keto pierogi
Keto Low Carb Paleo

Keto pierogi (Paleo, LowCarb)

Keto pierogi lniane
Keto pierogi lniane

Przedświąteczne pierogowe szaleństwo

Ostatnio opętało mnie jakieś szaleństwo na punkcie keto pierogów. Wypróbowałam już pierogi z takiego samego ciasta jak w przypadku ravioli z nadzieniem dyniowym. Jednak uparłam się, że musi być jakiś sposób, żeby przygotować keto pierogi bez gumy guar. I rzeczywiście jest. 🙂 Pierogi są na bazie tylko mąki z lnu. Są to więc keto pierogi lniane. Przepis jest bardzo prosty. Nie pamiętam niestety gdzie go znalazłam… Podchodziłam do niego jak do jeża. W końcu na fali sukcesu wersji z gumą guar zdecydowałam się wypróbować. Dla bezpieczeństwa na początek z połowy porcji. 🙂 I tak wyszły z niej 24 sztuki keto pierogów, więc może nawet lepiej, że nie robiłam z całej porcji… No bo kto by to lepił…? 😛

Wkładka do wigilijnego barszczu

Keto pierogi lniane wyszły na tyle udane, że uświetnią tegoroczną kolację wigilijną i wpadną do barszczu (przepis na barszcz znajdziecie w eCookbook’u świątecznym). Co prawda tylko mojego, bo reszta rodziny upodobała sobie niesamowicie pierogi z mąki z manioku i stwierdzili, że tego dnia nie będą liczyć węglowodanów. Tak więc cały weekend upłynie mi pod znakiem lepienia pierogów… 😛 Ale to raz w roku, no i jutro to będzie takie wspólne lepienie z mamą, więc się cieszę. 🙂 A propos barszczu – to już pora powoli myśleć o postawieniu buraków na zakwas buraczany. 🙂

pierogi
Keto pierogi z grzybami

Keto pierogi i wariacje na ich temat

Ciasto na pierogi jest dość elastyczne i zaskakująco dobrze się z niego lepi. Jednak uszek bym raczej nie ryzykowała z niego robić… 😀 Dzisiejsza wersja pierogów jest z grzybami. W tym roku grzybobranie się udało, więc jestem w posiadaniu wystarczającej ilości grzybów suszonych. Bazą farszu są jednak pieczarki. Mój umysł powędrował jednak daleko naprzód i już rozmyślam nad innymi możliwymi farszami do zastosowania… 😀 Mięsny, kapusta z grzybami, szpinak… I to by było chyba na tyle, bo mam wrażenie, że w słodkim wydaniu keto pierogi lniane raczej się nie sprawdzą…

keto pierogi

Pierogi lniane

Elementarny składnik Świąt, jedna z 12 tradycyjnych potraw. Jak tu nie zjeść pieroga podczas wigilijnej kolacji? Od teraz nie musicie ich już sobie odmawiać... Oto bowiem przepis na keto pierogi z grzybami. 🙂
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Danie główne, Przekąska
Kuchnia Polska, Wege
Ilość porcji 24 sztuki

Składniki
  

Ciasto na pierogi

  • 1 szklanka mąki lnianej lub zmielonego lnu złotego
  • 1 jajko
  • 25 ml wrzątku
  • 0,5 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Nadzienie grzybowe

  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 garści grzybów suszonych
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

Nadzienie grzybowe

  • Grzyby suszone zalać odrobiną wrzątku, odstawić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Gotować na dość intensywnym ogniu, aż pieczarki puszczą wodę, odparować. W międzyczasie posolić. Gdy płyn odparuje, dodać pokrojone drobno namoczone grzyby leśne razem z zalewą. Odparować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po lekkim ostudzeniu farsz rozdrobnić w malakserze.

