Keto śniadaniowa zapiekanka i noworoczne postanowienia
Czy Wy też robiliście jakieś postanowienia na Nowy Rok? Ja mam dwa. I to niestety żadne nowe… Pierwsze to wrócić do zdrowej, zbilansowanej oraz bogato odżywczej diety. Niestety przez Święta i całą tą przerwę świąteczno – noworoczną pozwalałam sobie na mniej odżywcze pokarmy. Czas więc powrócić do równowagi. W myśl zasady, że najlepszym poświątecznym detoksem jest dieta bogata w składniki odżywcze… 🙂
Drugie postanowienie to mniej się wszystkim przejmować i stresować. Pisałam już o tym jak stres potrafi niszczyć zdrowie i sabotować efekty diety ketogenicznej. W związku z tym muszę znaleźć sposób na zredukowanie stresu. Na moje nieszczęście jestem typem osoby, która wszystkim strasznie się przejmuje. Muszę więc zaimplementować inne podejście do życia lub znaleźć metodę na odstresowywanie się. Myślałam o codziennej medytacji, ale jak na razie nie udało mi się wprowadzić tego planu w życie. Trzeba więc nad tym popracować…

Wdrażamy postanowienie nr 1
Prezentowana dzisiaj keto zapiekanka śniadaniowa jest efektem podjęcia realizacji pierwszego postanowienia. Jest to bowiem jajeczna zapiekanka, która zawiera w sobie dość sporą ilość warzyw. Charakteryzuje się więc wysoką gęstością odżywczą.
Aby nadać jej trochę objętości dodałam także makaron shirataki. Dzięki temu jest również dość sycąca. Idealnie nadaje się więc na keto śniadanie! 😀 A najlepsze w niej jest to, że z tej ilości wychodzą trzy porcje, które można popakować w lunch boxy i zabrać ze sobą na wynos. Przez minione trzy dni stanowiła więc ona moje pożywienie w pracy. Można ją odgrzać w kuchence mikrofalowej, ale na zimno też jest nawet całkiem niezła…
Keto śniadaniowa zapiekanka = pomysł na weekendowe śniadanie
Oczywiście konsumowana na świeżo, prosto z piekarnika będzie zdecydowanie lepsza. Także jeśli nie macie planów na niedzielne śniadanie, to zachęcam do wypróbowania tej oto propozycji. Tym bardziej, że keto zapiekanka śniadaniowa jest szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu.
Zresztą zobaczcie sami!

Zapiekanka śniadaniowa z warzywami
Składniki
- 3 szt. jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 szczypta pieprz
- 0,5 szt. marchewka
- 0,5 szt. cukinia średniej wielkości (ok.120 g)
- 5 szt. zielone papryczki pimientos de Padrón
- 2 plastry pomidory suszone
- 200 g makaron shirataki (po odsączeniu z zalewy)
- 20 g masło klarowane rozpuszczone
Sposób przygotowania
- Piekarnik nastawić na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Startą cukinię odcisnąć z wody. Papryczki pokroić w drobne kawałki usuwając gniazdo nasienne. Pomidory suszone drobno posiekać. Wszystko wymieszać w misce razem z żółtkami dodając odrobinę pieprzu i rozpuszczone masło. Makaron shirataki podprażyć na suchej patelni, aby pozbyć się wody. W międzyczasie ubić białka z solą na sztywno. Makaron dodać do warzyw i wymieszać. Na koniec wymieszać wszystko delikatnie z ubitymi białkami. Masę przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 – 20 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.