Pomysł na KETO risotto dyniowe z krewetkami pochodzi z warsztatów kulinarnych i charakteryzuje się nie tylko dobrym smakiem, ale także wykwintnością. Dzięki dostosowaniu go do wymogów diety ketogenicznej zapewnia on także sporą dawkę wartości odżywczych. Stanowi więc pełnowartościowy posiłek, np. KETO obiad, który wesprze Twoje starania o poprawę zdrowia i szczupłą sylwetkę.
KETO risotto dyniowe rodem z warsztatów kulinarnych
Przy okazji wpisu o warsztatach kulinarnych z Beatą Śniechowską wspomniałam, że będę chciała spróbować przerobić przyrządzone tam dania na wersje zgodne z dietą ketogeniczną. No może poza burgerem z krabami miękkoskorupowymi, bo po pierwsze może być ciężko z dostaniem składników, a po drugie to danie właściwie wystąpiło od razu w wersji ketogenicznej. Potrzeba do tego tylko keto bułek, na które przepis byłam Wam długo winna, ale przed kilkoma dniami w końcu pojawił się na blogu. Chodzi oczywiście o keto bułki sezamowe, które świetnie nadają się do wszelkiej maści burgerów i kanapek. Zresztą tak samo, jak keto bułki kokosowe…
Kalafior dobry na wszystko
W międzyczasie udało mi się jednak przerobić risotto dyniowe. Wyszło rewelacyjne! Oczywiście jako zamiennika ryżu ponownie użyłam ryżu z kalafiora. Znacie to rozwiązanie chociażby z sushi z kalafiora lub paelli. Wiadomo, że będzie on inny w smaku i nie da daniu takiej samej konsystencji, ale wizualnie naprawdę przypomina to oryginał!
W smaku też jest ono rewelacyjne, ale – podkreślę to jeszcze raz – ciut inne. Wiem, że część osób nie jest zwolennikiem stosowania kalafiora w roli zamiennika ryżu i wolą na przykład przygotować sushi z samej ryby i warzyw. Jednak ja jestem wielką fanką kalafiora. Jest to super warzywo, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego gęstość odżywczą. I uważam że warto go stosować w daniach, nawet jeśli ma on za zadanie udawać coś czym nie jest…
Keto risotto dyniowe na co dzień i od święta
Poza tym jego zadaniem jest także nadanie potrawie objętości. Alternatywnie, można użyć też makaronu konjac w kształcie ryżu, jednak danie nie będzie wtedy aż tak odżywcze. Keto risotto dyniowe jest więc nie tylko dużo lżejsze od oryginału, ale także dużo zdrowsze. Idealne w sezonie jesienno – zimowym, kiedy organizm domaga się rozgrzewki.
Oprócz tych właściwości ogromnym plusem keto risotto dyniowego jest fakt, że pięknie się prezentuje. Dynia nadaje mu wspaniały pomarańczowy kolor, który cieszy oko. Można je ładnie uformować i przystroić krewetkami, w efekcie czego powstanie naprawdę wykwintne keto danie!
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka gwarantuje uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów netto pomaga kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu proces redukcji masy ciała, w tym opornej oponki na brzuchu staje się łatwiejszy i skuteczniejszy
- kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie, redukując stres oksydacyjny oraz stany zapalne przez niego wywołane, co wspiera zarówno odchudzanie, jak i walkę z Hashimoto
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne A TAKŻE Wysokobiałkowa dieta w chorobie Hashimoto
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Risotto dyniowe z krewetkami
Składniki
- 50 g masło klarowane
- 1 szt. szalotka
- 250 g kalafior starty na tarce na drobnych oczkach
- 150 ml białe wino wytrawne
- 1 szklanka bulion drobiowy lub rybny
- 0,5 szklanki puree dyniowe (z pieczonej dyni)
- 50 g pecorino (lub innego długodojrzewającego); starty
- 200 g krewetki koktajlowe
- 8 sztuk krewetki tygrysie
- ½ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska (do smaku)
- 1 szczypta pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
- Masło rozgrzać na patelni. Krewetki tygrysie usmażyć z obu stron. Zdjąć. Zeszklić szalotkę. Wrzucić ryż z kalafiora i smażyć przez chwilę mieszając, po czym zalać winem. Gdy płyn odparuje dodać bulion i gotować całość przez ok. 7 – 10 minut. Po odparowaniu dodać puree z dyni oraz starty ser. Wymieszać i dodać krewetki koktajlowe. Gotować przez ok. 1 minutę i zdjąć z gazu. Podawać gorące w towarzystwie krewetek tygrysich.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.