Keto bajaderki – geneza powstania
Pamiętacie ciasto czekoladowo – dyniowe z nietoperzem, które przygotowałam z okazji Halloween? Efektem ubocznym jego produkcji są skrawki ciasta czekoladowego, które powstają w wyniku wykrawania nietoperzy. Na szczęcie znalazłam dla nich zastosowanie i przygotowałam pyszne keto bajaderki. Wyszły bardzo smaczne, choć nie było ich wiele… Wystarczyło jednak, żeby umilić popołudniową kawę.
W związku z tym, że mamy Karnawał, a naszych stołach pojawiają się różnego rodzaju wypieki. Taki sposób na zagospodarowanie resztek może się zatem przydać… Jeśli więc dysponujecie jakimiś resztkami keto ciast, to podpowiadam, że keto bajaderki są świetnym sposobem ich utylizacji. 🙂
Deser w myśl idei zero waste
Pomysł na takie wykorzystanie pozostałości po wypiekach powstał zapewne już w dawnych czasach. Przyznacie jednak, że świetnie wpisuje się w popularną aktualnie ideę zero waste. Interesujące jest to, jak wiele pomysłów na życie praktykowanych przez pokolenie naszych babć i dziadków (albo jeszcze wcześniejsze) powraca dzisiaj do łask…
Jak widać jednak większy dostęp do zasobów nie jest jednoznaczny z lepszym gospodarowaniem nimi. Stąd między innymi zapotrzebowanie na akcje w duchu idei zero waste.
Keto bajaderki jako sposób na wykorzystanie resztek
Uważam, że promowanie takiego podejścia jest jak najbardziej uzasadnione. Nawet najmniejsza decyzja żywieniowa każdego z nas ma bowiem wpływ na globalny poziom zasobów, które mają zaspokajać potrzeby coraz to bardziej rozrastającej się społeczności. Według Banków Żywności, tylko w Polsce co roku marnuje się aż kilka milionów ton pożywienia, a na całym świecie liczby te idą w miliardy. Jest to zatem problem globalny i to na dość dużą skalę.
Dlatego uważam, że takie akcje są bardzo potrzebne. Także w duchu ograniczania marnotrawstwa zachęcam do wykorzystywania resztek. Najlepiej w postaci pysznych czekoladowych bajaderek… 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Bajaderki
Składniki
- 60 g ciasto czekoladowe lub brownie z tego przepisu
- 25 g czekolada gorzka (min. 85% kakao) lub niskowęglowodanowa
- 10 g nierafinowany olej kokosowy lub masło klarowane
- 10 g orzechy włoskie lub inne ulubionych
- 5 g wiórki kokosowe
- 1/4 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
Sposób przygotowania
- Olej kokosowy lub masło rozpuścić na niewielkim ogniu razem z czekoladą. Orzechy posiekać. Ciasto pokruszyć i wymieszać z orzechami i wiórkami kokosowymi. Wrzucić do rozpuszczonej czekolady z tłuszczem, dodać ekstrakt pomarańczowy i dobrze wymieszać. Podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.