Ciasto na pierogi

  • Mąkę wymieszać z solą. Olej kokosowy rozpuścić we wrzątku, po czym zalać mąkę i wymieszać. Dodać jajko i wyrobić elastyczne ciasto (w zależności od konsystencji może być potrzeba dodania odrobiny mąki lnianej lub wody). Uformować kulę i owinąć ją folią spożywczą. Ugniatać ciasto przez kolejne 10 minut, po czym odstawić na minimum 30 minut.
  • Następnie rozwałkować je dość cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykrawać kółka i nadziać farszem grzybowym formując pieroga. Nie nakładać zbyt dużo nadzienia - pierogi muszą być płaskie, inaczej rozpadną się podczas gotowania. Pozostałe kółka na pierogi trzymać przykryte folią lub ściereczką, gdyż wysuszone tracą elastyczność i ciężej jest lepić z nich pierogi. Gotowe pierogi gotować w osolone wodzie ok. 2 minuty wrzucając na wrzątek. Nie doprowadzać jednak do wrzenia, gdyż przy intensywnym gotowaniu mogą się rozpadać. Po tym czasie odcedzić pierogi. Najlepiej smakują odsmażone na maśle klarowanym (wtedy mają też dużo korzystniejsze makro).

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 41 kcal
Tłuszcz: 1,6 g
Węglowodany: 4,3 g
Błonnik 4,0 g
Białko 4,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
keto pierogi

Pierogi lniane

Elementarny składnik Świąt, jedna z 12 tradycyjnych potraw. Jak tu nie zjeść pieroga podczas wigilijnej kolacji? Od teraz nie musicie ich już sobie odmawiać... Oto bowiem przepis na keto pierogi z grzybami. 🙂
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Danie główne, Przekąska
Kuchnia Polska, Wege
Ilość porcji 24 sztuki

Składniki
  

Ciasto na pierogi

  • 1 szklanka mąki lnianej lub zmielonego lnu złotego
  • 1 jajko
  • 25 ml wrzątku
  • 0,5 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Nadzienie grzybowe

  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 garści grzybów suszonych
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

Nadzienie grzybowe

  • Grzyby suszone zalać odrobiną wrzątku, odstawić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Gotować na dość intensywnym ogniu, aż pieczarki puszczą wodę, odparować. W międzyczasie posolić. Gdy płyn odparuje, dodać pokrojone drobno namoczone grzyby leśne razem z zalewą. Odparować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po lekkim ostudzeniu farsz rozdrobnić w malakserze.

Ciasto na pierogi

  • Mąkę wymieszać z solą. Olej kokosowy rozpuścić we wrzątku, po czym zalać mąkę i wymieszać. Dodać jajko i wyrobić elastyczne ciasto (w zależności od konsystencji może być potrzeba dodania odrobiny mąki lnianej lub wody). Uformować kulę i owinąć ją folią spożywczą. Ugniatać ciasto przez kolejne 10 minut, po czym odstawić na minimum 30 minut.
  • Następnie rozwałkować je dość cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykrawać kółka i nadziać farszem grzybowym formując pieroga. Nie nakładać zbyt dużo nadzienia - pierogi muszą być płaskie, inaczej rozpadną się podczas gotowania. Pozostałe kółka na pierogi trzymać przykryte folią lub ściereczką, gdyż wysuszone tracą elastyczność i ciężej jest lepić z nich pierogi. Gotowe pierogi gotować w osolone wodzie ok. 2 minuty wrzucając na wrzątek. Nie doprowadzać jednak do wrzenia, gdyż przy intensywnym gotowaniu mogą się rozpadać. Po tym czasie odcedzić pierogi. Najlepiej smakują odsmażone na maśle klarowanym (wtedy mają też dużo korzystniejsze makro).

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 41 kcal
Tłuszcz: 1,6 g
Węglowodany: 4,3 g
Błonnik 4,0 g
Białko 4,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

5 Comments

  1. Próbowałaś może robić te pierogi w wersji pieczonej ?

    1. Nie, jeszcze nie, ale myślę, że mogą się udać nawet lepiej niż w wersji gotowanej, gdyż to właśnie podczas gotowania odnotowałam najwięcej strat (niektóre popękały, a niektóre niestety się rozpadły). Jeśli wypróbujesz, to koniecznie daj znać, jak się udały. 🙂

  2. Witam, nie będzie różnicy w konsystencji ciasta jeśli użyję zmielony len zamiast mąki lnianej?

    1. Hej, jak najbardziej można zastąpić mąkę lnianą zmielonym lnem. Właściwie do tego przepisu używałam właśnie lnu zmielonego w młynku do kawy i sprawdził się dobrze.

      1. Super, dziękuję. W takim razie zabieram się do roboty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating