Keto dieta to obecnie jedna z najpopularniejszych diet, pozwalająca na efektywne odchudzanie i utrzymanie zdrowej wagi. Jednak wielu osobom wydaje się, że na diecie ketogenicznej trzeba rezygnować z ulubionych smaków. Nic bardziej mylnego! Dziś pragnę Ci zaprezentować przepis na Keto Krokiety z Kapustą i Grzybami – wyjątkową przekąskę, która zaskoczy Cię smakiem i sprawi, że dieta keto stanie się jeszcze smaczniejsza.
Keto Krokiety z Kapustą i Grzybami: Nie Tylko na Wigilijny Stół
Przyznaję, że dzisiejsza propozycja pasowałaby zdecydowanie bardziej na minione Święta Bożego Narodzenia niż na Karnawał, bo jest to przepis na typowo wigilijne danie. Mowa jest o krokietach z kapustą i grzybami… Ja robiłam je w zupełnie innych okolicznościach, ale – także mi – kojarzą się one ze Świętami.
Muszę jednak zaznaczyć, że w tej wersji nie są one stricte wigilijne, gdyż w roli panierki wystąpiły pokruszone skórki świńskie. Taką samą panierkę użyłam do kotletów schabowych i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tutaj też wypada świetnie, jednak na wigilijny stół nie do końca się nadaje. Oczywiście pod warunkiem, że podchodzicie restrykcyjnie do kwestii wigilijnych tradycji…
Keto Krokiety z Kapustą i Grzybami: Warte Zachodu
Bazą krokietów są oczywiście keto naleśniki, które jak do tej pory pojawiały się na blogu głównie w wersji słodkiej. Przepis na nie w wersji wytrawnej jest analogiczny do tych naleśników, oczywiście z wyłączeniem substancji słodzących… 🙂
Od razu zaznaczam, że przygotowanie krokietów nie jest lekkie, łatwe i przyjemne. Składa się ono bowiem z kilku etapów: przygotowanie naleśników, przygotowanie nadzienia, panierowanie i smażenie właściwych krokietów. Keto krokiety wychodzą jednak bardzo dobre. Od czasu do czasu można sobie więc na takie przedsięwzięcie pozwolić… No i plusem jest fakt, że prace nad nimi można sobie dogodnie podzielić – nie trzeba robić wszystkiego ciągiem…
Alternatywna panierka
Jeśli należysz do osób, które krokiety z kapustą i grzybami robią raz do roku, na Wigilię, to nie mogę Cię zostawić bez alternatywy wobec panierki ze skórek wieprzowych. Proponuję wypróbować panierkę z keto nuggetsów lub fish and chips. Do tego sos grzybowy i pyszne bezmięsne wigilijne danie gotowe!
Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki
Naleśniki
- 4 szt. jajka
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe
- 0,25 szklanki woda
- 1 łyżka łupiny babki jajowatej
- 0,25 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 3 łyżki masło klarowane
Kapusta z grzybami
- 250 g pieczarki posiekanych w cienkie plasterki
- 250 g biała kapusta posiekanej drobno
- 250 g kapusta kiszona
- 30 g masło klarowane
- 1 szt. cebula posiekana w drobną kostkę
- 1 garść grzyby suszone uprzednio zalanych wrzątkiem i odstawionych do namoknięcia
- 0,25 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska (do smaku)
- 1 szczypta pieprz
- 3 szt. liście laurowe
- 5 ziaren ziele angielskie
Panierka
- 100 g skórki wieprzowe zmiażdżonych
- 1 szt. jajka
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 40 g olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
Naleśniki
- Jajka zmiksować z pozostałymi składnikami poza łupinami babki jajowatej. Pod koniec ubijania dodawać po trochu łupiny babki jajowatej. Odstawić masę na 10 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozgrzać masło na patelni. Wylewać porcję masy i smażyć aż wierzch się zetnie, po czym przerzucić na drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Kontynuować do wyczerpania masy. Ostudzić i przekładać nadzieniem z kapusty i pieczarek.
Kapusta z grzybami
- Pieczarki podprażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Na patelnię wrzucić masło oraz cebulę. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (świeżą i kiszoną), przemieszać i zalać wodą z namaczania grzybów. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Grzybki drobno posiekać i dorzucić do kapusty. Przykryć i dusić przez 10 -15 minut aż kapusta zmięknie. Odkryć i odparować pozostałości płynu. Ostudzić.
Panierowanie i smażenie
- Nadzienie podzielić na 8 równych części. Każdy naleśnik faszerować kapustą z grzybami i formować rulon zabezpieczając boki tak, żeby nadzienie nie uciekło. Jajko rozbełtać (można dodać odrobinę mleka kokosowego do rozrzedzenia masy). Rulony maczać w jajku, a następnie obtaczać w zmiażdżonych skórkach wieprzowych, po czym smażyć w rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać na ciepło. Krokiety dobrze smakują także odgrzane na drugi dzień.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Gdzie można kupić skórki wieprzowe? Uda się dostać w markecie?
W markecie może być ciężko. Czasami zdarzają się podczas tygodnia hiszpańskiego w dyskontach, a jak nie, to pozostaje Internet (np. Allegro).
wyglądają pysznie!
Dziękuję! Smakują też całkiem nieźle. 🙂