
Paella wersja 2.0
Jeśli jesteście fanami kuchni hiszpańskiej, to na diecie ketogenicznej z pewnością brakuje Wam paelli. Ryż zawarty w tym daniu całkowicie dyskwalifikuje ją bowiem jako potrawę niskowęglowodanową… Jednak nie jest powiedziane, że nie da się stworzyć dania podszywającego się pod oryginał używając produktów dozwolonych na diecie ketogenicznej. Tak właśnie zrobiłam ostatnio zastępując ryż startym kalafiorem. Znacie to rozwiązanie chociażby z sushi z kalafiora. Jest banalne, ale jakie efektowne… Dzięki niemu efekt wizualny jest zachowany, a smakowo w żaden sposób nie odbiega od oryginału… Choć oczywiście smak nie jest dokładnie taki sam…

Kuchnia hiszpańska a dieta ketogeniczna
Przy okazji przerabiania przepisu na paellę na wersję keto zauważyłam, że na blogu brak jest jakichkolwiek dań pochodzących z kuchni hiszpańskiej. Najwyraźniej trudniej je przerobić na zgodne z dietą ketogeniczną niż na przykład dania kuchni włoskiej. Choć z pozoru mogłoby się wydawać, że jest inaczej… Jednak dla włoskiego makaronu znalazł się zastępnik w postaci makaronu shirataki, trzeba było więc go znaleźć także dla ryżu w paelli. Jeśli nie jesteście skłonni korzystać w tej roli z kalafiora, to można także użyć właśnie makaronu shirataki w kształcie ryżu.

Różne oblicza paelli
Mi natomiast zależy na podbijaniu gęstości odżywczej potraw, więc w tym przypadku kalafior sprawdza się znacznie lepiej. Zapewniam również, że smakowo taka keto paella jest obłędna. Mi w ogóle nie brakuje w niej prawdziwego ryżu… Ważne, żeby keto paella była bogata w owoce morza! 😀 To one nadają główne nuty smakowe temu daniu i sprawiają, że jest ono tak atrakcyjne. Pamiętajcie, że istnieją różne odmiany paelli i eksperymentując z rodzajem i proporcjami składników za każdym razem możecie uzyskać odmienny efekt! I to w tym daniu jest właśnie najlepsze! Tutaj kilka najbardziej popularnych propozycji:

Keto paella – sposób serwowania
Oczywiście nieodłącznym elementem przygotowywania, a także serwowania paelli jest specjalna patelnia zwana paellerą. Najlepiej – rzecz jasna – przywieźć ją z podróży po Hiszpanii. Wtedy mamy do czynienia z oryginalnym naczyniem dedykowanym do tego rodzaju dania. Jednak także w Polsce można zakupić patelnie do paelli. Ja swoją zakupiłam na allegro i sprawuje się całkiem nieźle, jednak używam jej głównie w roli naczynia do serwowania. Dokładnie w taki sposób podaje się ją w Hiszpanii.
Jeśli po tym krótkim opisie leci Wam ślinka na myśl o paelli, to zapraszam do wspólnego gotowania! 🙂
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Paella mixta
Składniki
- 1 szt. cebula drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnek posiekane w cienkie plasterki
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 150 g mieszanka owoców morza (jeśli korzystasz z mrożonki, to należy je rozmrozić przed użyciem!)
- 16 szt. krewetki tygrysie (jeśli korzystasz z mrożonki, to należy je rozmrozić przed użyciem!)
- 6 szt. skrzydełka lub podudzia z kurczaka
- 100 g chorizo obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
- 1 szt. papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 100 g zielony groszek (jeśli korzystasz z mrożonki, to należy go rozmrozić przed użyciem!)
- 1/2 szt. kalafior startego na tarce na kawałki wielkości ryżu
- 150 ml białe wino
- 1/2 szklanki bulion drobiowy
- 2 szczypty szafran
- 1 łyżeczka papryka słodka
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Kurczaka posypujemy solą i papryką i obsmażamy z obu stron na łyżce oliwy aż się lekko zrumienią. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Wrzucamy chorizo oraz paprykę czerwoną i także je rumienimy na patelni. Zdejmujemy, a na patelni ląduje mieszanka owoców morza oraz krewetki tygrysie, które smażymy przez 2-3 minuty. Także je zdejmujemy. Jeśli korzystasz z marynowanych owoców morza, nie podsmażasz ich tylko dodajesz na sam koniec do dania i chwilę podgrzewasz.
- Następnie szklimy na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzucamy ryż z kalafiora i mieszamy przez chwilę. Dolewamy wino i dajemy mu odparować. Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, w którym rozpuszczamy szafran. Dodajemy groszek oraz wcześniej podsmażone mięso z kurczaka, chorizo, paprykę czerwoną oraz groszek.
- Przykrywamy i dusimy przez ok. 10 – 15 minut aż do miękkości. Po tym czasie odkrywamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odparowujemy nadmiar płynu. Na chwilę przed podaniem dodajemy mieszankę owoców morza. Krewetki tygrysie zachowujemy do dekoracji.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.