wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

banner blendy go
Keto fried rice
Azjatycka Danie główne Keto Low Carb Lunch Paleo Przekąska Wege

Keto fried rice (Paleo, LowCarb)

Keto fried rice jako niskowęglowodanowa wersja chińskiego klasyka

Ostatnio często miewam ochotę na dania inspirowane kuchnią azjatycką. Są one nie tylko smaczne i aromatyczne dzięki intensywnym orientalnym przyprawom, ale także bogato odżywcze ze względu na duży udział warzyw. Tak też jest w tym przypadku. Oczywiście w oryginale chiński fried rice – z uwagi na udział ryżu – nie jest daniem ani wyjątkowo odżywczym ani specjalnie zdrowym. Ale w mojej wersji już tak… Moja wersja jest bowiem bezzbożowa i zgodna z dietą ketogeniczną. Jak zwykle zastąpiłam ryż startym kalafiorem i sprawdził się świetnie.

Keto smażony ryż
Keto fried rice

Keto fried rice – bogactwo witamin, minerałów i błonnika

Naturalnie, nie każdy musi być takim wielbicielem kalafiora jak ja… 😉 Osobom z rezerwą podchodzącym do dań, w których keto ryż powstaje z kalafiora podpowiem tylko, że ryż można z powodzeniem zastąpić także makaronem z korzenia konjac w kształcie ziarenek ryżu. Jeśli jednak skusicie się na wersję z kalafiorem, to na pewno nie pożałujecie, bo smażony ryż z kalafiora w stylu azjatyckim wychodzi naprawdę przepyszny! W dodatku jest po brzegi naładowany warzywami, więc dostarczy organizmowi od groma witamin i minerałów. Jest również świetnym źródłem błonnika! Jak widzicie – same korzyści… 🙂

fried rice
Keto smażony ryż

Kuchnia azjatycka w keto wydaniu

Jeśli chodzi o przyprawy i składniki nadające temu daniu odpowiedni smak i aromat, to są to przede wszystkim olej sezamowy oraz aminokwasy sojowe. Stanowią one rewelacyjny zdrowy zamiennik sosu sojowego. Z nimi praktycznie każda potrawa o azjatyckim rodowodzie jest w zasięgu możliwości! Wprost uwielbiam z nich korzystać! Są one już dostępne także w Polsce. Nie ma więc żadnych przeciwwskazań, żeby niskowęglowodanowe dania inspirowane kuchnią azjatycką zawitały pod nasze strzechy. 🙂

Dodatki wpływają nie tylko na smak, ale i na końcowe makro dania

Smażony ryż z kalafiora to świetna przekąska lunchowa, choć przy pomyślnych wiatrach (czytaj: odpowiedniej wielkości porcji) może stanowić również niczego sobie danie obiadowe. Jego dużym plusem jest także fakt, że dobór warzyw dodanych do tego dania jest właściwie dowolny. Można swobodnie wybierać spośród pora, groszku, fasolki zielonej, marchewki, papryki świeżej, zielonej cebulki lub zastosować dowolną mieszankę tychże. Oczywiście rodzaj zastosowanych dodatków zaważy na końcowym makro dania. Dlatego przy ich wyborze najlepiej kierować się zawartością węglowodanów. Ja postawiłam na groszek, por, czerwoną papryczkę i szczypiorek. I taką wersję mogę Wam śmiało polecić! 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto fried rice

Smażony ryż z kalafiora

Keto fried rice to wariacja na temat klasycznego dania, jakim jest smażony chiński ryż. Tym razem w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli na bazie ryżu z kalafiora. Polecam!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Azjatycka
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 400 g kalafiora (mniej więcej połowa średniej wielkości kalafiora)
  • 100 g pora
  • 100 g zielonego groszku (z mrożonki, przelanego wrzątkiem)
  • 1 sztuka czerwona papryczka
  • 1 gałązka szczypiorku (razem z cebulką)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki aminokwasów kokosowych (patrz tekst powyżej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej (do smaku)
  • 1 szczypta pieprzu (do smaku)

Sposób przygotowania
 

  • Kalafiora rozdrobnić w malakserze do uzyskania kawałeczków wielkości ziaren ryżu. Odstawić. Pora, papryczkę i szczypiorek z cebulką pokroić na podobnej wielkości kawałki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy i podsmażyć przez ok 3- 4 minuty dodając zblanszowany groszek. Dorzucić ryż z kalafiora, dobrze wymieszać. Dodać aminokwasy kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Jeśli warzywa puszczą dużo wody, to należy ją odparować. Jajko rozbełtać. Gdy kalafior zmięknie, odsunąć go na jedną połowę patelni, a na drugą wylać jajko. Mieszać w celu uzyskania konsystencji jak na jajecznicę. Po chwili wymieszać wszystko. Posolić i popieprzyć do smaku. Można posypać dodatkową porcją szczypiorku.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 150 kcal
Tłuszcz: 7,6 g
Węglowodany: 10,0 g
Błonnik 6,3 g
Białko 8,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

2 Comments

  1. Czy podana ilość węglowodanów to całość czy netto? Bo jak całość, to można sobie odjąć błonnik do dziennej dawki węgli. 🙂

    1. Podana dawka to węglowodany ogółem, więc jak najbardziej do obliczeń makro należy odjąć te pochodzące z błonnika. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating