wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

risotto dyniowe

Keto risotto dyniowe z krewetkami (Paleo, LowCarb)

Keto risotto dyniowe rodem z warsztatów kulinarnych

Przy okazji wpisu o warsztatach kulinarnych z Beatą Śniechowską wspomniałam, że będę chciała spróbować przerobić przyrządzone tam dania na wersje zgodne z dietą ketogeniczną. No może poza burgerem z krabami miękkoskorupowymi, bo po pierwsze może być ciężko z dostaniem składników, a po drugie to danie właściwie wystąpiło od razu w wersji ketogenicznej. Potrzeba do tego tylko keto bułek, na które przepis byłam Wam długo winna, ale przed kilkoma dniami w końcu pojawił się na blogu. Chodzi oczywiście o keto bułki sezamowe, które świetnie nadają się do wszelkiej maści burgerów i kanapek. Zresztą tak samo, jak keto bułki kokosowe

Keto risotto dyniowe
Keto risotto dyniowe

Kalafior dobry na wszystko

W międzyczasie udało mi się jednak przerobić risotto dyniowe. Wyszło rewelacyjne! Oczywiście jako zamiennika ryżu ponownie użyłam ryżu z kalafiora. Znacie to rozwiązanie chociażby z sushi z kalafiora lub paelli. Wiadomo, że będzie on inny w smaku i nie da daniu takiej samej konsystencji, ale wizualnie naprawdę przypomina to oryginał. W smaku też jest ono rewelacyjne, ale – podkreślę to jeszcze raz – ciut inne. Wiem, że część osób nie jest zwolennikiem stosowania kalafiora w roli zamiennika ryżu i wolą na przykład przygotować sushi z samej ryby i warzyw. Jednak ja jestem wielką fanką kalafiora. Jest to super warzywo, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego gęstość odżywczą. I uważam że warto go stosować w daniach, nawet jeśli ma on za zadanie udawać coś czym nie jest…

Keto risotto
Keto risotto dyniowe z krewetkami

Keto risotto dyniowe na co dzień i od święta

Poza tym w daniach typu paella czy dzisiejsze risotto jego zadaniem jest także nadanie potrawie objętości. Alternatywnie, można użyć też makaronu konjac w kształcie ryżu, jednak danie nie będzie wtedy aż tak odżywcze. Keto risotto dyniowe jest więc nie tylko dużo lżejsze od oryginału, ale także dużo zdrowsze. Idealne w sezonie jesienno – zimowym, kiedy organizm domaga się rozgrzewki. Oprócz tych właściwości ogromnym plusem keto risotto dyniowego jest fakt, że pięknie się prezentuje. Dynia nadaje mu wspaniały pomarańczowy kolor, który cieszy oko. Można je ładnie uformować i przystroić krewetkami, w efekcie czego powstanie naprawdę wykwintne danie!

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
risotto dyniowe

Risotto dyniowe z krewetkami

Modern Cavegirl
Keto risotto dyniowe to pięknie wyglądające i wykwintne danie. Idealne zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. Kalafior sprawdza się tutaj świetnie w zastępstwie ryżu. Wszystkim niedowiarkom polecam spróbować! 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

  • 50 g masło klarowane
  • 1 szt. szalotka
  • 250 g kalafior starty na tarce na drobnych oczkach
  • 150 ml białe wino wytrawne
  • 1 szklanka bulion drobiowy lub rybny
  • 0,5 szklanki puree dyniowe (z pieczonej dyni)
  • 50 g pecorino (lub innego długodojrzewającego); starty
  • 200 g krewetki koktajlowe
  • 8 sztuk krewetki tygrysie
  • ½ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska (do smaku)
  • 1 szczypta pieprz (do smaku)
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Masło rozgrzać na patelni. Krewetki tygrysie usmażyć z obu stron. Zdjąć. Zeszklić szalotkę. Wrzucić ryż z kalafiora i smażyć przez chwilę mieszając, po czym zalać winem. Gdy płyn odparuje dodać bulion i gotować całość przez ok. 7 – 10 minut. Po odparowaniu dodać puree z dyni oraz starty ser. Wymieszać i dodać krewetki koktajlowe. Gotować przez ok. 1 minutę i zdjąć z gazu. Podawać gorące w towarzystwie krewetek tygrysich.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Risotto dyniowe z krewetkami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
336.94
% RWS*
Tłuszcz
 
17.84
g
27
%
Tłuszcze nasycone
 
10.22
g
64
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.77
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
4.77
g
Cholesterol
 
249.12
mg
83
%
Sód
 
1603.52
mg
70
%
Potas
 
514.14
mg
15
%
Węglowodany
 
9.23
g
3
%
Błonnik
 
2.27
g
9
%
Cukier
 
2.98
g
3
%
Białko
 
28.39
g
57
%
Witamina A
 
5109.93
IU
102
%
Witamina C
 
31.97
mg
39
%
Wapń
 
251.18
mg
25
%
Żelazo
 
1.35
mg
8
%
Węglowodany netto
 
6.96
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu