Karnawałowe słodkości nie takie straszne dla zdrowia i sylwetki
Mamy Karnawał, a to oznacza nic innego jak czas imprez i spotkań towarzyskich. Jednocześnie akurat tak się składa, że wśród moich najbliższych jest styczniowy jubilat. Na początku roku nie brakuje więc okazji do świętowania. 🙂 A skoro świętowanie, to także słodkości w postaci ciast i tortów. Zwłaszcza na urodziny!
Ciężko więc pozostać wiernym noworocznym postanowieniom i narzuconym sobie restrykcjom dietetycznym. Tak by się przynajmniej wydawało, bo dzisiejsza propozycja łamie generalną zasadę, że słodkości są z gruntu złe i niszczą wszelkie próby poprawy zdrowia lub zrzucenia nadprogramowych poświątecznych kilogramów.
Właśnie z okazji urodzin powstał dzisiejszy keto tort czekoladowy. Chociaż tort to może za dużo powiedziane – nie urządzaliśmy imprezy na 30 osób, więc nie miał on jakichś wielkich rozmiarów. No bo kto by to później wszystko zjadł…? 😉 A tak powstał niewielkiej wielkości torcik, ale za to jaki smaczny i odżywczy! Przekonajcie się sami!
Cukinia + awokado = keto tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia
Keto tort czekoladowy jest tak naprawdę wariacją na temat tych babeczek z cukinii, tylko w bardziej odświętnej formie. No i krem został zmodyfikowany tak, żeby bardziej nadawał się na masę do tortu i ogólnie lepiej trzymał formę.
Jeśli pamiętacie babeczki, to wiecie, że zawierały one zarówno cukinię jak i awokado. Tak jest też w tym przypadku. Tak, tak – blaty naszego tortu to czekoladowe ciasto z cukinii, a czekoladowy krem powstał na bazie miąższu z awokado. Nie ma to, jak połączyć przyjemne z pożytecznym! 🙂
Taki tort to bowiem świetny sposób na przemycenie do menu większej ilości warzyw oraz zdrowych tłuszczów. A zjedzenie więcej niż jednego kawałka nie kończy się przykrymi konsekwencjami w postaci wyrzutów sumienia! 😀 Jest to więc wypiek kompletnie guilt – free.
Rewolucyjny krem do tortu na bazie czekolady i awokado
Czekolada i awokado to według mnie super połączenie (pamiętajcie tylko, żeby czekolada była niskocukrowa lub niskowęglowodanowa). Bardzo je lubię i często stosuję. Choć nie jest ono chyba specjalnie popularne. Awokado kojarzy się przeważnie raczej z wytrawnymi daniami.
Tymczasem mus czekoladowy z awokado to jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek. To właśnie uwielbienie dla tego musu skłoniło mnie do eksperymentowania z awokado w celu stworzenia kremu do tortu. I udało się! Z nieukrywaną dumą przedstawiam Wam więc dzisiaj przepis na keto tort czekoladowy z kremem z awokado. 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Keto tort czekoladowy (Paleo, LowCarb)
Składniki
Ciasto czekoladowe z cukinii
- 4 szt. jajka
- 220 g cukinia
- 0,25 szklanki olej kokosowy rafinowany
- 160 g jogurt kokosowy
- 3 łyżki woda
- 1 miarka kolagen (czubata)
- 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od chłonności
- 15 g kakao czarne
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar (kwaśny winian potasu; kamień winny)
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 4 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol; czubate
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Czekoladowy krem z awokado
- 250 g awokado
- 150 g gęste mleko kokosowe
- 1 łyżka kakao
- 60 g czekolada gorzka (u mnie 99% kakao) lub niskowęglowodanowa
- 30 ml rum ciemny
- 15 kropli stewia w płynie
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Sposób przygotowania
Ciasto czekoladowe z cukinii
- Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i solidnie odcisnąć z wody. W międzyczasie wymieszać suche składniki poza keto słodzidłem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami oraz 3 łyżkami wody i cukinią, po czym dodać suche składniki. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody. Niewielką tortownicę (ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę pod koniec dodając po łyżce słodzidła. Wymieszać delikatnie z masą kakaową i przełożyć całość do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić na 2-3 blaty i przełożyć kremem czekoladowym z awokado. Można udekorować bitą śmietaną kokosową i owocami.
Czekoladowy krem z awokado
- Dokładnie zblendować wszystkie składniki poza czekoladą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado. W razie potrzeby dosłodzić.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.