
Danie nie tylko na wigilijny stół
Przyznaję, że dzisiejsza propozycja pasowałaby zdecydowanie bardziej na minione Święta Bożego Narodzenia niż na Karnawał, bo jest to przepis na typowo wigilijne danie. Mowa jest o krokietach z kapustą i grzybami… Ja robiłam je w zupełnie innych okolicznościach, ale – także mi – kojarzą się one ze Świętami. Muszę jednak zaznaczyć, że w tej wersji nie są one stricte wigilijne, gdyż w roli panierki wystąpiły pokruszone skórki świńskie. Taką samą panierkę użyłam do kotletów schabowych i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tutaj też wypada świetnie, jednak na wigilijny stół trzeba by było przygotować panierkę z innych składników. Oczywiście pod warunkiem, że podchodzicie restrykcyjnie do kwestii wigilijnych tradycji… W przeciwnym razie ta wersja nada się idealnie…
Keto krokiety – pracochłonne przedsięwzięcie
Bazą krokietów są oczywiście keto naleśniki, które jak do tej pory pojawiały się na blogu głównie w wersji słodkiej:
Przepis na nie w wersji wytrawnej jest analogiczny do tych naleśników, oczywiście z wyłączeniem substancji słodzących… 🙂 Od razu zaznaczam, że przygotowanie krokietów nie jest lekkie, łatwe i przyjemne. Składa się ono bowiem z kilku etapów: przygotowanie naleśników, przygotowanie nadzienia, panierowanie i smażenie właściwych krokietów. Keto krokiety wychodzą jednak bardzo dobre. Od czasu do czasu można sobie więc na takie przedsięwzięcie pozwolić… No i plusem jest fakt, że prace nad nimi można sobie dogodnie podzielić – nie trzeba robić wszystkiego ciągiem…

Alternatywna panierka
Jeśli należycie do osób, które krokiety z kapustą i grzybami robią raz do roku, na Wigilię, to nie mogę Was zostawić bez alternatywy wobec panierki ze skórek wieprzowych. Proponuję wypróbować panierkę z mielonych łupin babki płesznik wymieszanych z przyprawami. Można też spróbować zrobić panierkę z mąki kokosowej. Moja mama z powodzeniem panieruje w ten sposób rybę. Jest ona jednak dość trudna w obsłudze i ja nie lubię z niej korzystać. Do tego sos grzybowy i pyszne bezmięsne wigilijne danie gotowe!

Krokiety z kapusta i grzybami
Składniki
Naleśniki
- 4 jajka
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- 0,25 szklanki wody
- 1 łyżka łupin babki jajowatej
- 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 3 łyżki masła klarowanego
Nadzienie
- 250 g pieczarek posiekanych w cienkie plasterki
- 250 g białej kapusty posiekanej drobno
- 250 g kapusty kiszonej
- 30 g masła klarowanego
- 1 cebula posiekana w drobną kostkę
- 1 garść grzybów suszonych uprzednio zalanych wrzątkiem i odstawionych do namoknięcia
- 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej (do smaku)
- 1 szczypta pieprzu
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Panierka
- 100 g skórek wieprzowych zmiażdżonych
- 1 jajko
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej (do smaku)
- 40 g tłuszczu do smażenia (najlepiej rafinowany olej kokosowy, smalec)
Sposób przygotowania
Naleśniki
- Jajka zmiksować z pozostałymi składnikami poza łupinami babki jajowatej. Pod koniec ubijania dodawać po trochu łupiny babki jajowatej. Odstawić masę na 10 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozgrzać masło na patelni. Wylewać porcję masy i smażyć aż wierzch się zetnie, po czym przerzucić na drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Kontynuować do wyczerpania masy. Ostudzić i przekładać nadzieniem z kapusty i pieczarek.
Nadzienie
- Pieczarki podprażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Na patelnię wrzucić masło oraz cebulę. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (świeżą i kiszoną), przemieszać i zalać wodą z namaczania grzybów. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Grzybki drobno posiekać i dorzucić do kapusty. Przykryć i dusić przez 10 -15 minut aż kapusta zmięknie. Odkryć i odparować pozostałości płynu. Ostudzić.
Panierowanie i smażenie
- Nadzienie podzielić na 8 równych części. Każdy naleśnik faszerować kapustą z grzybami i formować rulon zabezpieczając boki tak, żeby nadzienie nie uciekło. Jajko rozbełtać (można dodać odrobinę mleka kokosowego do rozrzedzenia masy). Rulony maczać w jajku, a następnie obtaczać w zmiażdżonych skórkach wieprzowych, po czym smażyć w rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać na ciepło. Krokiety dobrze smakują także odgrzane na drugi dzień.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 299 kcal Tłuszcz: 24,6 g Węglowodany: 6,1 g Błonnik 2,2 g Białko 14,8 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
wyglądają pysznie!
Dziękuję! Smakują też całkiem nieźle. 🙂