Keto bajaderki – geneza powstania
Pamiętacie ciasto czekoladowo – dyniowe z nietoperzem, które przygotowałam z okazji Halloween? Wiem, że to było dawno temu, ale może komuś zapadło w pamięć… 😉 Wspominałam wtedy, że efektem ubocznym jego produkcji są skrawki ciasta czekoladowego, które powstają w wyniku wykrawania nietoperzy. I że można przygotować z nich pyszne keto bajaderki. Ja przynajmniej tak właśnie wtedy zrobiłam. Keto bajaderki wyszły bardzo smaczne, choć nie było ich wiele… Wystarczyło jednak, żeby umilić popołudniową kawę. Teraz wracam do tematu, ponieważ mamy Karnawał. W związku z tym na naszych stołach pojawiają się karnawałowe wypieki. Jeśli dysponujecie jakimiś resztkami keto ciast, to podpowiadam, że keto bajaderki są świetnym sposobem ich utylizacji. 🙂

W myśl idei zero waste

Pomysł na takie wykorzystanie pozostałości po wypiekach powstał zapewne już w dawnych czasach. Przyznacie jednak, że świetnie wpisuje się w popularną aktualnie ideę zero waste. Interesujące jest to, jak wiele pomysłów na życie praktykowanych przez pokolenie naszych babć i dziadków (albo jeszcze wcześniejsze) powraca dzisiaj do łask… Okazuje się, że nowoczesność nie zawsze idzie w parze ze zdrowym rozsądkiem lub zdrowiem jako takim. Gdybyśmy bowiem wszyscy jedli i żyli jak ludzie 100 lat temu, na pewno nie mielibyśmy do czynienia z zalewem chorób cywilizacyjnych jak ma to miejsce teraz. Kiedyś ludzie żyli skromnie, ale cieszyli się z reguły dobrym zdrowiem i samopoczuciem (pomijam kwestie chorób zakaźnych, itp.). A warunki bytowe były zdecydowanie gorsze… Jak widać jednak większy dostęp do zasobów nie jest jednoznaczny z lepszym gospodarowaniem nimi. Stąd między innymi akcje w duchu idei zero waste.
Keto bajaderki jako sposób na wykorzystanie resztek
Uważam, że promowanie takiego podejścia jest jak najbardziej uzasadnione. Nawet najmniejsza decyzja żywieniowa każdego z nas ma bowiem wpływ na globalny poziom zasobów, które mają zaspokajać potrzeby coraz to bardziej rozrastającej się społeczności. Tymczasem poziom marnowania jedzenia, zwłaszcza w kręgu tzw. cywilizacji zachodniej jest ogromny! Dlatego uważam, że takie akcje są bardzo potrzebne. Także w duchu ograniczania marnotrawstwa zachęcam do wykorzystywania resztek!
No i zrobiło się jakoś tak wzniośle i patetycznie, a miało być o niepozornych keto bajaderkach… 😃 Są one jednak uosobieniem tego podejścia. Jeśli dysponujecie zatem jakimiś pozostałościami po ciastach, to keto bajaderki będą sposobem nie tylko na smaczny deser, ale także na oszczędność i przeciwdziałanie marnowaniu żywności!
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Bajaderki
Składniki
- 60 g ciasto czekoladowe lub brownie z tego przepisu
- 25 g czekolada gorzka (min. 85% kakao) lub niskowęglowodanowa
- 10 g nierafinowany olej kokosowy lub masło klarowane
- 10 g orzechy włoskie lub inne ulubionych
- 5 g wiórki kokosowe
- 1/4 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
Sposób przygotowania
- Olej kokosowy lub masło rozpuścić na niewielkim ogniu razem z czekoladą. Orzechy posiekać. Ciasto pokruszyć i wymieszać z orzechami i wiórkami kokosowymi. Wrzucić do rozpuszczonej czekolady z tłuszczem, dodać ekstrakt pomarańczowy i dobrze wymieszać. Podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu

Przepis był inspirowany tym wpisem.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.