 5 takich pierożków i limit wyczerpany

        1. Avatar for Modern Cavegirl

          Witaj, cieszę się, że przepis Ci się podoba. Co do końcowej zawartości węglowodanów w pierogach, to dużo zależy od:
          1) produktu, z którego korzystasz (len, z którego ja korzystałam zawiera 17 g węglowodanów w 100 g)
          2) uwzględnienia błonnika (na keto z reguły celuje się w 20-30 węglowodanów NETTO, czyli po odjęciu błonnika), a tego akurat len zawiera sporo
          3) danych odnośnie wartości odżywczych wziętych do kalkulacji (najlepiej wziąć z etykiety konkretnych produktów, bo w aplikacjach często wprowadzone są błędnie)

          Także moje pierogi są jak najbardziej keto. 🙂 Czy Twoje będą keto zależy od doboru produktów… 🙂 Przypuszczam, że od tych 27 g węgli, o których mówisz należy jeszcze odjąć błonnik.

  4. Avatar for Marta

    Próbowałaś może robić te pierogi w wersji pieczonej ?

    1. Avatar for cavegirl

      Nie, jeszcze nie, ale myślę, że mogą się udać nawet lepiej niż w wersji gotowanej, gdyż to właśnie podczas gotowania odnotowałam najwięcej strat (niektóre popękały, a niektóre niestety się rozpadły). Jeśli wypróbujesz, to koniecznie daj znać, jak się udały. 🙂

    2. Avatar for Joanna

      Czy takie pierożki można mrozić?

      1. Avatar for Modern Cavegirl

        Tak, jak najbardziej. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu