wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto bajaderki

Keto bajaderki (Paleo, LowCarb)

Keto bajaderki – geneza powstania

Pamiętacie ciasto czekoladowo – dyniowe z nietoperzem, które przygotowałam z okazji Halloween? Wiem, że to było dawno temu, ale może komuś zapadło w pamięć… 😉 Wspominałam wtedy, że efektem ubocznym jego produkcji są skrawki ciasta czekoladowego, które powstają w wyniku wykrawania nietoperzy. I że można przygotować z nich pyszne keto bajaderki. Ja przynajmniej tak właśnie wtedy zrobiłam. Keto bajaderki wyszły bardzo smaczne, choć nie było ich wiele… Wystarczyło jednak, żeby umilić popołudniową kawę. Teraz wracam do tematu, ponieważ mamy Karnawał. W związku z tym na naszych stołach pojawiają się karnawałowe wypieki. Jeśli dysponujecie jakimiś resztkami keto ciast, to podpowiadam, że keto bajaderki są świetnym sposobem ich utylizacji. 🙂

Bajaderki
Keto bajaderki

W myśl idei zero waste

keto deser
Keto bajaderki czekoladowe

Pomysł na takie wykorzystanie pozostałości po wypiekach powstał zapewne już w dawnych czasach. Przyznacie jednak, że świetnie wpisuje się w popularną aktualnie ideę zero waste. Interesujące jest to, jak wiele pomysłów na życie praktykowanych przez pokolenie naszych babć i dziadków (albo jeszcze wcześniejsze) powraca dzisiaj do łask… Okazuje się, że nowoczesność nie zawsze idzie w parze ze zdrowym rozsądkiem lub zdrowiem jako takim. Gdybyśmy bowiem wszyscy jedli i żyli jak ludzie 100 lat temu, na pewno nie mielibyśmy do czynienia z zalewem chorób cywilizacyjnych jak ma to miejsce teraz. Kiedyś ludzie żyli skromnie, ale cieszyli się z reguły dobrym zdrowiem i samopoczuciem (pomijam kwestie chorób zakaźnych, itp.). A warunki bytowe były zdecydowanie gorsze… Jak widać jednak większy dostęp do zasobów nie jest jednoznaczny z lepszym gospodarowaniem nimi. Stąd między innymi akcje w duchu idei zero waste.

Keto bajaderki jako sposób na wykorzystanie resztek

Uważam, że promowanie takiego podejścia jest jak najbardziej uzasadnione. Nawet najmniejsza decyzja żywieniowa każdego z nas ma bowiem wpływ na globalny poziom zasobów, które mają zaspokajać potrzeby coraz to bardziej rozrastającej się społeczności. Tymczasem poziom marnowania jedzenia, zwłaszcza w kręgu tzw. cywilizacji zachodniej jest ogromny! Dlatego uważam, że takie akcje są bardzo potrzebne. Także w duchu ograniczania marnotrawstwa zachęcam do wykorzystywania resztek! Tutaj kilka innych pomysłów na niemarnowanie żywności:

No i zrobiło się jakoś tak wzniośle i patetycznie, a miało być o niepozornych keto bajaderkach… 😃 Są one jednak uosobieniem tego podejścia. Jeśli dysponujecie zatem jakimiś pozostałościami po ciastach, to keto bajaderki będą sposobem nie tylko na smaczny deser, ale także na oszczędność i przeciwdziałanie marnowaniu żywności!

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto bajaderki

Bajaderki

Modern Cavegirl
Lubicie nadawać nowe życie rzeczom, które – wydawałoby się – są niczym więcej jak odpadami…? Jeśli tak, to spodoba Wam się ten przepis na keto bajaderki. Dysponując skrawkami ciasta czekoladowego można wyczarować bowiem coś z niczego, czyli pyszny deser.
Czas przygotowania 8 mins
Czas gotowania 2 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 8 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Olej kokosowy lub masło rozpuścić na niewielkim ogniu razem z czekoladą. Orzechy posiekać. Ciasto pokruszyć i wymieszać z orzechami i wiórkami kokosowymi. Wrzucić do rozpuszczonej czekolady z tłuszczem, dodać ekstrakt pomarańczowy i dobrze wymieszać. Podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Bajaderki
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
57.46
% RWS*
Tłuszcz
 
5.94
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
3.94
g
25
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.65
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.32
g
Cholesterol
 
0.23
mg
0
%
Sód
 
8.07
mg
0
%
Potas
 
17.05
mg
0
%
Węglowodany
 
1.12
g
0
%
Błonnik
 
0.36
g
2
%
Cukier
 
0.5
g
1
%
Białko
 
1.65
g
3
%
Witamina A
 
0.25
IU
0
%
Witamina C
 
0.03
mg
0
%
Wapń
 
2.1
mg
0
%
Żelazo
 
0.13
mg
1
%
Węglowodany netto
 
0.76
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Przepis był inspirowany tym wpisem.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu